Η ανεξέλεγκτη κάθοδος αλλοδαπών στην Κύπρο και το παρατεταμένο τσουβάλιασμα τους σε κέντρα φιλοξενίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συμβιώνουν σε μεγάλους αριθμούς, οδηγεί στη μετάδοση σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών τις οποίες κάποιοι κουβαλούν μαζί τους, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους. Σοκ προκαλούν οι αναφορές της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Υγείας, η οποία αποτύπωσε την κατάσταση σε αριθμούς με βάση τους οποίους ένας στους είκοσι πάσχει από AIDS, ή Ηπατίτιδα Β’ και Γ’ ή σύφιλη ή φυματίωση. Ένας στους 100 από αυτούς που εξετάστηκαν πάσχει από AIDS.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας η κατάσταση παρουσιάζεται ως ακολούθως:

Το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β’, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ’, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Σύμφωνα με την ίδια, το 2022 (μέχρι σήμερα) εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β’, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ’, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Τα πιο πάνω στοιχεία κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέλη της Επιτροπής ισχυρίστηκαν ότι οι πιο πάνω ασθένειες δυνατόν να μεταδοθούν και στον γηγενή πληθυσμό. Με βάση τα όσα λέχτηκαν, η περιοχή με τους περισσότερους αλλοδαπούς είναι η Σολιά. Κάτοικοι των περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή (οι οποίοι διαμαρτύρονται και για τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν κατά μήκος κοινοτήτων από το Ακάκι μέχρι και τον Αστρομερίτη) υποστηρίζουν πως όταν οι αλλοδαποί δυσκολευτούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του συρματοπλέγματος, εισδύουν στο έδαφος της Δημοκρατίας από την περιοχή του Κουτραφά, σημείο το οποίο βρίσκεται σχετικά κοντά στις κοινότητες της Σολιάς.

Ειδικά για την περιοχή της Σολιάς λέχτηκε πως «πλημμύρισε» από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ότι πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών, γι’ αυτό και η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε όσοι εργάζονται στον συγκεκριμένο κλάδο να κατέχουν πιστοποιητικό υγείας. Επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι αρκετοί από τους μετανάστες δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το γεγονός ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Αναφερόμενος στις ασθένειες (AIDS, ηπατίτιδα Β’, Γ’, σύφιλη και φυματίωση) υπεστήριξε πως διανύουμε τα προεόρτια καθώς σε βάθος χρόνου το πρόβλημα θα αποτυπωθεί στον γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί ενώπιον της Επιτροπής ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής.