Σημαντική αύξηση καταγράφει για φέτος ο τομέας της κρουαζιέρας στο λιμάνι Λεμεσού σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ειδικότερα με το έτος 2019. Ενδεικτικά το 2022 στο λιμάνι της Λεμεσού αναμένεται να αφιχθούν πέραν των 150.000 επιβατών και θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 150 κρουαζιερόπλοια. Μεγάλοι κολοσσοί επέλεξαν για αφετηρία τους το λιμάνι της Λεμεσού με τους Κύπριους πολίτες να επιλέγουν για διακοπές τις κρουαζιέρες, αφού σε αυτές παρέχονται πολυτέλεια και υπερθεάματα, ενώ αρκετά κρουαζιερόπλοια χαρακτηρίζονται και ως κινητές πόλεις.

Μιλώντας στον «Φ» ο λειτουργός Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της DP World Limassol, Δώρος Αρέστη, ανέφερε πως πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2019, που ήταν χρονιά ανάκαμψης για τον τουρισμό κρουαζιέρας στη χώρα μας και αυτή η αυξητική τάση αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη το 2023. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2022 και 2023. Το τερματικό της DP World Limassol στο λιμάνι Λεμεσού προσελκύει πλέον κολοσσούς του τομέα της κρουαζιέρας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Royal Caribbean επιλέγει ως βάση της το λιμάνι της Λεμεσού για σειρά κρουαζιέρων στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Royal Caribbean ήρθε για να μείνει

Πρόσθεσε πως μετά το επιτυχημένο περσινό πρόγραμμα κρουαζιέρων, η Royal Caribbean ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα για τη φετινή χρονιά, με το κρουαζιερόπλοιό της, Rhapsody of the seas, με δυνατότητα μεταφοράς 2.400 επιβατών, να πραγματοποιεί εφταήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Επίσης, η Celestyal Cruises επέλεξε το λιμάνι Λεμεσού ως σταθμό του προγράμματος «Three Continents», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την MSC Cruises, η οποία επίσης έχει επιλέξει το λιμάνι Λεμεσού ως σταθμό για τις κρουαζιέρες που πραγματοποιεί στη Μεσόγειο.

Ερωτηθείς σχετικά εάν ο τομέας της κρουαζιέρας καταγράφει αυξητική τάση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, ο κ. Αρέστη είπε πως «η κρουαζιέρα επανέρχεται δυναμικά για φέτος, καταγράφοντας συνεχώς αυξητική τάση». Σημείωσε πως ένας από τους βασικούς λόγους που οι επιβάτες επιλέγουν την κρουαζιέρα είναι η εμπειρία ενός προορισμού. «Οι ταξιδιώτες συζητάνε τις εντυπώσεις τους με άλλους ενδιαφερόμενους, μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους δημιουργώντας νέες δυναμικές. Στις μέρες μας αυτό είναι πολύ πιο εύκολο λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε ικανοποιημένος επισκέπτης το πιο πιθανό θα προτείνει τον συγκεκριμένο προορισμό και στους υπόλοιπους του κοινωνικού του περιβάλλοντος».

Ένα κρουαζιερόπλοιο είναι κινητό ξενοδοχείο πολυτελείας

Σημείωσε επίσης πως οι επισκέπτες διαμένουν μέσα στο πλοίο και αυτή είναι η κυριότερη διαφορά τους σε σχέση με τους υπόλοιπους τουρίστες που μένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής. «Ένα κρουαζιερόπλοιο είναι στην ουσία ένα κινητό ξενοδοχείο πολυτελείας. Στα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια οι επιβάτες απολαμβάνουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με εκείνες των πελατών ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Η ζήτηση για πακέτα κρουαζιέρας ικανοποιείται με την κατασκευή νέων κρουαζιερόπλοιων τα οποία χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες αποκλειστικά και μόνο για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες του τουρισμού».

Κληθείς να απαντήσει για τον αριθμό επιβατών που αναμένεται να εξυπηρετηθούν φέτος στο λιμάνι της Λεμεσού, ο κ. Αρέστη σημείωσε πως η διαχειρίστρια εταιρεία DP World Limassol αναμένει ότι θα φιλοξενήσει πάνω από 150 κρουαζιερόπλοια το 2022. «Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ειδικά με το 2019. Παρόμοια αυξητική τάση αναμένουμε να δούμε και το 2023. Περισσότεροι από 150.000 επιβάτες αναμένεται να αφιχθούν φέτος στο λιμάνι Λεμεσού».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αρέστη υποστήριξε πως η πανδημία έφερε μια γρήγορη μετάβαση σε έναν πιο ψηφιοποιημένο και αυτοματοποιημένο επιχειρηματικό κόσμο, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν και να βρουν νέους τρόπους για να διατηρήσουν τη ροή του εμπορίου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. «Μια σειρά ψηφιακών καινοτομιών και λύσεων που έχουν δημιουργηθεί ως μέσο για την τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν επίσης βοηθήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας», είπε.

Έκανε αναφορά και στο γεγονός ότι η ψηφιακή μετάβαση και η αυτοματοποίηση έχουν κινητοποιήσει τη ναυτιλία προς την επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. «Η αειφορία και η πράσινη μετάβαση είναι ένα κομβικό σημείο για τον κόσμο της ναυτιλίας εδώ και κάποια χρόνια. Η επίτευξη του στόχου της μείωσης κατά 50% των εκπομπών αερίων έως το 2050 παραμένει σταθερά ψηλά στην ατζέντα, όπως και η ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών ναυτιλίας».

Σε σχέση με την επιβατική σύνδεση Κύπρου – Πειραιά, η οποία αρχίζει τον επόμενο μήνα, ο λειτουργός Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της DP World Limassol, τόνισε πως η διαχειρίστρια εταιρεία εργάζεται σε στενή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να φέρει εις πέρας το εγχείρημα της κυβέρνησης.

Σε ρυθμούς 2019 κυμαίνονται ωστόσο και τα ταξίδια των Κυπρίων με αρκετούς να επιλέγουν για φέτος τις διακοπές τους με κρουαζιερόπλοια. Μιλώντας στον «Φ» ο εκτελεστικός πρόεδρος της Top Kinisis και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Άκης Κελεπέσιης, ανέφερε ότι η ζήτηση φέτος είναι αρκετά αυξημένη, σημειώνοντας πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για διακοπές μέσω κρουαζιερόπλοιων που έχουν αφετηρία το λιμάνι της Λεμεσού.

200 Κύπριοι την εβδομάδα θα ταξιδεύουν με τη Royal Caribbean

Όπως ανέφερε ο κ. Κελεπέσης από τη Λεμεσό αρχίζουν τις διαδρομές τους δύο κρουαζιερόπλοια, το ένα της εταιρείας MSC που ήδη έχει ξεκινήσει δρομολόγια από τα τέλη Απριλίου, και αυτό της Royal Caribbean. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για τη Royal Caribbean η επιβατική κίνηση σε ό,τι αφορά τους Κύπριους ανέρχεται στα 200 άτομα την εβδομάδα. Πρόκειται, όπως μας εξήγησε, για το δρομολόγιο που αρχίζει από τις 6 Αυγούστου και συνεχίζεται.

Ο κ. Κελεπέσης πρόσθεσε πως τον ενδιαφέρον από τους Κύπριους πολίτες είναι μεγάλο σε ό,τι αφορά την επιλογή διακοπών με κρουαζιερόπλοια. Σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον ξεκινούν από το λιμάνι Λεμεσού και μεγάλα κρουαζιερόπλοια καθώς έτσι δίνεται η δυνατότητα επιβίβασης πολιτών από Κύπρο και αυτό είναι πιο οικονομικό. Εξήγησε ακόμη πως οι Κύπριοι δεν έχουν φύγει από τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια στρέφονται και προς την κρουαζιέρα καθώς υπάρχουν πλέον κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς, μεγάλα, πολυτελείας, με πολλές ευκολίες και με υπέροχα θεάματα.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ακόμη περαιτέρω αύξηση κρουαζιερόπλοιων στη Λεμεσό, κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς καταγράφεται αύξηση της κρουαζιέρας της Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ανέφερε ότι οι κρατήσεις έχουν αγγίξει σχεδόν τις 5.000 για όλη την καλοκαιρινή περίοδο με τους περισσότερους Κύπριους να επιλέγουν να ταξιδέψουν μαζί με τα οχήματά τους. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον από Ελλαδίτες που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο μέσω της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 65% είναι Κύπριοι και το 35% είναι από την Ελλάδα, οι οποίοι θα έρθουν από Πειραιά προς Λεμεσό για να κάνουν διακοπές στην Κύπρο.