Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί στην οικονομία και τις επιχειρήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία, το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζει να απασχολεί έντονα αλλά και να ταλαιπωρεί το κυπριακό επιχειρείν. Οι ελλείψεις συνεχίζουν να υφίστανται με αποτέλεσμα να συνεχίζονται στο Τμήμα Εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές για εξέταση σχετικών αιτημάτων από επιχειρήσεις για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.

Το υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να εφαρμόζει μεν περιοριστική πολιτική αλλά εκεί όπου επιβεβαιώνονται ανάγκες ανάβει το πράσινο φως για εργοδότηση ξένων εργαζομένων. Ήδη, όπως πληροφορείται ο «Φ», έχουν εγκριθεί γύρω στις 1.000 άδειες για τον τομέα των ξενοδοχείων στο πλαίσιο της εξέτασης σχετικών αιτημάτων σε τεχνικές επιτροπές στις οποίες συμμετέχουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τεχνικές επιτροπές στο Τμήμα Εργασίας στις οποίες συμμετέχουν εργοδότες και συντεχνίες, εξετάζει αιτήματα για παραχώρηση αδειών στο κλάδο των κέντρων αναψυχής και εστιατορίων ενώ θα υπάρξει συνέχεια με εξέταση αιτημάτων που υπάρχουν στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαιρούν εργάτες και οικιακούς βοηθούς από κατώτατο

Όπως γράψαμε ξανά οι νέες άδειες παραχωρούνται υπό προϋποθέσεις και μόνο εφόσον επιβεβαιώνονται οι ανάγκες για προσωπικό και η μη κάλυψη τους από την ντόπια και κοινοτική αγορά με μέγιστο αριθμό ανά επιχείρηση προκειμένου ο αριθμός ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες να μην υπερβαίνει το 30% του συνόλου του προσωπικού της.

Πάντως, τις παρατηρούμενες ελλείψεις στην αγορά εργασίας που φαίνεται για την ώρα να «αντέχει» στους πληθωριστικούς κραδασμούς με την ανεργία να συνεχίζει να βρίσκεται σε ελεγχόμενα επίπεδα επιβεβαιώνει και σχετικό αίτημα του ΚΕΒΕ που περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το Ουκρανικό. «Το θέμα έλλειψης προσωπικού συνεχίζει να υφίσταται στις επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου και Horeca και οι λύσεις μέχρι τώρα είναι ανεπαρκείς «Οι επιχειρήσεις θέλουν να προσλάβουν προσωπικό και όχι να απολύσουν». Να εξεταστούν αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες. Η διεύρυνση των τομέων που μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες είναι καλή πρωτοβουλία αλλά δεν λύνει το πρόβλημα γιατί δεν αυξάνει τον αριθμό τους», αναφέρει στην εν λόγω επιστολή του ΚΕΒΕ που ως γνωστόν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εξαιτίας και του αιτήματος για πάγωμα της ΑΤΑ και της εφαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετούς κλάδους της οικονομίας καταδεικνύει εξάλλου και το νέο διάταγμα που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, όσον αφορά τα επαγγέλματα στα οποία θα μπορούν να εργάζονται ξένοι φοιτητές από τρίτες χώρες που βρίσκονται ήδη στο νησί. Με το αναθεωρημένο διάταγμα το οποίο προώθησε ήδη η ΟΕΒ προς τα μέλη της έχει συγκεκριμένα προστεθεί στον κλάδο της Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας τα επαγγέλματα του Βοηθητικού προσωπικού σε Κλινικές ή Βοηθού Θαλάμου, νοουμένου ότι κατέχουν απολυτήριο σχολής Μέσης Εκπαίδευσης και στοιχειώδη γνώση της Ελληνικής και σύμφωνα με οδηγία του Υπουργού Υγείας. Προσθήκη που επιβεβαιώνει τις ελλείψεις προσωπικού που παρουσιάζεται και στον κλάδο της υγείας στο νησί. Υπενθυμίζουμε ότι μόλις τον Μάρτιο το εν λόγω διάταγμα είχε τροποποιηθεί ξανά πολλαπλασιάζοντας τα επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία στα οποία θα μπορούν να εργάζονται ξένοι φοιτητές προσθέτοντας σε αυτό το επάγγελμα του τραπεζοκόμου που δεν υπήρχε πριν, των υπαλλήλων υποδοχής σε ξενοδοχεία, αυτού του καμαριέρη/καμαριέρας ενώ φοιτητές μπορούν πλέον να εργάζονται και ως μπάρμεν/μπαργούμεν σε ξενοδοχεία και σε κέντρα αναψυχής και εστιατόρια. Ωστόσο, οι φοιτητές, όπως τουλάχιστον έδειξε η παραχώρηση αδειών που ακολούθησαν του διατάγματος για εργοδότηση ξένου προσωπικού, δεν κάλυψαν τις ανάγκες στον κλάδο της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας, τουλάχιστον όχι πλήρως.