Εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση τρομοκρατίας που απασχολεί τις διωκτικές Αρχές από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αύριο Παρασκευή οι συνήγοροι υπεράσπισης του 39χρονου Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τη δολοφονία πέντε Ισραηλινών, μόνιμα εγκατεστημένων στην Κύπρο, αναμένεται να έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης που έγινε στο ένα από τα δύο πυροβόλα όπλα της υπόθεσης.

Πρόκειται για το πιστόλι το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του 39χρονου όταν τέθηκε υπό σύλληψη στις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου, στον χώρο στάθμευσης του κολυμβητηρίου Λευκωσίας, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα.

Ο Ευστάθιος Ευσταθίου, δικηγόρος του 39χρονου, είχε υποβάλει αίτημα στις 20 Μαΐου ώστε να του παραχωρηθούν τα αποτελέσματα της εν λόγω εξέτασης από την κατηγορούσα Αρχή, που φέρεται να συγκατένευσε. Ο κ. Ευσταθίου είχε αναφέρει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ότι αν ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα ο πελάτης του θα παραδεχθεί τις κατηγορίες που σχετίζονται με την οπλοκατοχή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Αζέρος με τα τέσσερα πλαστά ρωσικά διαβατήρια και ισάριθμες άδειες οδήγησης, αντιμετωπίζει τουλάχιστον τρεις κατηγορίες που αφορούν την κατοχή (1) πιστολιού, (2) σιγαστήρα και (3) 10 φυσιγγίων.

Από τις εξετάσεις του ΤΑΕ Αρχηγείου, είχε διαπιστωθεί ότι το πιστόλι ήταν αθλητικού τύπου και συγκεκριμένα κρότου-αερίου (Blow, TR 914-02), με μεταποίηση στην κάννη για να μπορεί να δέχεται πλήρη φυσίγγια 7.65×17 mmSR. Τα εν λόγω όπλα, τουρκικής προέλευσης, μετατρέπονται σχετικά εύκολα σε λειτουργικά πυροβόλα. Την ίδια στιγμή, τα όπλα κρότου-αερίου έχουν χαμηλό κόστος αγοράς, ενώ σύμφωνα με αναφορές στο εξωτερικό έχουν χρησιμοποιηθεί από τον υπόκοσμο, κυρίως ως μέσο εκφοβισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι επόμενες δικάσιμοι της υπόθεσης έχουν οριστεί για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 27 και 28 Ιουνίου. Η ακρόαση της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, δεν έχει αρχίσει ακόμη. Από τον Νοέμβριο του 2021 που έχει καταχωρισθεί, έχουν γίνει αρκετές προδικαστικές διαδικασίες, ενώ υπήρξαν διαφοροποιήσεις στο κατηγορητήριο.