Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε συντονισμό με τις υπόλοιπες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Νότου όσον αφορά στην ανάγκη κοινών απαντήσεων και πρωτοβουλιών απέναντι στο… ράλι των τιμών στην ενέργεια και αιχμή την ενημέρωση των εταίρων για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας οδεύει η Αθήνα προς τη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών στις Βρυξέλλες. 

Ο πρωθυπουργός, που συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, οριοθετεί τον… καμβά της ελληνικής στρατηγικής, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών και συζητήσεων που στόχο είχαν την ισχυροποίηση των συμμαχιών σε γεωπολιτικό και ενεργειακό φόντο. Και στο πλαίσιο αυτό, το τετ α τετ με τον κ. Ντράγκι στην ιταλική πρωτεύουσα ήρθε για να διευρύνει το τέμπο του κοινού βηματισμού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι φωνές που ζητούν άμεσες παρεμβάσεις απέναντι στη… μέγγενη της ενεργειακή κρίσης, προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πληθαίνουν μεταξύ των κρατών-μελών και στο πλαίσιο αυτό οι κύριοι Μητσοτάκης και Ντράγκι συμφώνησαν να θέσουν, εκ νέου, το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. 

Ουσιαστικά, στις Βρυξέλλες, όπου σηκώνουν σήμερα αυλαία οι εργασίες των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα εξελιχθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μία… μάχη ανάμεσα στις χώρες του Νότου και στους αποκαλούμενους “φειδωλούς” του Βορρά όσον αφορά στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για την αντιμετώπιση των… Συμπληγάδων της ακρίβειας. Και, με βάση τις αβεβαιότητες που δημιουργούν και διογκώνουν οι απειλές της Ρωσίας για την παροχή φυσικού αερίου, αυτό που προτάσσεται είναι το άμεσο του επόμενου κύκλου των ευρωπαϊκών κινήσεων, ενόψει ενός, κατά τα φαινόμενα, δύσκολου χειμώνα, ο οποίος θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές των προϋπολογισμών.

Πηγή: Capital.gr