Του Alan Ohnsman

Το Model Y της Tesla και άλλα αυτοκίνητα και crossover της κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων ακριβαίνουν στον απόηχο της προειδοποίησης του Elon Musk για ένα “δύσκολο τρίμηνο”, που οφείλεται στην καθίζηση της παραγωγής στην Κίνα λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, στις περικοπές θέσεων εργασίας και στη “βουτιά” της μετοχής. 

Η τιμή της βασικής έκδοσης του Model Y αυξήθηκε κατά 3.000 δολάρια ή 4,8% αυτή την εβδομάδα, στα 65.990 δολάρια από 62.990 δολάρια. Προσθέστε ένα χρώμα πιο ιδιαίτερο, την αμφιλεγόμενη επιλογή “Full Self Driving” και τους φόρους και το αυτοκίνητο ξεπερνάει τις 80.000 δολάρια. Το φθηνότερο Model 3 sedan παρέμεινε σταθερά στις 46.990 δολάρια, ενώ η έκδοση Long Range του ακρίβυνε κατά 2.500 δολάρια στα 57.990 δολάρια. Η τιμή του SUV Model X εκτινάχθηκε κατά 6.000 δολάρια στα 120.990 δολάρια και το Model S sedan κοστίζει πλέον 104.990 δολάρια, μια αύξηση της τάξης των 5.000 δολαρίων.

Η Tesla συνηθίζει να αλλάζει τις τιμές των αυτοκινήτων της, χωρίς να εξηγεί τον λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το κόστος των πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών (αλουμίνιο, χάλυβας) καθώς και έλλειψη ημιαγωγών προκαλούν πονοκέφαλο σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ισχυρή απήχηση της Tesla σε καταναλωτές με υψηλό εισόδημα υποδηλώνει ότι η αύξηση των τιμών δεν θα απωθήσει μεγάλο αριθμό αγοραστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Παιχνίδι του δειλού» αξίας δισ. τo deal για Twitter

“Πράγματι, η μάρκα προσελκύει ένα εύπορο κοινό, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Model Y, το οποίο είχε βασική τιμή λίγο κάτω από τις 63.000 δολάρια έως αυτή την εβδομάδα, πούλησε περίπου 200.000 αυτοκίνητα το 2021”, λέει ο Ed Kim, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών για αυτοκίνητα AutoPacific. “Κανένα άλλο SUV στα ίδια επίπεδα τιμών δεν πλησιάζει καν τους αριθμούς πωλήσεων του Model Y. Έως τώρα, η Tesla κυριαρχεί σχετικά άνετα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζοντας να προσελκύει μεγάλο αριθμό πελατών που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό για να αποκτήσουν τα οχήματά της”. 

Οι αυξήσεις στις τιμές της Tesla έρχονται στο τέλος ενός δύσκολου β’ τριμήνου για την εταιρεία, κατά το οποίο ο Musk προχώρησε στην εξαγορά του Twitter, έκανε ανοιχτές πολιτικές τοποθετήσεις, ανακοίνωσε ένα σχέδιο μείωσης των θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία κατά 10% και ζήτησε από το προσωπικό να σταματήσει την τηλεργασία. Επιπλέον, η παραγωγή της εταιρείας στο εργοστάσιο στη Σανγκάη μειώθηκε πέραν των προ δύο μηνών εκτιμήσεων του CEO της, ενώ πτώση είδαν και οι πωλήσεις οχημάτων στην Κίνα.  

Οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Κίνα για να εμποδιστεί η έξαρση της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου έφεραν στασιμότητα (στις αρχές Απριλίου) και έως τον Μάιο μείωση στην παραγωγή, κάτω από τις δυνατότητες της βιομηχανικής μονάδας. Η παραγωγή μπορεί να επανέλθει σχεδόν σε κανονικά επίπεδα μες στον Ιούνιο, αν και το εργοστάσιο θα παράγει μόλις 115.300 αυτοκίνητα στο β’ τρίμηνο, επίδοση αρκετά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα 178.887 οχήματα που παρήγαγε στο α’ τρίμηνο τους έτους, συμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία από τις κινεζικές αρχές. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιβράδυνση της παραγωγής στην Κίνα θα φέρει σημαντική μείωση των εσόδων σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, καθώς παράλληλα η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή στα νέα εργοστάσια στο Βερολίνο και στο Όστιν. Εάν όμως υποχωρήσουν τα έσοδα, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει για δύο διαδοχικά τρίμηνα από το γ’ τρίμηνο του 2019.

“Δεδομένου ότι η Tesla εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή της στην Κίνα (πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πραγματοποιείται στη χώρα της Άπω Ανατολής) και άνω του 50% των κερδών της προέρχεται επίσης από την Κίνα, είναι εύλογο να της δημιουργούν προβλήματα τα κατά τόπους lockdown”, αναφέρει σε σημείωμά του ο αναλυτής της Morgan Stanely, Adam Jonas. “Ώστόσο, η Tesla έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος αυξάνοντας τον ρυθμό παράδοσης οχημάτων στο τέλος του τριμήνου. Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες μπορεί να συμπιέσει την παραγωγή τριών μηνών. Επιπλέον, όσες απώλειες καταγράψει στο β’ τρίμηνο θα μπορούσε να τις αναπληρώσει στα αποτελέσματα του γ΄τριμήνου”, εκτιμά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, τα οχήματα της Tesla με μερικώς αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγών ευθύνονται για το 70% των 392 τροχαίων που σημειώθηκαν τους τελευταίους 11 μήνες όπου ενεπλέκησαν τέτοιου είδους αυτοκίνητα. 

Οι ανησυχίες για την ύφεση, τις οποίες αναζωπύρωσε προσφάτως ο Musk, έπληξαν την εταιρεία στο τρίμηνο, συμβάλλοντας στην κατρακύλα της μετοχής κατά 41% από τις 31 Μαρτίου. Η Tesla υποχώρησε κατά      και έκλεισε στα     δολάρια την Παρασκευή, ενώ η αξία του “βασιλιά της τεχνολογίας” και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, έχει υποχωρήσει κατά 14,2 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.

Η τρέχουσα μέση τιμή για ένα ηλεκτρικό όχημα ανέρχεται στις 64.388 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή για τα συμβατικά νέα οχήματα αγγίζει τις 47.148 δολάρια, σύμφωνα με την Kelley Blue Book. Η υψηλότερη τιμή του ηλεκτρικού οχήματος αποτυπώνει ήδη την κυριαρχία της Tesla στην αγορά, λέει η Michelle Krebs, εκτελεστική αναλύτρια της Cox Automotive.

“Ωστόσο, το Νο 1 εμπόδιο στην πορεία προς την ευρύτερη υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων από τους καταναλωτές-οδηγούς είναι η τιμή του οχήματος”, προσθέτει η Krebs. “Δεν είμαι όμως σίγουρη ότι αυτό ισχύει και για τους καταναλωτές που προτιμούν την Tesla. Αυτοί είναι ξεχωριστή κατηγορία. Δεν ψωνίζουν έτσι γενικά και αόριστα. Θέλουν -και επιλέγουν- Tesla”.

Οι αυξήσεις στις τιμές των μοντέλων της Tesla θα μπορούσαν να ωθήσουν τους εν δυνάμεις αγοραστές σε συγκρισεις με τα EV των ανταγωνιστών, όπως το crossover Mach-E της Ford, που ξεκινά από τις 43.895 δολάρια, το Ioniq 5 της Hyundai Motor, με τιμή από 39.990 δολάρια και το EV6 της Kia με βασική τιμή στις 40.900 δολάρια. Τα τρία μοντέλα πληρούν επίσης τις προϋποθέσεις για μια ομοσπονδιακή φορολογική πίστωση ύψους 7.500 δολαρίων, την οποία οι αγοραστές της Tesla δεν δικαιούνται πλέον, καθώς η εταιρεία έχει προ πολλού ξεπεράσει το ανώτατο όριο των οχημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Επιπλέον, οι πελάτες στην Καλιφόρνια μπορούν να λάβουν έκπτωση 2.000 δολαρίων για τις εκδόσεις αυτών των μοντέλων με τιμή κάτω των 45.000 δολαρίων – ούτε αυτό το προνόμιο απολαμβάνουν οι πελάτες της Tesla, καθώς η εταιρεία δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή όχημα που να πληροί την εν λόγω απαίτηση.

Δεδομένης της χαμηλότερης παραγωγικής ικανότητας EV και των λιγότερων πωλήσεων που καταγράφουν οι ανταγωνιστές της Tesla, οι πιο ακριβές τιμές της δύσκολα θα επηρεάσουν στο άμεσο μέλλον τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αν και η εταιρεία του Elon Musk εντέλει θα κληθεί να αντιμετωπίσει και αυτό το φαινόμενο, τονίζει η Jessica Caldwell, εκτελεστική αναλύτρια της Edmunds.

“Το μερίδιο της Tesla στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων θα μειωθεί μόνο με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αγορά μεγαλώνει με το λανσάρισμα νέων οχημάτων από διάφορες μάρκες. Επομένως θα ήταν ωφέλιμο για την Tesla να αρχίσει να απευθύνεται στο κάτω όριο -όσον αφορά τις οικονομικές τους δυνατότητες- των αγοραστών για να αναδείξει την Tesla ως μια προσιτή μάρκα”, επισημαίνει η ίδια. “Αυτή η κίνηση θα αποδειχθεί ζωτικής σημασίας όταν τα ηλεκτρικά οχήματα γίνουν πιο mainstream”.

Πηγή: Forbes