Εισήγηση για ψήφιση νομοθεσίας η οποία θα καθιστά τον έλεγχο ανίχνευσης ψυχικών και νευροαναπτυξιακών παθήσεων, υποχρεωτικό στην πρώιμη ηλικία των 0-5 ετών και την παιδική ηλικία (6-12 ετών) υπέβαλε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Νέων προς την Επιτροπή Υγείας της Βουλής η οποία αφού συζήτησε χθες το θέμα, αποφάσισε να ζητήσει από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, να προχωρήσουν σε μεταξύ τους συνεννόηση ώστε να μελετηθεί το ενδεχόμενο και να προωθηθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. 

Τα στατιστικά δεδομένα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Βουλής των Νέων, καταδεικνύουν την ανάγκη για μείωση του ποσοστού των ψυχικών και νευροαναπτυξιακών παθήσεων και υποστήριξαν ότι βάσει διεθνών μελετών, «για κάθε $1 που ξοδεύεται για έγκαιρη ανίχνευση εξοικονομούνται στη συνέχεια $5 για θεραπεία και παρακολούθηση του ασθενούς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπολογίζεται, εξάλλου, ότι στην Κύπρο, περίπου το 15,2% του πληθυσμού, δηλαδή 144.120 άνθρωποι, πάσχουν από κάποια ψυχική πάθηση τη στιγμή που οι ψυχικές παθήσεις μπορούν να προληφθούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία. 

Παράλληλα και όπως ανέφεραν τόσο οι εκπρόσωποι της Βουλής των Νέων όσο και επαγγελματίες Υγείας, τα διεθνή δεδομένα, τα οποία ανταποκρίνονται και στην κυπριακή πραγματικότητα καταδεικνύουν ότι:

>> Το 10% των παιδιών 5-16 ετών έχουν διαγνωσμένη ψυχική πάθηση.

>> Περίπου 3 στα 4 παιδιά ηλικίας 5-16 ετών που αντιμετωπίζουν κάποιοι ζήτημα ψυχικής υγείας δεν λαμβάνει τη σωστή και ολοκληρωμένη θεραπεία.

>> Ο μέσος όρος αναμονής (καθυστέρησης) για λήψη σωστής παρέμβασης και θεραπείας είναι περίπου 10 χρόνια αφού οι ψυχικές παθήσεις δημιουργούνται πολύ πιο πριν την εμφάνιση τους.

>> Το οικονομικό κόστος που σχετίζεται με την ψυχική υγεία στα κράτη – μέλη της ΕΕ ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ. Στην Κύπρο είναι στο 3,2%.

>> 1-3% των παιδιών παρουσιάζουν αυτισμό.

>> 4-7% των παιδιών παρουσιάζουν Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (η οποία είναι υπαίτια για διαταραχές προσοχής, προσαρμογής, συμπεριφοράς κ.λπ.).

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στόχος της ψήφισης ενός νόμου που θα καθιστά τον έλεγχο υποχρεωτικό, είναι να ανιχνεύονται τα πρώιμα σημάδια αλλά και οι παράγοντες κινδύνου για να υπάρχει έγκαιρη καθοδήγηση της οικογένειας και του παιδιού και συνεπώς και έγκαιρη θεραπευτική και άλλη παρέμβαση. 

«Η εισήγηση στηρίζεται στα ερευνητικά δεδομένα και εκθέσεις υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ που υποδεικνύουν ότι η δημιουργία προληπτικών και ανιχνευτικών προγραμμάτων και πολιτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα ζωής, να βελτιώσουν τη συνολική υγεία, να διατηρήσουν την λειτουργικότητα του ατόμου και να μειώσουν το οικονομικό κόστος που προκύπτει σχετικά με τη διαχείριση και θεραπεία ψυχικών παθήσεων», ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Νέων.