Του Siladitya Ray

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα αντιμετωπίσει το φάσμα της ύφεσης στο εγγύς μέλλον, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη, απηχώντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί και από αρκετούς άλλους κορυφαίους επιχειρηματικούς ηγέτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά την πρόσφατη, πιο απότομη από το αναμενόμενο αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Federal Reserve.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, ο Μασκ ανέφερε ότι μια ύφεση είναι “αναπόφευκτη εντός ενός εύθετου χρονικού πλαισίου”, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι μια υφεσιακή στροφή στην οικονομία δεν είναι νομοτελειακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Ο δισεκατομμυριούχος σημείωσε ότι, αν και δεν είναι βέβαιο, είναι “πιθανότερο” να δούμε μια ύφεση στο εγγύς μέλλον, χωρίς να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πρόβλεψή του.

“Κακό προαίσθημα” και δυσοίωνες προβλέψεις

Προηγουμένως, σε ένα εσωτερικό email προς τα στελέχη της Tesla, ο Μασκ είχε γράψει ότι είχε ένα “σούπερ κακό προαίσθημα” για την οικονομία, καλώντας ταυτόχρονα σε απολύσεις στην εταιρεία.

Όταν ερωτήθηκε περί των απολύσεων στην Tesla, ο Μασκ είπε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει κατά 10% το μισθωτό εργατικό δυναμικό της μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ωστόσο επανέλαβε ότι ο αριθμός των ωρομίσθιων εργαζομένων θα αυξηθεί.

Συνολικά ο Μασκ τόνισε ότι αναμένει πως περίπου το 3% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Tesla θα απολυθεί.

76,1% είναι το ποσοστό των CEO οι οποίοι πιστεύουν ότι είτε αντιμετωπίζουν είτε θα αντιμετωπίσουν μια ύφεση έως το τέλος του 2023 στην γεωγραφική περιφέρεια δραστηριοποίησής τους, σύμφωνα με έρευνα η οποία διεξήχθη από την ομάδα επιχειρηματικής έρευνας Conference Board.

Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη τον Μάιο, αρκετές εβδομάδες πριν από την απότομη αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία ενέτεινε τις ανησυχίες για μια αρνητική στροφή στην οικονομία.

Εκτός από τον Μασκ, αρκετοί άλλοι κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες στις ΗΠΑ έχουν διατυπώσει ανησυχίες για επικείμενη ύφεση στη χώρα. Μιλώντας δύο ημέρες πριν από την αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της Fed, ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley, Τζέιμς Γκόρμαν, τοποθέτησε τις πιθανότητες ύφεσης στο “50-50”, σε σχέση με παλαιότερη πρόβλεψη του περί πιθανότητας 30%. Ο Γκόρμαν, ωστόσο, ανέφερε ότι μια “βαθιά ή μακρά ύφεση” θα ήταν απίθανη.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, χωρίς να αναφερθεί ρητά σε ύφεση, προειδοποίησε για έναν οικονομικό “τυφώνα” ο οποίος τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Ντάιμον είπε ότι η τράπεζά του προετοιμάζεται για “άσχημα αποτελέσματα”.

Ομοίως, ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo, Charles Scharf, τον Μάιο, είχε πει ότι θα είναι “δύσκολο να αποφευχθεί κάποιου είδους ύφεση”, ωστόσο δεν περίμενε ότι θα ήταν βαθιά. Την περασμένη εβδομάδα, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75% – στην πιο απότομη αύξηση των τελευταίων 28 ετών. Το μέτρο ελήφθη μετά την ανακοίνωση στοιχείων του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κινούνταν σε υψηλό 40 ετών, με τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση να εκτινάσσεται στο 8,6% τον Μάιο.

Ρεπουμπλικανός

Ο Μασκ, ο οποίος πρόσφατα μίλησε για την πολιτική “μετάλλαξή” του από Δημοκρατικός σε Ρεπουμπλικανός, ανέφερε στη συνέντευξη ότι σχεδιάζει να δαπανήσει ένα “όχι ασήμαντο” ποσό περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση ενός σούπερ PAC (Επιτροπής Πολιτικής Δράσης) στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο δισεκατομμυριούχος, ωστόσο, παρέμεινε αδέσμευτος ως προς μια πιθανή υποστήριξη εκ μέρους του μιας υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι είναι “αναποφάσιστος ως προς αυτό το σημείο”.

Πηγή: Forbes