Με τέσσερα νέα πτητικά μέσα ενισχύεται η Κυπριακή Δημοκρατία στον αγώνα κατά των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα η δύναμη πυρόσβεσης από αέρος να πιάσει τον στόχο, αφού θα ανέλθει στα 13 εναέρια μέσα. 

Σήμερα φθάνουν από τη Λατινική Αμερική τα δύο ισπανικά Air Tractor τα οποία έχει μισθώσει η Κυβέρνηση και όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα για να ριφθούν στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Παράλληλα, αναμένεται εντός μιας εβδομάδας να φτάσουν στην Κύπρο και δύο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov.

Για τη μίσθωση των δύο ελικοπτέρων είχε προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός, υπέβαλαν προσφορές αρκετές εταιρείες και στο τελικό στάδιο έφτασαν δύο. Όπως τόνισε ο κ. Αλεξάνδρου, τελικά μετά από αξιολόγηση επιλέγηκε μια ισπανική εταιρεία που αντιπροσωπεύει τα δύο Kamov. Η πρόταση της επιτροπής αξιολόγησης στάλθηκε στην αρμόδια επιτροπή για κατακύρωση, αφού η προσφορά είναι και η φθηνότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σβήνουν φωτιές με αλλαγές νόμων – Αυστηρότερες ποινές

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατόν να ξεπεραστεί το εμπόδιο των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία αφού η προσφοροδότρια εταιρεία είναι ισπανικών συμφερόντων. Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία ιδιοκτήτρια των Kamov με την οποία υπογραφόταν συμφωνία για μίσθωση τους τα τελευταία χρόνια, φέτος δεν έχει υποβάλει προσφορά. 

Σημειώνεται ότι αν κατακυρωθεί η προσφορά για τα δύο Kamov, τότε η συμφωνία περιλαμβάνει και τη συντήρηση των πτητικών μέσων, θα είναι διετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης αν το επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, για άλλα δύο χρόνια.

Με τα τέσσερα νέα πτητικά μέσα που έρχονται, η δύναμη πυρόσβεσης από αέρος θα φτάσει τα 13 όπως ήταν και οι αρχικός στόχος, ώστε η Κύπρος να είναι αυτάρκης για να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, τα Air Tracktor θα ανέλθουν στα έξι, θα προστεθούν τα δύο Kamov, συν δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας, ένα της Εθνικής Φρουράς και δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Στο μεταξύ, θέμα μόνιμης συνεργασίας με το Ισραήλ στο θέμα της διαχείρισης δασικών πυρκαγιών στοχεύει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, γι’ αυτό και θα τεθεί προς συζήτηση στο Ισραήλ σε συνάντηση που θα έχει στις αρχές Ιουλίου με την Ισραηλινή υπουργό περιβάλλοντος.