Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Είναι γεγονός ότι την περίοδο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση και η κυπριακή, λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες που μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν απόλυτα απρόβλεπτες. Εκτεταμένη περίοδος πανδημίας, πολέμος στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα οι μεταναστευτικές ροές και η κρίση στο Ισραήλ, έφεραν την οικονομία μας αντιμέτωπη με συνεχόμενες, παρατεταμένες και δύσκολες προκλήσεις. Αν προσθέσουμε στα πιο πάνω και τις καθαρά οικονομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις όπως τα ψηλά επιτόκια, οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση και τα θέματα με το εργατικό δυναμικό, τότε δημιουργείται ένας επικίνδυνος συνδιασμός.    

Επιπλέον των πιο πάνω, το κυπριακό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ήρθε αντιμέτωπο και με τις επιπτώσεις που είχαν οι διεθνείς κυρώσεις που επεβλήθηκαν σε ρωσικά κεφάλαια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τα ξένα αρνητικά δημοσιεύματα γύρω από το θέμα της διαδικασίας παραχώρησης κυπριακών υπηκοοτήτων και διαβατηρίων.

Παρόλα αυτά, η οικονομία της Κύπρου έδειξε ανθεκτικότητα, ο επιχειρηματικός κόσμος έδειξε ευελιξία και ικανότητα και προσαρμόστηκε στις συνθήκες που επέβαλλε η κάθε χρονική στιγμή, κατορθώνοντας με σκληρή δουλειά να διατηρήσει τον τόπο σε πορεία ανάπτυξης.

Οι προκλήσεις παραμένουν, η οικονομία μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται και το 2024 από εξωγενείς παράγοντες, γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή για να παραμείνει η οικονομία μας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Σωστός σχεδιασμός, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, δουλειά και όλα αυτά μέσα σε πνεύμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. 

Το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας είναι τέτοιο που μας αναγκάζει να βλέπουμε προς τα έξω και να προσπαθούμε να την ενισχύουμε με εισαγώμενα κεφάλαια από ξένους επενδυτές. Επομένως αυτό που θα πρέπει να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Κύπρου σαν ένα αξιόπιστο και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό ή ακόμη και σαν ένα περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο. Αυτό θα επιτευχθεί με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη προς την οικονομίας μας, σταθερότητα στις οικονομικές πολιτικές που εξαγγέλονται, περαιτέρω ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου, καθώς και τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ανταγωνιστικότητα. Για να έχουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, προυποθέτει απλοποίηση των διαδικασιών μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκμετάλλευση της τεχνολογίας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς επίσης και ένα διάφανο θεσμικό περιβάλλον. Όλες οι διαδικασίες μας θα πρέπει να απαλλαγούν από την δυσκαμψία και αναβλητικότητα που διαχρονικά παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατί μόνο έτσι θα αλληλοσυμπληρώνονται τα οποιαδήποτε κενά ή αδυναμίες.   

Όλα τα πιο πάνω πρέπει να είναι σχεδιασμένα μέσα σε ένα πλαίσιο που να σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μέσω της σταδιακής μετάβασης σε ένα μοντέλλο πράσινης οικονομίας.     

Στον Όμιλο Λανίτη προσπαθούμε πάντα να δουλεύουμε βλέποντας μπροστά, βασισμένοι στις διαχρονικές μας αξίες – αξιοπιστία, ακεραιότητα, ποιότητα και κοινωνική συμμετοχή – που περνούν από γενιά σε γενιά, να εξελισσόμαστε και να προοδεύουμε βασισμένοι στην εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι συνεργάτες, πελάτες, μέτοχοι και επενδυτές. Εχοντας σαν ισχυρό υπόβαθρο την πολύχρονη εμπειρία των ανθρώπων όλων των εταιριών του Ομίλου, συνεχίζουμε την επιτυχημένη πορεία μας τόσο στους τομείς που έχουμε εμπειρία και συγκριτικό πλεονέκτημα όσο και σε νέους που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια.

Σαν επενδυτικός οργανισμός που είναι, ο Όμιλος Λανίτη συμπεριλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιο και στις δραστηριότητες του, τους τομείς των κατασκευών, της ανάπτυξης γης και ακινήτων, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τα ξενοδοχεία, την αναψυχή και την εστίαση. Έχοντας την εξέλιξη πάντα κατα νου και τις αναπτυξιακές τάσεις και ανάγκες τις αγοράς, εντάσσουμε σταδιακά στους σχεδιασμούς μας και νέους τομείς, όπως αυτούς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τις επενδύσεις στις υποδομές της υγείας και της εκπαίδευσης.   

Με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους μας, σχεδιάζουμε το μέλλον του Ομίλου και τις δραστηριότητες της νέας χρονιάς με αυτοπεποίθηση και αισοδοξία. Με τον σωστό σχεδιασμό, την εμπειρία, την ευελιξία και προσαρμοστικότητα που πάντα έχουμε και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι συνεργάτες μας, πορευόμαστε πάντα στον ίδιο δρόμο. Το δρόμο της ανάπτυξης και της πρόοδου του Ομίλου και των ανθρώπων του και του τόπου μας γενικότερα.

    Πρόεδρος Ομίλου Λανίτη