Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση χθες χιλιάδων τραπεζικών υπαλλήλων, από όλες τις τράπεζες, στο κάλεσμα της ΕΤΥΚ για ψηφοφορία και σχεδόν ομόφωνα, με το εκπληκτικό 99,5%, εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα στις τράπεζες, αν και όταν το κρίνει αναγκαίο, με αφορμή επιδίωξη της διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, όπως αναφέρει η ΕΤΥΚ, «να στείλει στην ανεργία, χωρίς καμία αποζημίωση, το 50% του προσωπικού της». Πρόθεση της Ελληνικής, βάσει δηλώσεων του διευθύνοντα συμβούλου της, είναι η απόλυση υπαλλήλων μέσω πλεονασμού, χωρίς πρόσθετες αποζημιώσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε όλες τις προηγούμενες μειώσεις προσωπικού σε τράπεζες.

Η ΕΤΥΚ χθες το βράδυ ανακοίνωσε ότι η προσέλευση των τραπεζικών υπαλλήλων σε όλες τις πόλεις ήταν μαζική και πρωτοφανής, καθώς προσήλθαν και ψήφισαν 5.745 μέλη. Ναι στην εξουσιοδότηση του δ.σ της ΕΤΥΚ για τη λήψη απεργιακών μέτρων αν κριθούν αναγκαία ψήφισαν 5,714 υπάλληλοι, ποσοστό 99,5%. Όχι ψήφισαν 28 και τα άκυρα ήταν 3. Η  ΕΤΥΚ στην ανακοίνωση της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναφέρει πως «το γεγονός αυτό, καταδεικνύει με τον πλέον έντονο τρόπο το υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης, ενότητας και αποφασιστικότητας του συνόλου των μελών μας για να αγωνιστούν με κάθε τρόπο, συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία της οργάνωσής μας, για την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους». Κοινή θέση, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, «ήταν ότι η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας οφείλει να σέβεται τους εργασιακούς θεσμούς του τόπου, να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας και με τις πρόνοιες των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καυτό 2022 για εκατοντάδες τραπεζικούς υπαλλήλους

Μήνυμα και στις άλλες τράπεζες

Το χθεσινό αποτέλεσμα και η συμμετοχή χιλιάδων τραπεζικών υπαλλήλων στην ψηφοφορία έστειλε και το μήνυμα στις διοικήσεις των άλλων τραπεζών ότι αποχωρήσεις προσωπικού θα πρέπει να γίνουν μόνο με σχέδια εθελούσιας αποχώρησης και αποζημίωσης και όχι με πλεονασμούς. Η ΕΤΥΚ στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα ότι οι συνάδελφοι όλων των τραπεζών δεν πρόκειται να δεχθούν κατ’ ουδένα λόγο τους πλεονασμούς και αν χρειαστεί, με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα, θα αντιδράσουν δυναμικά».

Να το σκεφτεί η Ελληνική

Τονίζουμε, σημειώνει η ΕΤΥΚ, «ότι τα απεργιακά μέτρα ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός για την οργάνωσή μας, σε αυτά όμως μας σπρώχνει η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας με τις ενέργειές της». Ελπίζουμε, καταλήγει η ΕΤΥΚ, «ότι, έστω και τώρα, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας θα διαφοροποιήσει τη στάση της και θα αποφευχθούν οι επιζήμιες αντιπαραθέσεις».

Κατά την έναρξη των γενικών συνελεύσεων, απ’ όλους τους προεδρεύοντες έγινε αναφορά στη Ζέτα Αιμιλιανίδου, με τις ευχές όλων για γρήγορη ανάρρωση και γρήγορα να επιστρέψει στα καθήκοντα και την οικογένεια της.

Οι κάλπες άνοιξαν χθες τις 15.30, έκλεισαν στις 19.00 και οι συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και επαρχία Αμμοχώστου και συμφωνα με πληροφορίες έγινε το αδιαχώρητο από την προσέλευση των υπαλλήλων.

Πριν δυο μέρες

Το κλίμα μεταξύ διεύθυνσης της Ελληνικής και ΕΤΥΚ εντάθηκε προχθές (17 Μαϊου) με τη νέα προειδοποίηση του ανώτατου διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke, μια μέρα πριν τις επαρχιακές συνελεύσεις των μελών της ΕΤΥΚ. Ο κ. Gatzke κάλεσε τα μέλη της συντεχνίας να προβληματιστούν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η οργάνωσή τους τις εργατικές διαφορές. Σημειώνει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες, μέσω μίας νέας συλλογικής σύμβασης, η οποία θα εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. «Επαναλαμβάνουμε τη βούληση και τη δέσμευση της τράπεζας να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό, με πνεύμα διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της τράπεζας, όλων των εργαζομένων της και όλων των ενδιαφερομένων μερών, αποφεύγοντας περιττές αντιπαραθέσεις», ανέφερε ο κ. Gatzke.

ΕΤΥΚ: Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις

Η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων με εγκύκλιο – απάντηση στη διεύθυνση της τράπεζας, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Gatzke τορπίλισε τη συμφωνία, αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Η συνδικαλιστική οργάνωση σημειώνει ότι «πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Gatzke ότι η ΕΤΥΚ, ανταποκρινόμενη σε παράκληση του Υπουργείου Εργασίας, άρχισε διαπραγματεύσεις για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης με την τράπεζα, αλλά ο κ. Gatzke, ακολουθώντας τις συμβουλές των συμβούλων του, εγκατέλειψε την όλη διαδικασία χωρίς λόγο και αιτία».

Μέτωπο εναντίον των πλεονασμών και από ΣΕΚ και ΠΕΟ

Το συνδικαλιστικό πρέσινγκ στην Ελληνική εκδηλώνεται από όλα τα μέτωπα και όλες οι συντεχνίες καλούν τη διεύθυνση να μην προβεί σε πλεονασμούς, αλλά να ανακοινώσει γενναιόδωρο σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Χθες, κάλεσμα στην Ελληνική Τράπεζα να ανακοινώσει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και να μην προχωρήσει σε πλεονασμούς απηύθυναν οι συντεχνίες ΟΙΥΚ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ. Σε κοινή συνεδρία των συντεχνιών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τα κλαδικά συμβούλια ομόφωνα απέρριψαν την πιο πάνω θέση της τράπεζας και καλούν τη διεύθυνση όπως, εάν επιθυμεί να αποχωρήσει προσωπικό, να ακολουθήσει τις υπάρχουσες πρακτικές στον τραπεζικό τομέα και να ανακοινώσει γενναιόδωρο εθελούσιο σχέδιο εξόδου αντί πλεονασμών». «Για τις συντεχνίες μας προέχει η κατάληξη σε συμφωνία για ανανέωση και εναρμόνιση των συλλογικών συμβάσεων το συντομότερο δυνατό και για αυτό τον λόγο δεν αποδέχονται τη σύνδεση των πλεονασμών σε συνάρτηση με τις συζητήσεις που διεξάγονται για την ανανέωση και εναρμόνιση των όρων απασχόλησης της συλλογικής σύμβασης. Όπως επίσης και την επαναφορά των αποκοπών και τοποθέτηση των μεταφερόμενων από τα ΣΠΙ στις υφιστάμενες κλίμακες της τράπεζας, όπως προνοούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Ελληνική Τράπεζα από τις συντεχνίες μας με τη μεταφορά των εργοδοτουμένων από τα ΣΠΙ στην Ελληνική Τράπεζα», τονίζεται. Οι συντεχνίες καλούν όλους τους εργαζόμενους της Ελληνικής Τράπεζας, μαζικά, να στηρίξουν τις αποφάσεις των συντεχνιών.