Διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να καταθέσουν τα «όπλα» οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού, που άναψαν το πράσινο φως στους νομικούς τους συμβούλους να διερευνήσουν το ενδεχόμενο λήψης δικαστικών μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συσσώρευση εργοστασίων στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι μετά τον δωδεκάωρο αποκλεισμό του Ενεργειακού Κέντρου την περασμένη Δευτέρα,  με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε σε χώρο αποθήκευσης ελαστικών το Σάββατο 11 Ιουνίου και προκάλεσε τοξικό νέφος, αποφάσισαν όπως συνεχίσουν τα μέτρα τους. 

Σε σύσκεψή τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, αποφάσισαν όπως πριν κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό να ζητηθεί η ακύρωση της απόφασης για μεταφορά στη βιομηχανική περιοχή Καλαβασού, τριών ασφαλτικών εργοστασίων. 

«Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε θα προχωρήσουμε σε επ’ αόριστον κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου και στην πραγματοποίηση πορείας προς το Προεδρικό Μέγαρο», ανέφερε στον «Φ» ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοτήτων, Κοινοτάρχης Καλαβασού, Λευτέρης Φωκά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράλληλα, οι κοινοτάρχες της περιοχής θα έχουν συναντήσεις και με τρεις από τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, θα δουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και την Τετάρτη 29 Ιουνίου τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ θα διευθετηθεί συνάντηση και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. «Οι συναντήσεις θα γίνουν στο Ζύγι και στη συνέχεια θα περιοδεύσουν τη βιομηχανική περιοχή για να δουν και οι ίδιοι την κατάσταση που επικρατεί», σημείωσε ο κ. Φωκά.  

Εν τω μεταξύ η Συντονιστική Επιτροπή των εννέα κοινοτήτων, θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής τις απόψεις της, σε συνεδρία κατά την οποία θα συζητηθεί η συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών καθώς και οι κίνδυνοι στη δημόσια υγεία. 

Ικανοποίηση από τις εξηγήσεις της ΑΗΚ

Οι κοινοτάρχες της περιοχής μετέβησαν την Πέμπτη, εξάλλου, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της ΑΗΚ στο Βασιλικό, για να τύχουν ενημέρωσης για τον λευκό καπνό που αναδύεται από τα φουγάρα και καλύπτει τις κοινότητες. Σύμφωνα με τον κ. Φωκά, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι τεχνικοί της ΑΗΚ τους ενημέρωσαν πως τερμάτισαν τη λειτουργία μίας μηχανής, στην οποία υπήρχε βλάβη. 

«Μας έχουν εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ώρες ο καπνός από τα φουγάρα της ΑΗΚ είναι περισσότερος ή λιγότερος και γιατί είναι πιο άσπρος ή πιο μαύρος. Είπαμε στην ΑΗΚ ότι θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από πλευράς της σε περίπτωση που υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα σε μηχανήματα που δημιουργούν ρύπους στην περιοχή, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι. Οι υπεύθυνοι της Αρχής έκαναν αποδεκτό το αίτημά μας και συμφωνήθηκε όπως διατηρηθεί μία τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών».