Παρόλο που οι δικηγόροι είναι υπέρ της εισαγωγής διαδικασίας ηλεκτρονικής πληρωμής του τέλους χαρτοσήμανσης, καθώς θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών, εκφράζουν επιφυλάξεις πως με τη ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση πιθάνον να επηρεαστεί η «προμήθεια» ύψους 2% που λαμβάνουν οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι από την πώληση των χαρτοσήμων.

Χθες συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο Περί Χαρτοσήμων, με τον οποίο παρέχεται η εξουσία στον Υπουργό Οικονομικών να καθορίζει τη διαδικασία και τον τρόπο λειτουργίας εναλλακτικής χαρτοσήμανσης, περιλαμβανομένης της χαρτοσήμανσης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Γεωργούλας: Το μέλλον στις πληρωμές είναι ηλεκτρονικό

Εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εκφράστηκε ανησυχία πως θα έχουν απώλεια εσόδων 2% από την πώληση των χαρτοσήμων. Όπως λέχθηκε, πωλούνται ετησίως χαρτόσημα περίπου €8 με 9 εκατ., από τα οποία οι δικηγορικοί σύλλογοι λαμβάνουν προμήθεια 2%, δηλαδή κοντά στις €180 χιλιάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο το κράτος από την πώληση διαφόρων χαρτοσήμων λαμβάνει γύρω στα  €40 εκατ. Με επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στηρίζει την κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και του πλαισίου χαρτοσήμανσης εγγράφων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης. Παράλληλα, αναφέρει πως μέχρι την εφαρμογή μεταρρύθμισης είναι υπέρ της εισαγωγής ηλεκτρονικής πληρωμής του τέλους χαρτοσήμανσης, καθώς θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Όπως υποστηρίζει, ωστόσο, ο σύλλογος, εδώ και δεκαετίες οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι έχουν εισόδημα 2% ως προμήθεια από την πώληση χαρτοσήμων. «Η υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής χαρτοσήμανσης θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα συγκεκριμένα ποσά υπολογίζονται και καταβάλλονται στους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους (ενδεχομένως σε άλλους μεταπωλήτες χαρτοσήμων), οι οποίοι βασίζονται στο συγκεκριμένο εισόδημα» προσθέτει. Παράλληλα, τονίζει πως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας, θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος υπολογισμού καταβολής των συγκεκριμένων ποσών. Καταλήγοντας, ο Δικηγορικός υπογραμμίζει πως το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί με κανονισμούς αντί με διάταγμα του υπουργού, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.  

Η θέση του Συνδέσμου Τραπεζών για την ηλεκτρονική πληρωμή

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να δοθεί στους βουλευτές αντίγραφο του σχετικού διατάγματος. Ο Σύνδεσμος Τραπεζών ζητά να απαλειφθεί η πρόνοια που ρυθμίζει την καταβολή του τέλους χαρτοσήμου ηλεκτρονικά, η οποία προβλέπει την έκδοση ηλεκτρονικής απόδειξης με μοναδικό ψηφιακό αριθμό που θα επισυνάπτεται στα έγγραφα.

Όπως υποστηρίζει, η συγκεκριμένη πρόνοια θα πρέπει να απαλειφθεί, ώστε να επιτρέπεται η διατήρηση της υφιστάμενης εναλλακτικής διαδικασίας που ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλες εταιρείες που εκτελούν μαζικές πληρωμές. Προσθέτει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν σήμερα εναλλακτική διαδικασία καταβολής του τέλους χαρτοσήμων, η οποία τους επιτρέπει να πραγματοποιούν μαζικές πληρωμές σε τακτά διαστήματα, επισημαίνοντας πως μέσω του διατάγματος πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να παραμείνει σε ισχύ. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως δεν μπορεί να εκδοθεί διάταγμα, τονίζοντας πως ό,τι ισχύει σήμερα θα εφαρμόζεται και για την ηλεκτρονική χαρτοσήμανση.