Σήμερα ξεκαθαρίζει το θέμα διαθεσιμότητας, του υπό καταγγελία ανώτερου στελέχους της αστυνομικής Δύναμης σε σχέση με την υπόθεση και τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους.

Όπως σημειωνόταν σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης λίγο πριν τις 23:00, η υπουργός Στέφη Δράκου, ενημέρωσε προσωπικά τον «ελεγχόμενο» για την πρόθεσή της να τον θέσει σε διαθεσιμότητα, δίνοντάς του το δικαίωμα να τοποθετηθεί πριν από τη λήψη της τελικής της απόφασης. Ο ανώτερος Αξιωματικός ζήτησε και έλαβε διορία μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να συμβουλευτεί τους νομικούς του συμβούλους πριν απαντήσει. Πριν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση υπήρξαν συζητήσεις κι επαφές μεταξύ εμπλεκομένων μερών. Αυτό υποδηλώνει άλλωστε και το γεγονός ότι τα ΜΜΕ έλαβαν επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο περί τις 22:40. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα καταθέσουν και αξιωματούχοι για την υπόθεση φυλακών

Να σημειωθεί ότι με βάση τους περί Αστυνομίας Πειθαρχικούς Κανονισμούς, «για να τεθεί σε διαθεσιμότητα Υπαστυνόμος ή Ανώτερος Υπαστυνόμος απαιτείται επικύρωση του Υπουργού». Εξυπακούεται ότι το ίδιο ισχύει και για υψηλότερα αξιώματα.

Αν και η απόφαση της Στέφης Δράκου για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός θεωρείται δεδομένη, εντούτοις η ίδια φέρεται να αναφέρει σε κάθε ευκαιρία πως πριν λάβει την τελική της απόφαση θα ληφθεί υπόψη η θέση του υψηλόβαθμου στελέχους της Δύναμης, κάνοντας λόγο για σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων του. 

Να σημειωθεί πως η διαθεσιμότητα δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο. Ο δικηγόρος Δημοσθένης Στεφανίδης, με εξειδίκευση στον τομέα του διοικητικού δικαίου, δήλωσε στον «Φ»: «Η διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τη νομολογία, δεν συνιστά ούτε πειθαρχική δίωξη, ούτε πειθαρχική ευθύνη, ούτε τιμωρία, αλλά αποτελεί ένα ανεξάρτητο διοικητικό μέτρο, προληπτικό, το οποίο μπορεί να ληφθεί για το συμφέρον της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας, μόνο αν υπάρχει νομοθετική πρόνοια που να την εξουσιοδοτεί και γίνεται για να διευκολυνθούν οι έρευνες για την πιθανή διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, με αποκλειστικό σκοπό τη διευκόλυνση ολοκλήρωσης μιας πειθαρχικής διαδικασίας.