Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε 2.045.277 κρούσματα δάγκειου πυρετού μέχρι στιγμής το 2024. Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 18.261, ήταν ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα με κίνδυνο για τη ζωή τους. Η ασθένεια που προκαλεί τον δάγκειο πυρετό προέρχεται από τα κουνούπια.

Η υγειονομική υπηρεσία κατέγραψε επίσης συνολικά 715 θανάτους από την ασθένεια. Ο δείκτης θνησιμότητας παρουσιάζει ποσοστό θνησιμότητας 0,03% στους σταθερούς ασθενείς, ενώ στους σοβαρούς ασθενείς το ποσοστό εκτοξεύεται στο 3,92%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Τα σημερινά στοιχεία είναι τα μεγαλύτερα, από το 2015, σεζόν που έκλεισε με ρεκόρ 1,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Χάρτης με τις περιοχές υψηλού ρίσκου για μόλυνση από δάγκειο πυρετό. Πηγή: HealthDirect

Οι εκτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του δάγκειου πυρετού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, η φετινή χρονιά θα κλείσει με νέο ανώτατο όριο 4,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων. Ως αποτέλεσμα αυτών των αριθμών, έχουν πραγματοποιηθεί σχέδια κατά της νόσου, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών, η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε μεγάλες πόλεις όπως το Σάο Πάολο.

Άλλα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν εκστρατείες για την εξάλειψη των φορέων του κουνουπιού Aedes Aegypti, του κύριου διαβιβαστή της νόσου. Εκτός από δάγκειο πυρετό, μπορεί να μεταδώσει τους ιούς της εγκεφαλίτιδας τσικουνγκούνια και του κίτρινου πυρετού.

Ο Δάγκειος πυρετός (πυρετός των σπασμένων οστών) είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Είναι πιο συχνός σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από δάγκειο πυρετό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αλλά για εκείνους που νοσούν, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στο σώμα, η ναυτία και το εξάνθημα

philenews / in.gr