Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε προτιμητέα χώρα επενδύσεων από τουρκικές επιχειρήσεις στον τομέα του λιανεμπορίου εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα. Πιο πρόσφατη άφιξη αποτελεί αυτή του κραταιού ομίλου προϊόντων πολυτελούς ένδυσης Vakko, ο οποίος μόλις πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε φέρει την επωνυμία Vakko Investment Mονοπρόσωπη Α.Ε., με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. 

Στους σκοπούς της νεοϊδρυθείσας εταιρείας εντάσσεται η απόκτηση, αγορά, πώληση, εκμίσθωση, ανάπτυξη, κατασκευή, αναπαλαίωση, εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων κάθε μορφής αλλά και η εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, αρωμάτων και καλλυντικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι ξένοι έχουν μεγάλες καταθέσεις στην Ελλάδα

Πρόκειται για μία εδραιωμένη επιχείρηση με παρουσία 88 ετών στην αγορά της Τουρκίας, η οποία εκτός από τα καταστήματα που διαχειρίζεται αυτόνομα με τον διακριτικό της τίτλο διατηρεί και καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων και malls στην Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί μπουτίκ προϊόντων με τις ονομασίες Vakkkorama, Vakko Coutoure, Vakko Wedding, Vakko L’ Atelier, Vakko Home και Vakko Outlet, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων στον χώρο της ένδυσης – υπόδησης και της μόδας, αλλά και στον τομέα των ειδών σπιτιού. 

H επιχείρηση δημιουργήθηκε το 1934 στην Τουρκία, με δραστηριότητα την πιλοποιία, διατηρώντας κατάστημα με την ονομασία Şen Şapka, που σημαίνει “Χαρούμενα Καπέλα”. Στη συνέχεια εκτός από τα καπέλα επεκτάθηκε σε προϊόντα όπως μαντήλια και φουλάρια από μετάξι, ενώ εισήλθε σταδιακά στα είδη ένδυσης, αποτελώντας αυτήν τη στιγμή έναν εκ των μεγάλων παικτών στην τουρκική αγορά. Το 2021 η Vakko έντυσε την ομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων που ταξίδεψε στο Τόκιο, ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει να σχεδιάσει τις στολές των πληρωμάτων του τουρκικού αερομεταφορέα, Turkish Airlines. 

Η εκπτωτική L.C. Walkiki

Mία διαφορετικού χαρακτήρα επένδυση στην Ελλάδα αποτελεί αυτή της L.C. Walkiki, επίσης τουρκικής αλυσίδας με φθηνά προϊόντα ένδυσης στα ράφια της, η οποία εντός του 2022 δημιούργησε τα πρώτα της καταστήματα στην Αττική, το ένα εκ των οποίων στο εμπορικό πάρκο της Πειραιώς, το οποίο ανήκει πλέον στη θυγατρική του ομίλου Φουρλή. Το δεύτερο βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του εμπορικού κέντρου River West ιδιοκτησίας της Noval Property. 

Η αρχή στην Ελλάδα για την L.C. Walkiki -επονομαζόμενη συχνά ως τουρκική “Zara” λόγω της φύσης της δραστηριότητάς της- έγινε το 2018 όταν ξεκίνησε να δοκιμάζει τις δυνάμεις της στην Ελλάδα με το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Flamingo στην Ξάνθη και ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το πρώτο της κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο εμπορικό κέντρο Μακεδονία της Πυλαίας. Η αλυσίδα διατηρεί παρουσία στο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο των Sonae Sierra – Bluehouse στη Λάρισα, Fashion City Outlet, αλλά και στην Κόρινθο, στο εμπορικό κέντρο Mare West αλλά και στο Patra Mall της Πάτρας.

Εκ των μετόχων και συνιδρυτής της τουρκικής αλυσίδας είναι ο Sefik Yilmaz Dizdar, ο οποίος έχει σύμφωνα με το Forbes, περιουσία που εκτιμάται στο 1 δισ. δολάρια βάσει στοιχείων έως και τις 4 Απριλίου του 2022. To μεγαλύτερο ποσοστό της L.C. Walkiki ανήκει στον επίσης δισεκατομμυριούχο, Mustafa Kucuk, με περιουσία 1,2 δισ. δολάρια βάσει του Forbes στις 16 Ιουνίου του 2022, αποτελώντας τον 2.296ο πλουσιότερο ανθρωπο στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Ποσοστό μειοψηφίας στην επιχείρηση διατηρεί η γαλλική οικογένεια Amouyal, του ιδρυτή της αλυσίδας και σχεδιαστή, Georges Amouyal, ο οποίος ίδρυσε την L.C. Walkiki στη Γαλλία το 1985 για να την εξαγοράσουν στη συνέχεια οι Kucuk και Dizdar.

Η L.C. Walkiki διατηρεί παρουσία σε περισσότερες από 47 χώρες του πλανήτη με βασικό της μότο: “O καθένας αξίζει να ντύνεται καλά”.

Η τουρκική αλυσίδα εσωρούχων Penti, η Carlyle και οι φήμες πώλησης του 70%

Η είσοδος της Penti στην Ελλάδα μεσολάβησε των δύο προηγούμενων, αυτών της L.C. Walkiki που προηγήθηκε και της Vakko που ακολούθησε. H αλυσίδα που θεωρείται κυρίαρχη στον τομέα εμπορίας και πώλησης γυναικείων εσωρούχων και έχει προγραμματίσει έως και το 2023 να δημιουργήσει 10 καταστήματα στην Ελλάδα. 

Στην τουρκική εταιρεία έχει επενδύσει, αποκτώντας από το 2012 ποσοστό 30%, το Carlyle Group, ενώ κατά καιρούς έχουν έρθει στο προσκήνιο συζητήσεις για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Θα θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα το όνομα του fund Carlyle ακούστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008 όταν απέκτησε το 73,54% των μετοχών της Νεοχημικής του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Οι ιδρυτές της Penti, οι οποίοι διατηρούν το 70% της εταιρείας αφότου η Carlyle αγόρασε το 30% το 2012, ακούγεται έντονα ότι επιδιώκουν αυτήν την περίοδο να πουλήσουν τη συμμετοχή τους και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν εξουσιοδοτήσει την Goldman Sachs ως σύμβουλο.

Επισήμως, η εταιρεία ανέφερε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών, αλλά επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή στην Goldman Sachs και την Dome Group με έδρα το Λονδίνο να παρέχουν συμβουλές σχετικά με πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Επί του παρόντος η Penti διατηρεί περισσότερα από 400 καταστήματα και παρουσία σε περίπου 30 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Πηγή: Capital.gr