Καταλυτικές για τις τραπεζικές εξελίξεις για εργατική ειρήνη στην Ελληνική Τράπεζα και ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκαν τελικά οι παρασκηνιακές επαφές του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κατάφερε να φέρει εργοδοτική και συνδικαλιστική πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε  να αναζητηθεί διέξοδος στο πρόβλημα, μακριά από απειλές και εκβιασμούς.

Οι διαβουλεύσεις του κ. Νεοφύτου με τα δυο εμπλεκόμενα μέρη είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΤΥΚ να πάρει πίσω την απόφαση για απεργία και η Ελληνική να επαναλάβει τη δέσμευσή της για συζήτηση σε πνεύμα συνδιαλλαγής, διαφάνειας και συνεργασίας.

Η χθεσινή δήλωση του κ. Νεοφύτου ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις. Σημείωσε πως «σε μια περίοδο που ήδη βιώνουμε και στη χώρα μας τις επιπτώσεις μια τρίτης διεθνούς και μάλιστα πολλαπλής κρίσης, είναι αδήριτη η ανάγκη διατήρησης της εργασιακής ειρήνης και της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Γι’ αυτό, καλώ από τη μια την ΕΤΥΚ να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα και από την άλλη τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας να αναστείλει την απόφαση για απολύσεις και να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο, κάτω από το θεσμοθετημένο πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας».

Μετά την παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ, τόσο η ΕΤΥΚ όσο και η Ελληνική έριξαν τους τόνους, ανταποκρίθηκαν και ευχαρίστησαν τον κ. Νεοφύτου για τον ρόλο που είχε στη  διατήρηση της εργατικής ειρήνης στον τραπεζικό τομέα.

Ξεχωριστές συναντήσεις στο Υπουργείο

Το γεγονός ότι η ΕΤΥΚ έχει αποσύρει την απόφασή της για απεργία άνοιξε το δρόμο στον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εργασίας, να διευθετήσει όπως συναντηθεί σήμερα με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, για να ακούσει τις θέσεις της συνδικαλιστικής πλευράς στην εργατική διαφορά που υπάρχει με την Ελληνική.

Σε άλλη, ξεχωριστή συνάντηση σήμερα, ο υπουργός θα ακούσει και τις θέσεις του Oliver Gatzke, ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας, για το περιεχόμενο της νέας συλλογικής σύμβαση που επιδιώκει η εργοδοτική πλευρά και η οποία αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης με την ΕΤΥΚ.

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εργασίας θα δρομολογήσει τα επόμενα βήματα. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Καρούσος, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις με τις δυο πλευρές θα οριστούν νέες κοινές επαφές, με στόχο η εργατική διαφορά να λυθεί στο πλαίσιο του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, όπως επιβάλλουν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Ουσιαστικά, το κομμάτι των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι από τα πιο δύσκολα και θα φανεί η πρόθεση των δυο πλευρών. Εκκρεμεί η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης της Ελληνικής και θα πρέπει να συζητηθούν οι χαριστικές αποζημιώσεις για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου του προσωπικού της Ελληνικής.

Αναστολή απεργίας από ΕΤΥΚ

Στη χθεσινή της ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ τονίζει ότι «αξιολόγησε την πρόταση/εισήγηση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ελληνική Τράπεζα», την οποία χαρακτηρίζει καταλυτική «και απαντήσαμε ναι». Σύμφωνα με την ουσία της πρότασης του κ. Νεοφύτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καλούνται οι δύο πλευρές,  ΕΤΥΚ και διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, να αποσύρουν τις εκατέρωθεν απειλές και καλόπιστα να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με βάσει τους υφιστάμενους θεσμούς και διαδικασίες». Η ΕΤΥΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι απομακρύνεται η απειλή των απολύσεων (πλεονασμών) και «με σεβασμό στους θεσμούς και τις συμβάσεις θα προχωρήσουμε σε διάλογο, με αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων».

Στην ανακοίνωση, η ΕΤΥΚ σημειώνει πως «με βάση την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου, η ΕΤΥΚ πρέπει να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα που έχουν προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τρίτη, 31/5/2022 (24ωρη προειδοποιητική απεργία στην Ελληνική Τράπεζα) και ταυτόχρονα η Ελληνική Τράπεζα να αποσύρει την απόφασή της για απολύσεις (πλεονασμούς) προσωπικού. Αφού η ηγεσία της ΕΤΥΚ έλαβε υπόψη της όλες τις παραμέτρους και τα δεδομένα της στιγμής και ιδιαίτερα ότι με βάση τα πιο πάνω απομακρύνεται η απειλή απολύσεων (πλεονασμών) για τους υπαλλήλους της Ελληνικής Τράπεζας και σεβόμενη τους θεσμούς, τις διαδικασίες αλλά και τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις και νόμους αποφάσισε: Αναστολή των μέτρων (24ωρη προειδοποιητική απεργία) που είχε αποφασισθεί για την 31/5/2022. Η πιο πάνω αναστολή ισχύει νοουμένου ότι και η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αποδεχτεί και εφαρμόσει την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου. Όλα τα πιο πάνω αποφασίσθηκαν με βάση την πρόταση/παράκληση του κ. Νεοφύτου να δοθεί η ευκαιρία να αναζητηθεί διέξοδος στο πρόβλημα μακριά από απειλές και εκβιασμούς».

Δέσμευση Ελληνικής για συζήτηση με θεσμοθετημένες διαδικασίες

Η Ελληνική Τράπεζα σε χθεσινή της ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις σημειώνει πως «επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για συζήτηση, μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών του Υπουργείου Εργασίας, όλων των ανοιχτών ζητημάτων, σε πνεύμα συνδιαλλαγής, διαφάνειας και συνεργασίας, προς όφελος της τράπεζας, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκομένων μερών, αποφεύγοντας την αχρείαστη και επιζήμια αντιπαράθεση. Στόχος μας είναι μια κατάληξη που θα διαφυλάξει έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό για το μέλλον». Η διεύθυνση της τράπεζας, πριν από τη γενική συνέλευση της ΕΤΥΚ, είχε αποστείλει εγκύκλιο στο προσωπικό, στην οποία δεν γινόταν καμία αναφορά για απολύσεις και πλεονασμούς και δήλωνε ξεκάθαρα ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες, στη βάση μιας νέας συλλογικής σύμβασης.