Εκατοντάδες ασθενείς στην Κύπρο που ταλαιπωρούνται με χρόνιες παθήσεις, καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, ή σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ή ακόμα και σε παράνομες μεθόδους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατρική κάνναβη την οποία οι γιατροί τους κρίνουν ότι χρειάζονται, αλλά η ανυπαρξία πρωτοκόλλου που να επιτρέπει την ελεύθερη αλλά ελεγχόμενη από αυστηρά κριτήρια συνταγογράφησή της, τους υποχρεώνει σε χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες δεν φαίνεται στην πράξη να βοηθούν τους ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη. 

«Οι περιπτώσεις ασθενών μας οι οποίοι μας ζητούν βοήθεια, είναι εκατοντάδες», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει διαδικασία. Υπάρχει. Αλλά δεν είναι καθόλου υποβοηθητική για τους ασθενείς. Τώρα η διαδικασία ακολουθείται κυρίως από καρκινοπαθείς αλλά και κάποιους ρευματοπαθείς και άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Βάσει αυτής, ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει, να πάει το αίτημα στον υπουργό Υγείας, να το εγκρίνει ο υπουργός και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια του ασθενούς με το φάρμακο που χρειάζεται. Δεν είναι καθόλου πρακτική αυτή η διαδικασία και δεν γίνεται όποιος ασθενής χρειάζεται το φάρμακο του, διότι η ιατρική κάνναβη, φάρμακο είναι, να πρέπει να απευθύνεται στον υπουργό ο οποίος έχει άλλες χίλιες υποχρεώσεις και σίγουρα μέχρι να φθάσει ένα αίτημα στο γραφείο του υπουργού, επίσης συνεπάγεται κάποιος χρόνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΣΑΚ: Έλλειψη πρόσβασης πολιτών σε ιατρική κάνναβη

Παράλληλα, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «διαπιστώνουμε ότι δεν είναι ενήμεροι ούτε οι γιατροί αλλά ούτε και οι ασθενείς για την ύπαρξη αυτών των διαδικασιών και πολλές φορές ως ΟΣΑΚ τους ενημερώνουμε σχετικά και σίγουρα δεν απευθύνονται όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη στην Ομοσπονδία για βοήθεια». 

«Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει, είναι να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο, αυστηρό και βασισμένο στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε πολλές άλλες χώρες, αρκετές εκ των οποίων και χώρες της ΕΕ, να ακολουθείται αυτό το πρωτόκολλο από τους γιατρούς μας και οι ασθενείς να μπορούν να προμηθεύονται την ιατρική κάνναβη χωρίς άλλες διαδικασίες». 

Για να γίνει αυτό, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ, «πρέπει να αρχίσει να γίνεται και μεγαλύτερη εισαγωγή ιατρικής κάνναβης. Δυστυχώς, στην Κύπρο έχουμε κολλήσει στο θέμα της παραγωγής και της δημιουργίας φυτειών κάνναβης και αυτό το θέμα παραμένει στάσιμο εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μην κινείται ούτε και η εισαγωγή. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ασθενείς αβοήθητους και να σπρώχνουμε τις διαδικασίες παρακάτω».  

«Ως οργανωμένο  κίνημα των ασθενών, δεν μας ενδιαφέρει η παραγωγή ιατρικής κάνναβης. Σαφώς και δεν είμαστε εναντίον, αντιθέτως μάλιστα διότι η ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων και την οικονομία του τόπου, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να τα βρουν μεταξύ τους όσοι πρέπει να τα βρουν και μετά να βοηθήσουμε τους ασθενείς. Πρέπει, μέχρι να τελειώσει το θέμα της παραγωγής, να ενισχυθεί η εισαγωγή ιατρικής κάνναβης η οποία σίγουρα δεν ωφελεί και δεν προορίζεται για όλους τους ασθενείς, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που την έχουν πραγματικά ανάγκη». 

«Έχουμε δυστυχώς εγκλωβιστεί στην παραγωγή και για αυτό ως ΟΣΑΚ καλούμε και το υπουργείο Υγείας και τη Βουλή να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Κάποια πράγματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πάρα πολύ καιρό και δυστυχώς έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς μας. Έχουμε ενημερωθεί προσφάτως ότι το υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά σίγουρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να τελειώνει το ζήτημα και σίγουρα εμείς εστιάζουμε στην εισαγωγή κάνναβης για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και όχι στο θέμα της παραγωγής και της ανάπτυξης φυτειών καλλιέργειας κάνναβης»

Αυτή τη στιγμή, είπε, «ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς που ζουν με τον πόνο ή την σπαστικότητα μένουν αβοήθητοι και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι η χρήση ιατρικής κάνναβης, θα απελευθερώσει αυτούς τους ασθενείς και από άλλες θεραπείες, άλλα φάρμακα τα οποία μακροπρόθεσμα προκαλούν επιπλοκές στην υγεία τους και αυτό το λέμε χωρίς να σημαίνει ότι και η αλόγιστη και παρατεταμένη χρήση ιατρικής κάνναβης δεν οδηγεί σε επιπλοκές και επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Ο γιατρός και ο ασθενής καταφεύγουν στην ιατρική κάνναβη όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη επιλογή». 

Υποχρεώνονται άνθρωποι σε απομόνωση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σημειώνει ότι ο παρατεταμένος και συνεχής πόνος, η σπαστικότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται, «υποχρεώνει τους ανθρώπους σε απομόνωση, διότι όταν κάποιος πονά και ταλαιπωρείται σίγουρα δεν είναι κοινωνικός. Αυτή η απομόνωση οδηγεί όμως ταυτόχρονα και σε περισσότερα προβλήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι ασθενείς επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο και όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά». 

«Να αποφύγουμε διαδικασίες της ταλαιπωρίας»

«Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς στην Κύπρο το τι πρέπει να γίνει, αλλού εφαρμόζεται εδώ και χρόνια»

Η ΟΣΑΚ, είπε ο κ. Λαμπριανίδης, «εδώ και αρκετό καιρό ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους αρμόδιους. Παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά και το μέχρι τώρα αποτέλεσμα σίγουρα δεν μας ικανοποιεί. Η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη δεν είναι κάτι το οποίο θα το ανακαλύψουμε εμείς εδώ στην Κύπρο. Στο εξωτερικό υπάρχουν διαδικασίες, εφαρμόζονται εδώ και χρόνια και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και εμείς». 

Το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί, «σίγουρα πρέπει να είναι αυστηρό. Να αφορά μόνο τους ασθενείς που έχουν ανάγκη την ιατρική κάνναβη, να μπουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζεται για να μην υπάρχει κατάχρηση ή αλόγιστη χορήγηση ή και παράλογη και παράνομη ενδεχομένως χορήγηση. Να αφορά συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και να περιλαμβάνει προϋποθέσεις». Στόχος της ΟΣΑΚ, «δεν είναι να έχει ο οποιοσδήποτε πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη, αλλά να έχουν πρόσβαση αυτοί που έχουν ανάγκη». 

Ως εκ τούτου, «ζητάμε αυστηρό πρωτόκολλο αλλά απ εκεί και πέρα, οι διαδικασίες για την προμήθεια να μην ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Να ενταχθεί η ιατρική κάνναβη στο ΓεΣΥ για παράδειγμα ή ακόμα και αν παραμείνει εκτός, ο ασθενής να μπορεί να την προμηθεύεται χωρίς να πρέπει να ακολουθήσει χρονοβόρες διαδικασίες. Εάν για παράδειγμα θα διατίθεται μέσω των κρατικών φαρμακείων να είναι διαθέσιμη σε όλες τις επαρχίες ή θα μπορούσε το κράτος να εφαρμόσει και μια πρακτική ελεγχόμενης αποστολής της ιατρικής κάνναβης κατευθείαν στον ασθενή. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ελεγχόμενη προμήθεια της ιατρικής κάνναβης χωρίς να ταλαιπωρούνται είτε στην αναμονή, είτε με τις διαδικασίες οι ασθενείς μας».