Μέχρι την τελευταία στιγμή η RCB Bank προσπαθεί να εξυπηρετεί και να διευκολύνει τους πελάτες της που θέλουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε άλλες τράπεζες, μετά την απόφαση για μετασχηματισμό της σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management company).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για να γίνει ευκολότερη η διαδικασία, οι υπάλληλοι της RCB Bank αποστέλλουν αυτές τις μέρες e-mails στους πελάτες τους, ζητώντας να συμπληρώσουν μια αίτηση σε ποια τράπεζα θέλουν να μεταφερθούν τα χρήματά τους και γράφοντας το IBAN του λογαριασμού τους. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην ταλαιπωρηθούν οι πελάτες μας», ανέφεραν κύκλοι της τράπεζας «και θέλουμε η όλη διαδικασία να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να αρχίσει ο μετασχηματισμός της RCB Bank σε εταιρεία asset management company».

H δέσμευση της RCB Bank προς τις εποπτικές Αρχές είναι μέσα σε διάστημα δυο με τρεις μήνες να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τους 370 εργαζόμενους. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο δεδομένο είναι η μεταφορά 16 υπαλλήλων της RCB στην Ελληνική Τράπεζα, για να διαχειριστούν το χαρτοφυλάκιο δανείων που αγοράστηκε, αξίας €556 εκατ.

Μόλις τελειώσει η διαδικασία μεταφοράς των καταθέσεων θα πρέπει και ένα μέρος του προσωπικού να αποχωρήσει από την τράπεζα, η οποία δεν θα έχει πλέον άδεια για παροχή τραπεζικών εργασιών. Προς το παρόν, όπως μας ελέχθη, δεν έχει ληφθεί απόφαση πόσοι εργαζόμενοι θα μείνουν στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αλλά σίγουρα θα είναι λιγότεροι από αυτούς που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας τράπεζας με οκτώ καταστήματα. 

Το προσωπικό που θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας του είναι αυτό που θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το εναπομείναν δανειακό χαρτοφυλάκιο, από τα €3,5 δισ. που ανέρχονταν το 2020 τα δάνεια της RCB, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2020.

Οι εργαζόμενοι της RCB δεν ανήκουν στη συντεχνία της ΕΤΥΚ αλλά αυτό που έχει τονιστεί από τραπεζικές πηγές είναι ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η πρόνοια της νομοθεσίας όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα λάβουν.