Τον ρόλο της Κύπρου στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις μέχρι στιγμής προσπάθειες της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, συζήτησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά το γεύμα εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των κρατών μελών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» και για τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κύπρο, στην παρουσία 36 κρατών, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο θαλάσσιος διάδρομος, τόνισε ο ΠτΔ, αποτελεί μια συμπληρωματική επιλογή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο του ΟΗΕ και ιδιαίτερα της Ανώτερης Συντονίστριας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Σίγκριντ Καγκ, και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την στήριξη προς την πρωτοβουλία.

Ο ΓΓ αναγνώρισε την αξία και σημασία της εφαρμογής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε τη στήριξη του ΟΗΕ, όπως επίσης και προς όποια άλλη δίοδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε στη γραπτή του δήλωση ο κ. Λετυμπιώτης.

Επίσης, αναφέρεται, ο ΠτΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης, καθώς η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την ανακοίνωση του διορισμού της. Επανέλαβε για ακόμη μια φορά την διάθεση για ειλικρινή και στενή συνεργασία με την απεσταλμένη στο πλαίσιο της αποστολής της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιδεικνύει για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλος της ΕΕ και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την προσήλωσή του στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και τη στήριξή του στο έργο και τις προσπάθειες της κ. Ολγκίν, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και ενημερώνεται για τις επαφές και τις συναντήσεις της, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ