Ξεσηκώνονται κάτοικοι κοινοτήτων, οι οποίες επηρεάζονται από τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής (με σκοπό την παρεμπόδιση της διέλευσης των μεταναστών στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές) πραγματοποιώντας απόψε στις 8:00 μμ παγκοινοτική συγκέντρωση στην Πλατεία Ακακίου. 

Στη συγκέντρωση αναμένεται να παρευρεθούν κάτοικοι των κοινοτήτων Ακακίου, Αστρομερίτη, Αυλώνας, Δένειας, Περιστερώνας, Κατωκοπιάς και Μάμμαρι.

Οι κάτοικοι, υπό το κεντρικό σύνθημα «Έχεις και Εσύ Φωνή», ζητούν να απομακρυνθούν αμέσως τα συρματοπλέγματα και οι καγκελόπορτες που τοποθετούνται κατά μήκος της νεκρής ζώνης στη δυτική Λευκωσία. Οι διοργανωτές θεωρούν, πως ανάμεσα στα προβλήματα που προκαλούνται, περιλαμβάνεται και εγκλωβισμός δεκάδων οικογενειών εντός της νεκρής ζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πουρνάρα: 1 στους 20 με AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη, φυματίωση

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για Απομάκρυνση Συρματοπλέγματος ο κ. Γιώργος Στρούθος, αναφέρει, πως αν οι 300 φύλακες αναλάβουν να εμποδίζουν τη διέλευση των μεταναστών το πρόβλημα θα είναι τεράστιο επειδή αυτοί θα μένουν πίσω από τα συρματοπλέγματα στις αυλές των σπιτιών, μέσα στις γεωργικές αποθήκες στις φάρμες και διερωτάται, πως θα μπορούν να ζήσουν οι κάτοικοι υπό αυτές τις συνθήκες;

Οι επηρεαζόμενοι υποδεικνύουν επίσης, πως την ίδια ώρα τα συρματοπλέγματα εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων και των γεωργοκτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται πίσω από τα συρματοπλέγματα. Σύμφωνα με τον κ. Στρούθο, πολλοί γεωργικοί δρόμοι αποκόπτονται με αποτέλεσμα ο χρόνος και το κόστος μετακινήσεων τους να αυξάνεται δυσβάσταχτα.

Σημειώνεται, ότι ο «Φ» με επιτόπια επίσκεψη του κατέγραψε τόσο τις απόψεις κατοίκων όσον και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων και των καγκελόπορτων.

Ανάμεσα σε άλλα, γεωργοί εξέφρασαν φόβους ότι τα χωράφια τους είναι δυνατόν να καταληφθούν από γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην άλλη πλευρά, κάτι το οποίο στηρίζουν και στη θέση που εκφράστηκε, πως μετά την τοποθέτηση των συρματοπλεγμάτων, τα τέλη που σχετίζονται με την καλλιέργεια θα πρέπει να καταβάλλονται στον κοινοτάρχη της κατεχόμενης Αυλώνας ή και σε άλλους εποίκους κοινοτάρχες.

Εξάλλου, εκφράζονται φόβοι για το τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς, όταν τα πυροσβεστικά οχήματα δεν θα μπορούν να δράσουν εγκαίρως λόγω της ύπαρξης των συρματοπλεγμάτων.

Παράλληλα, υπέδειξαν πως κάποιες από τις καγκελόπορτες δεν χωράνε μεγάλα γεωργικά μηχανήματα όπως κομπάι κ.α.