Εντός Απριλίου θα αναρτηθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και αυτοεργοδοτούμενων. Όπως πληροφορείται ο «Φ», περί τα τέλη αυτής της εβδομάδας το Τμήμα Φορολογίας θα αναρτήσει τις δηλώσεις για τα φυσικά πρόσωπα για το φορολογικό έτος 2021 στο ηλεκτρονικό του σύστημα και ακολούθως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέχρι την 31η Ιούλιου. Φέτος έγινε κατορθωτό να ξεκινήσει νωρίτερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες και τον καλό προγραμματισμό στον οποίο προχώρησαν οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας. Με αυτό τον τρόπο, το αρμόδιο τμήμα μεταφέρει τα σωστά μηνύματα προς τους φορολογούμενους, γεγονός που ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Υπενθυμίζεται πως για τα προηγούμενα φορολογικά έτη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άρχιζε τον Ιούλιο και ολοκληρωνόταν περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ κάποιες φορές δινόταν και ολιγοήμερη παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αποφάσεις και προτάσεις για ενίσχυση ελέω Ουκρανικού

Μιλώντας στον «Φ» εκ μέρους του Τμήματος Φορολογίας, ο Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε πως με την έγκαιρη έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αυξηθεί η συμμόρφωση των φορολογουμένων, και δεν θα χρειαστεί να δοθούν παρατάσεις. Είπε, επίσης, πως η προσπάθεια που κατέβαλε το Τμήμα εξυπηρετεί τους φορολογούμενους, προσθέτοντας πως «θέλουμε να υπάρχει αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και της εξυπηρέτησης των πολιτών». Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η διαδικασία θα είναι η ίδια με το φορολογικό έτος του 2020, τονίζοντας πως οι φορολογούμενοι, λόγω της εμπειρίας που απέκτησαν τα τελευταία πέντε χρόνια με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία. Όπως και πέρσι, θα είναι προσυμπληρωμένα τα πεδία της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τα πεδία του φόρου και των απολαβών του μισθωτού ή αυτοεργοδοτούμενου.

Παράλληλα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλλουν και τον οφειλόμενο φόρο που θα προκύψει από την αυτοφορολογία. Και στην επικείμενη δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 θα υπάρχει διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με απαραίτητα στοιχεία των υπηρεσιών των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην εισαγωγή πεδίων σχετικών με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνεται μέσω του συστήματος Taxisnet, ενώ η καταβολή των φόρων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της JCCSmart.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος ίσως θα είναι η τελευταία φορά που θα υποβάλoυμε τις φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet, καθώς του χρόνου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Φορολογίας, μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή, θα καταβληθεί προσπάθεια η υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 να γίνει μέσω του νέου συστήματος. Υπενθυμίζεται πως, μετά από διάταγμα του Τμήματος, εξαιρούνται από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων όσοι είχαν ετήσια μεικτά εισοδήματα μέχρι €19.500, παρά τη νομοθεσία που προβλέπει την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως εισοδημάτων.

Μάιο οι δηλώσεις για εταιρείες

Στο μεταξύ, αρχές Μαΐου προγραμματίζει το αρμόδιο τμήμα να αρχίσει και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2022 για τα νομικά πρόσωπα, τα οποία θα έχουν στη διάθεση τους μέχρι τον Μάρτιο του 2023 για να συμμορφωθούν. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, για πρώτη φορά οι εταιρείες θα έχουν τόσο πολύ χρόνο στη διάθεση τους για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Υπέδειξε, επίσης, πως με αυτό τον τρόπο θα απαλειφθούν τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες χρονιές.