Η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα κέντρα των πόλεων δεν θα διαφοροποιήσει  δραματικά τα δεδομένα όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, αν εννοούμε το οργανωμένο έγκλημα. Εκτός και αν θεωρούν κάποιοι, ότι οι εκτελεστές θα επιλέξουν την Πλατεία Ελευθερίας ή τις αντίστοιχες πλατείες άλλων πόλεων ή εν πάση περιπτώσει άλλα κεντρικά σημεία για να δράσουν, έχοντας, ίσως, δεκάδες κάμερες να τους παρακολουθούν. Αλλά, αν αποφασίσουν οι εκτελεστές να δράσουν στα επίκαιρα σημεία όπου θα τους τοποθετήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα είναι αυξημένο το ενδεχόμενο να σκοτωθούν και αστυνομικοί ή και αμέριμνοι πολίτες από κάποια αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι να αποτραπούν κάποια μικροαδικήματα, (μικροκλοπές, κανένας καυγάς, καμιά σύλληψη παράνομων, ή ναρκομανών κοκ). Παράλληλα, προφανώς θα αισθάνονται πιο ασφαλείς οι πολίτες (κυρίως οι γυναίκες) από του να κυκλοφορούν σε κάποιες περιοχές αργά το βράδυ, αν τα όργανα της τάξεως κυκλοφορούν (κι οπλοφορούν) καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επίσης, πρέπει να απαντηθεί και το πού θα βρεθούν οι αστυνομικοί να διενεργούν τις περιπολίες, εκτός και αν δεχθούμε πως προσωπικό υπάρχει και ότι μέχρι τώρα απλώς τους πληρώναμε και δεν έκαναν τίποτε.   

Β.