Με μια μακρά συζήτηση τριών περίπου ωρών για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον νόμο για πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ της ΔΗΠΑ, ένας Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και ο Ανεξάρτητος Αντρέας Θεμιστοκλέους, εναντίον 12 βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ υπήρξε και μια αποχή από το Κίνημα Οικολόγων.

Η μακρά συζήτηση, κατά την οποία μίλησαν αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, ώθησε βουλευτές να επικαλεστούν τον κανονισμό της Βουλής για τον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων στην Ολομέλεια και άλλους να ζητήσουν από τους συναδέλφους τους να σταματήσουν να καταχρώνται τον χρόνο της Ολομέλειας και να υπάρξει μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ειδικότερα, με τον προτεινόμενο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα του Αρχηγού Αστυνομίας, με την έγκριση του αρμόδιου υπουργού, να προσλαμβάνει στην αστυνομία ειδικούς αστυνομικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Επίσης προβλέπεται σχετική εξουσιοδότηση για έκδοση από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από προηγούμενη γνώμη του αρχηγού, κανονισμών που προβλέπουν τη διαδικασία πρόσληψης, τα απαιτούμενα προσόντα, τη διάρκεια της υπηρεσίας, τα καθήκοντα και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εκτέλεση των πιο πάνω αναφερόμενων υποστηρικτικών καθηκόντων των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.

Ακόμα προβλέπεται η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να καθορίζει την αμοιβή, το ωράριο εργασίας, την άδεια απουσίας και την άδεια ασθενείας των εν λόγω αστυνομικών.

ΚΥΠΕ