Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη μονάδα διαχείρισης ελαστικών στο λατομείο Καλαβασού της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, η εταιρεία Enerco που παραλαμβάνει τα χρησιμοποιημένα ελαστικά για λογαριασμό των δύο συστημάτων, ενημέρωσε τις εταιρείες ότι μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιουνίου δεν θα δέχεται καμία παραλαβή ώστε να προετοιμαστούν οι χώροι αποθήκευσης. Αποτέλεσμα, τα συγκεκριμένα απόβλητα να συσσωρεύονται στα συνεργεία ελαστικών και παρά τις εκκλήσεις των ιδιοκτητών των συνεργείων να τα παραλάβουν, αυτά εξακολουθούν να παραμένουν εκεί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άλλοι αδειοδοτημένοι χώροι, πέραν αυτών που διατηρεί το Τσιμεντοποιείο.

Την Παρασκευή εξάλλου θα δοθεί συνέχεια στο ζήτημα της πυρκαγιάς που προκλήθηκε το Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022, στη Μονάδα Διαχείρισης ελαστικών της Enerco και εκτιμάται ότι προκλήθηκε από κινητό τεμαχιστή ενώ εκτελούνταν εργασίες τεμαχισμού ελαστικών. Συγκεκριμένα, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος σε έκτακτη συνεδρία θα συζητηθεί το θέμα «Η συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών – Ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας που θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί, και ιδιαίτερα από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 π.μ., το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Η δίωρη στάση αποφασίστηκε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του κλάδου υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ), που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με τον Κλάδο Υπαλλήλων υπάρχει συνεχής αγωνία και σοβαρός προβληματισμός του προσωπικού, σε σχέση με την συνεχή κριτική που δέχεται το Τμήμα Περιβάλλοντος για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών. «Τρανό παράδειγμα, η πυρκαγιά της 11ης Ιουνίου 2022, όπου το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος έχει βρεθεί στο στόχαστρο βεβιασμένων επικρίσεων και χωρίς προηγουμένως να υπάρχει αντίληψη των δεδομένων», σημειώνει.

Επισημαίνει την τεράστια απογοήτευση στο προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφού στο τελευταίο περιστατικό που συνέβηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Enerco στην κοινότητα Μαρί, συμπληρώνει «το Τμήμα Περιβάλλοντος, δυστυχώς δικάστηκε και καταδικάστηκε μέσω δηλώσεων και από δημόσια πρόσωπα, πριν γίνει οποιαδήποτε έρευνα από ειδικούς».