• Μιχάλης Αθανασίου: Δουλεύοντας μαζί με τους εταιρικούς μας πελάτες μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρωτόγνωρη κατάσταση

Με τις κυπριακές και διεθνείς επιχειρήσεις να καλούνται να προσαρμοστούν από τη μία κρίση στην άλλη, η Τράπεζα Κύπρου δηλώνει ακόμα μία φορά παρούσα και έτοιμη να στηρίξει τους πελάτες της.

Τα στελέχη του τομέα Εταιρικής Τραπεζικής γνωρίζουν πως καθώς εξέρχονται από τις συνθήκες της πανδημίας, οι κυπριακές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των αυξανόμενων πληθωριστικών τάσεων διεθνώς. Οικονομική αβεβαιότητα, αύξηση κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και συγκράτηση ανάπτυξης διαμορφώνουν το νέο σκηνικό.

«Η πανδημία μας δίδαξε όλους πολλά και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μας έκανε ακόμα πιο ανθεκτικούς. Παρόλο όμως που στη μετά COVID εποχή, αντί για συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης βρισκόμαστε ενώπιον νέων προκλήσεων, ξέρουμε τη φόρμουλα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού με τους εταιρικούς μας πελάτες για να ξεπεράσουμε και αυτήν την πρόκληση», σχολιάζει ο Μιχάλης Αθανασίου, Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων της Τράπεζας.

Τα στελέχη του τομέα Εταιρικής Τραπεζικής της Τράπεζας Κύπρου, συνεχίζουν να λειτουργούν ως οι σύμβουλοι των επιχειρηματικών πελατών βοηθώντας τους να ανταπεξέλθουν των όποιων δυσκολιών ώστε να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. «Προσφέρουμε στους εταιρικούς μας πελάτες λύσεις ευέλικτες και προσαρμοσμένες στα δεδομένα του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο καθένας, αξιολογώντας κάθε επιχειρηματικό πλάνο ξεχωριστά για να εντοπίσουμε τα δυνατά και αδύνατά του σημεία. Δεν μας φοβίζουν οι ευφάνταστες λύσεις που βασίζονται στην εμπειρία και τον καταρτισμό των στελεχών μας νοουμένου ότι μπορούν τέτοιες λύσεις να βοηθήσουν πραγματικά τους πελάτες μας.», εξηγεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης.

Η κρίση δεν ανακόπτει την πορεία προς τη Βιωσιμότητα

Η Τράπεζα Κύπρου πρωτοστατεί στις προσπάθειες για στροφή προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Environment, Social, Governance). Ακόμα και σ’ αυτό το πρωτόγνωρο διεθνές περιβάλλον που εξελίσσεται γύρω μας με γοργούς ρυθμούς και επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, η Τράπεζα δεν επαναπαύεται και συνεχίζει τις προσπάθειες της με την ίδια ένταση.

«Η εφαρμογή των κριτηρίων ESG, όχι μόνο από την Τράπεζα αλλά και από τους πελάτες μας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο και αδιάκοπο στόχο», εξηγεί ο Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων της Τράπεζας Ξένιος Κονομής. «Θέλουμε οι επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις αρχές της Βιωσιμότητας στα επιχειρηματικά τους πλάνα και να διασφαλίσουν ότι οι πράξεις και οι ενέργειές τους είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενισχύουν την κοινωνία και διέπονται από τις αρχές της βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης».

Στόχος της Τράπεζας είναι να υποστηρίξει τους πελάτες της στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον μέσω της παροχής προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον.

Σχέση εμπιστοσύνης

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως το πλέον σημαντικό συστατικό σε μια επιχειρηματική σχέση είναι η εμπιστοσύνη. Διατηρούμε μακροχρόνιες και διαχρονικές σχέσεις με τους πελάτες μας, τις μεγάλες επιχειρήσεις του τόπου και στηρίζουμε τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη και πρόοδο τους και κατ’ επέκταση της οικονομίας. Οι πελάτες μας, δεν μας θεωρούν απλώς τον οργανισμό στον οποίο απευθύνονται για ένα νέο δάνειο ή μία χρηματοπιστωτικής φύσεως διευκόλυνση. Είμαστε οι συνεργάτες και σύμβουλοι τους κατά τη διαδικασία ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους σχεδίων, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Μιχάλης Αθανασίου, Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων

Ξένιος Κονομής, Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων

Η κάθε επιχείρηση/πελάτης, εξυπηρετείται από ένα Λειτουργό Σχέσεων (Corporate Relationship Officer) ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις όποιες εταιρικές ανάγκες προκύπτουν με σκοπό την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Προσφέρουμε ένα πλήρες φάσμα τραπεζικών και επενδυτικών υπηρεσιών προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα «θέλω» του κάθε πελάτη.

«Η προσέγγισή μας βασίζεται στη βέλτιστη εξυπηρέτηση του κάθε πελάτη ξεχωριστά», εξηγεί ο Ξ. Κονομής. Μέσα από ένα δίκτυο πέντε Corporate Banking Centres σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα/Αμμόχωστο παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις ενώ η  Υπηρεσία Factors παρέχει χρηματοοικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα του factoring.

Στη βάση συγκεκριμένου πλάνου, η Τράπεζα επιδιώκει να αυξήσει προσεκτικά το νέο δανεισμό της στον κλάδο της Ναυτιλίας και του διεθνούς εταιρικού δανεισμού (International Corporate Lending) αλλά και να διερευνήσει ευκαιρίες που δύναται να παρουσιαστούν από συναλλαγές εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο. Η Τράπεζα αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών προς διεθνείς επιχειρήσεις με παρουσία στην Κύπρο ενώ είναι και η πρώτη που δημιούργησε Μονάδα εξυπηρέτησης στον νέο και αναπτυσσόμενο τομέα των Διεθνών Εταιρειών ΤΠΕ (Τεχνολογίας, Πληροφορικής, και Επικοινωνίας). Στηρίζουμε τις εγχώριες εταιρείες στην απόφασή τους να επεκταθούν στο εξωτερικό και τις πολυεθνικές/ ξένες εταιρείες στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος από τις διεθνείς επενδύσεις τους στην Κύπρο.

Όσον αφορά τον τομέα της ναυτιλίας, προσφέρουμε ολοκληρωμένες τραπεζικές και επενδυτικές λύσεις στους ναυτιλιακούς μας συνεργάτες όπως ναυτιλιακά δάνεια, υπηρεσίες συναλλαγών και προϊόντα διαχείρισης κινδύνου και μια γκάμα εξατομικευμένων τραπεζικών και υπηρεσιών διαχείρισης κεφαλαίων. Η προληπτική προσέγγιση, η ταχεία λήψη αποφάσεων και η αναγνώριση των βασικών προτεραιοτήτων των πελατών της, βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη διατήρηση μιας πελατοκεντρικής προσέγγισης (relationship -based approach). Σε έναν εξελισσόμενο κόσμο με νέες προκλήσεις μπροστά μας, το Κέντρο Ναυτιλίας της Τράπεζας Κύπρου έχει στόχο να παρέχει συνεχή υποστήριξη, με συνέπεια και να βοηθήσει τους πελάτες του να προχωρήσουν ΜΠΡΟΣΤΑ.

Ψηφιακό επιχειρείν

Η τεχνολογία έχει διευκολύνει αφάνταστα τη διενέργεια επιχειρηματικών πράξεων φτάνει βέβαια να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για σωστή και ασφαλή αξιοποίησή της. Όπως είναι κοινώς αποδεκτό, η Τράπεζα Κύπρου πρωτοπορεί και σ’ αυτόν τον τομέα. Ειδικά στην Εταιρική Τραπεζική παρέχει στους πελάτες καινοτόμες λύσεις που διευκολύνουν τις καθημερινές τους διεργασίες. Προφανώς η διαδικτυακή τραπεζική που προσφέρει η Τράπεζα έχει λύσει τα χέρια των επιχειρηματικών της πελατών, αφού μπορούν με ευκολία και ασφάλεια να παρακολουθούν διαδικτυακά τους λογαριασμούς και τις συναλλαγές τους, να πραγματοποιούν λήψη συναλλαγών μετά από αίτημα, να μεταφέρουν χρήματα και να έχουν πρόσβαση σε καταστάσεις λογαριασμών όποια στιγμή το ζητήσουν.

Παράλληλα, έχουν στη διάθεσή τους λύσεις όπως το 1bank Β2Β APIs, remote cash machines και BOC wallet για αυτοματοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών και ενίσχυση του ελέγχου στις χρηματικές συναλλαγές. Ο κ. Αθανασίου εξηγεί πως για τους πελάτες της τράπεζας, η χρήση των τεχνολογικών μέσων δεν ήταν απλώς μία λύση ανάγκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Έχουν εντάξει για τα καλά την τεχνολογία στον τρόπο λειτουργίας τους και χαιρόμαστε που είχαμε προβλέψει ορθά εδώ και καιρό αυτήν την εξέλιξη κι έτσι σήμερα μπορούμε να τους παρέχουμε πρωτοποριακές και μοναδικές για τα κυπριακά δεδομένα λύσεις».

Οι αριθμοί μας 

Η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της εταιρικής τραπεζικής στην Κύπρο κι αυτό το αποδεικνύουν οι ίδιοι οι αριθμοί. Ως ο μεγαλύτερος εταιρικός χρηματοδότης, θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρηματοδότηση επενδύσεων στους κύριους τομείς της οικονομίας όπως είναι ο Τουρισμός, το Εμπόριο, οι Κατασκευές και η Βιομηχανία, και σε αναπτυσσόμενους τομείς όπως Ενέργεια, Τεχνολογία, Υγεία και Εκπαίδευση. Ενδεικτικά, από τα συνολικά νέα δάνεια 1.8 δισ. που παραχώρησε η Τράπεζα το 2021, τα 798 εκατ. ήταν εταιρικά. Σε ετήσια βάση, η αύξηση ανήλθε στο 34%. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτή ότι η Τράπεζα Κύπρου όντως ηγείται των προσπαθειών ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας.

Επίσης, τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα εμπιστεύονται χιλιάδες επιχειρήσεις από Κύπρο και εξωτερικό οι οποίες έχουν κατατεθειμένο στην Τράπεζα συνολικό ποσό πέραν των 5 δισ. ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

[email protected]

[email protected]

800 00 800

+357 22 128 000 (για εξωτερικό)