Στη σημασία του νέου κτηρίου της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας» και τον στόχο να καταστεί μία από τις κορυφαίες σχολές, αναφέρθηκαν οι Πρύτανης και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) κατά την τελετή με την ευκαιρία της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του κτηρίου, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στον χώρο ανέγερσης του νέου κτηρίου στην πανεπιστημιούπολη του ΠΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την κτητορική πράξη, στην παρουσία των Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, του Υπουργού Παιδείας, του αρχιτέκτονα του έργου και άλλων επισήμων.

Η κτητορική πράξη τοποθετήθηκε μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθέτησε  στο φρεάτιο πάνω στο οποίο έκτισε τον θεμέλιο λίθο. Το γυάλινο δοχείο περιείχε επίσης, μεταξύ άλλων, κέρματα και χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τον ημερήσιο Τύπο της 11ης Μαΐου 2022, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στο υπό ανέγερση κτίριο, και το περιοδικό ‘Κοινότητα’ του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τη συνέντευξη του κ. Σιακόλα από τον πρώτο άριστο τελειόφοιτο της Ιατρικής Σχολής Ανδρέα Ματθαίου.

Το έργο ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο SV60 από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα του έργου, Αντόνιο Λινιάν, με εργολήπτη την κατασκευάστρια εταιρία A. Aristotelous Construction Ltd.

Το κτήριο της Ιατρικής Σχολής και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», θα ανεγερθεί με δωρεά €9 εκ. από το ίδρυμα Νίκος και Ελπίδα Σιακόλα, ενώ το συνολικό κόστος ανέγερσης του κτηρίου ανέρχεται στα €25 εκατομμύρια. Το έργο θα ολοκληρωθεί και με χρηματοδότηση μέσω της πολιτείας, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2025.  

Στον χαιρετισμό του στην τελετή με την ευκαιρία της κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο Προέδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, Ανδρέας Χριστοφίδης, είπε ότι η Ιατρική Σχολή και Επιστημών Υγείας «Νίκος Κ. Σιακόλας», έχει ως στόχο, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με διεθνή, Ευρωπαϊκά και τοπικά ιατρικά κέντρα, «να καταστεί μία από τις κορυφαίες σχολές Ιατρικής, με διεθνή αναγνώριση για την διδασκαλία, την έρευνα και την ακαδημαϊκή αριστεία.»

Με την υλοποίηση του νέου κτηρίου στην Πανεπιστημιούπολη, είπε, η Ιατρική Σχολή θα έχει ουσιαστική και ολοκληρωμένη παρουσία σε δύο κτήρια, αναφερόμενος και στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής, το οποίο, είπε, θα αναπροσαρμοστεί για τη στέγαση της κλινικής εκπαίδευσης και έρευνας.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι στρατηγικές αποφάσεις της πολιτείας και προηγούμενων διοικήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου συνέβαλαν στην δημιουργία και επιτυχή λειτουργία της Ιατρικής Σχολής.

Πρόσθεσε ότι οι πρώτοι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής ήταν το 2019, και μέχρι το 2021 το ΠΚ είχε 87 αποφοίτους. Σήμερα στην Ιατρική Σχολή φοιτούν πέραν των 200 φοιτητών.   

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου προς τον κ. Σιακόλα και την οικογένειά του, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μην αναγνωρίσουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων του ΠΚ είναι και η στήριξη και συμβολή της πολιτείας.

Η παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε, «φανερώνει την αποφασιστικότητα της Πολιτείας στην ολοκλήρωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Πανεπιστημιούπολης και την συνέχιση της στήριξης της λειτουργίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναγνωρίζοντας την συμβολή του Πανεπιστημίου στην ποιοτική αναβάθμιση της προσφερόμενης ιατρικής φροντίδας».

Ο κ. Χριστοφίδης έδωσε την διαβεβαίωση ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίηση του έργου εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, είπε στον δικό του χαιρετισμό ότι το νέο κτήριο, «πρόκειται για ένα ακόμα αρχιτεκτονικό κόσμημα που έρχεται να προστεθεί στην πανεπιστημιούπολη» και ένας ακόμα χώρος συνάντησης, που θα κινητοποιεί την κοινότητα για δημιουργία, συνεχή αναζήτηση της γνώσης, καινοτομία και έρευνα.

Στο νέο κτήριο, είπε, θα διεξάγεται η διδασκαλία των πρώτων τριών ετών της Ιατρικής και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και η ερευνητική δραστηριότητα και λειτουργία εξειδικευμένων ερευνητικών κέντρων.

Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε τη σημασία των επιτευγμάτων της Ιατρικής Σχολής μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι είναι μία νέα σχολή. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα κορυφαία πανεπιστήμια, στα 651-670 πρώτα παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη QS University rankings 2022 στο επιστημονικό πεδίο της Ιατρικής, «κάτι που είναι πρωτοφανές», γιατί η Ιατρική Σχολή είναι μικρή με ολιγάριθμο προσωπικό και με μόλις οκτώ χρόνια λειτουργίας.

Ο κ. Πρύτανης αναφέρθηκε και στη σημασία της ψήφισης της νομοθεσίας για τις πανεπιστημιακές κλινικές αφού υπάρχει δυσκολία όσον αφορά στις ισορροπίες που καλούνται να βρουν για να καθιερωθούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, «και είναι εδώ που χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση της Πολιτείας, πολιτική βούληση και τόλμη, ώστε στα νοσηλευτήρια να ενταχθούν πλήρως και ομαλά οι νοσοκομειακοί γιατροί.»

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία ψήφισης της νομοθεσίας για τις πανεπιστημιακές κλινικές «να επιχειρήσουν τις τομές που απαιτούνται για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, για την αναβάθμιση του ΓεΣΥ, μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ιατρικής Σχολής,» είπε. Πρόσθεσε ότι, μπροστά στην υγεία δεν χωράνε συμφέροντα.

Είπε ότι αυτό είναι απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας που αξίζει και δικαιούται να έχει ποιοτική ιατρική φροντίδα, και που να ερευνά προς όφελος της επιστήμης, του φοιτητή και του ίδιου του ασθενή.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε και στις προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες θα ανεγερθεί το κτήριο, το οποίο, είπε, θα είναι «πράσινο», θα σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, και θα είναι συμβατό με την κουλτούρα βιωσιμότητας και αειφορίας που καλλιεργείται στο ΠΚ.

Ο κ. Σιακόλας, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στο γιατί ο ίδιος και η οικογένειά του και οι συνεργάτες του κάνουν δωρεές στον τομέα της υγείας. Αναφερόμενος στις συνθήκες στην Κύπρο, και στους θανάτους στο χωριό του, τον Καραβά, και αλλού, όταν ήταν μαθητής του δημοτικού, από μια επιδημία μηνιγγίτιδας, που, όπως είπε, τότε «ήταν αθεράπευτη», αλλά και σε μια πολύ σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε χρόνια μετά, το 1948, και το πόσο κοντά ήρθε στον θάνατο, είπε ότι είχε συνειδητοποιήσει τότε πόσο σημαντική είναι η υγεία.

Ο κ. Σιακόλας είπε ότι μετά την ανάρρωσή του, ευχήθηκε να είναι σε θέση μία μέρα να προσφέρει στον τομέα της υγείας.

«Το πιο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία», είπε, προσθέτοντας ότι χωρίς υγεία δεν μπορεί ο άνθρωπος να κάνει τίποτε άλλο.  

Ευχαρίστησε τον Προέδρο Αναστασιάδη για το ενδιαφέρον του για το τομέα της υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο αρχιτέκτονας του έργου, κ. Λινιάν, παρουσίασε τα σχέδια του νέου κτηρίου.