Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επιπλέον 5 δισ. ευρώ σε πράσινα ομόλογα με τη δέκατη κοινοπρακτική συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU.

Τα 25ετή ομόλογα που λήγουν στις 4 Φεβρουαρίου 2048 υπερκαλύφθηκαν πάνω από έξι φορές, αποτέλεσμα που κρίνεται πάρα πολύ θετικό, λαμβάνοντας υπόψη και την αναταραχή της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες. Συμπεριλαμβανομένης αυτής της συναλλαγής, η Επιτροπή εξέδωσε συνολικά 47,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, προσεγγίζοντας περαιτέρω τον στόχο των 50 δισ. ευρώ όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το NextGenerationEU κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU από την έναρξή του τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι σήμερα, η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει 118,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 28 δισ. ευρώ σε πράσινα ομόλογα NextGenerationEU. Τα κονδύλια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ευρώπης μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων δημοσιονομικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συναλλαγή αυτή, ο κ. Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η πολύ επιτυχημένη συναλλαγή καταδεικνύει ότι η ΕΕ αναλαμβάνει ολοένα και πιο ηγετικό ρόλο όσον αφορά τα χρεόγραφα σε ευρώ, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την ταραχώδη περίοδο. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουμε να προσφέρουμε στήριξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες τη στιγμή που την χρειάζονται περισσότερο.»

Έως τα τέλη Ιουνίου 2022, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους χρηματοδοτικούς στόχους της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους