Μετά τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων υπηκόων στην Κύπρο και των άλλων απαγορευτικών μέτρων από την Ευρώπη, μπλόκο μπαίνει και στα  καταπιστεύματα που διατηρούνται στην ημεδαπή. Μετά τις νέες  κυρώσεις που επιβλήθηκαν, το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέες διευκρινήσεις προς τους επαγγελματικούς φορείς στην Κύπρο, που συναλλάσσονται με Ρώσους επιχειρηματίες.

Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου επικεντρώνονται στον τρόπο διαχείρισης των καταπιστευμάτων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει των νέων κυρώσεων, απαγορεύεται η εγγραφή, η παροχή καταστατικής έδρας, επιχειρηματικής ή διοικητικής διεύθυνσης, καθώς και υπηρεσιών διαχείρισης σε νέα καταπιστεύματα ή σε οποιοδήποτε παρόμοιο νέο νομικό μόρφωμα που έχει ως καταπιστευματοπάροχους ή δικαιούχους Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία. Η συγκεκριμένη απαγόρευση αφορά και νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που συστάθηκαν στη Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αγγίζουν επιχειρήσεις και άλλες οντότητες των οποίων τα δικαιώματα ιδιοκτησίας κατέχει άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό άνω του 50% φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέας και είτε συστάθηκαν στη Ρωσία ή ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους. Του ίδιου χειρισμού θα τυγχάνουν οι επιχειρήσεις και άλλοι φορείς που ελέγχονται από φυσικά, νομικά πρόσωπα και φορείς που ανήκουν σε υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που διαμένουν στη Ρωσία, καθώς και σε εταιρείες που συστάθηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η απαγόρευση για τα καταπιστεύματα αγγίζουν και φυσικά ή νομικά πρόσωπα οντότητας ή φορέα που ενεργεί εξ ονόματος ή κατ’ εντολή φυσικού ή νομικού προσώπου, οντότητας ή φορέα που σχετίζονται με Ρώσους επιχειρηματίες και με εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Συνεπώς, με τους πιο πάνω περιορισμούς στην Κύπρο επηρεάζονται δικηγορικά γραφεία που πιθανόν να διατηρούν καταπιστεύματα και ενεργούν εκ μέρους των Ρώσων πελατών τους. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις δεν αφορούν εταιρείες αλλά μόνο τα καταπιστεύματα. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντίστοιχες με αυτές που αποφασίστηκαν για τις καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως απαγορεύεται η αποδοχή καταθέσεων από Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία ή από νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς με έδρα στη Ρωσία, εάν η συνολική αξία των καταθέσεων του φυσικού ή νομικού προσώπου, της οντότητας ή του φορέα ανά πιστωτικό ίδρυμα υπερβαίνει τα €100 χιλ. Επίσης, απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών, λογαριασμού ή φύλαξης κρυπτοστοιχείων σε Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία ή σε νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς με έδρα στη Ρωσία, εάν η συνολική αξία των κρυπτοστοιχείων του φυσικού ή νομικού προσώπου, οντότητας ή φορέα ανά πάροχο υπηρεσιών, λογαριασμού ή φύλαξης υπερβαίνει τις €10 χιλ. Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται πως «αναφορά σε «παρόμοιο νομικό μόρφωμα» γίνεται σε σχετική κοινοποίηση της ΕΕ, όπου καθορίζεται ότι ο όρος σε σχέση με το νομικό πλαίσιο της Κύπρου αφορά καταπιστεύματα και διεθνή καταπιστεύματα.

Να σημειωθεί πως από τις 10 Μάϊου 2022 απαγορεύεται να ενεργεί ή να μεριμνά ώστε άλλο πρόσωπο να ενεργεί ως διαχειριστής, εντολοδόχος μέτοχος, διευθυντής, γραμματέας ή παρόμοιο αξίωμα, για νέο καταπίστευμα ή νέο παρόμοιο νομικό μόρφωμα. Τέλος, οι απαγορεύσεις δεν ισχύουν όταν ο καταπιστευματοπάροχος ή δικαιούχοςείναι υπήκοος κράτους μέλους ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει προσωρινή ή μόνιμη άδεια διαμονής σε κράτος μέλος.