Στο Σκαλί Αγλαντζιάς, το κράτος ενέταξε σε ζώνες ανάπτυξης βράχους και σπηλιές και παρ’ όλον ότι εδώ και 20 χρόνια διαπιστώθηκαν προβλήματα κατολισθήσεων, συνεχιζόταν η ανέγερση κτηρίων. Επιπλέον, μόλις προ πενταετίας άρχισε η επιβολή όρων ώστε να λαμβάνονται ενισχυτικά μέτρα στην ανέγερση κτηρίων.

Μέχρι σήμερα σημειώθηκαν τρεις κατολισθήσεις κάτι το οποίο απειλεί τις ζωές ιδιοκτητών οικοδομών και χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών κάλεσε την Κυβέρνηση, διά του προέδρου της Άριστου Δαμιανού, να αφήσει κατά μέρος τις τσιγκουνιές και να δαπανήσει περίπου €500.000 για την εκτέλεση έργων σταθεροποίησης, υποδεικνύοντας πως στην περίπτωση των κατολισθήσεων στο Πισσούρι θα δαπανηθούν αρκετά εκατομμύρια για την εκτέλεση σταθεροποιητικών έργων.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καθημερινά ξυπνάμε και βάζουμε τον σταυρό μας περιμένοντας την επόμενη κατολίσθηση». Ανέφερε επίσης, πως μια μέρα μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2022, ζητήθηκε βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικών για αποκατάσταση των ζημιών ιδιωτικών περιουσιών, αλλά δόθηκε απάντηση πως «η πτώση της βραχομάζας δεν σχετίζεται με τον σεισμό, καθώς έγινε την επομένη του σεισμού». Σημείωσε δε, πως απαιτήθηκε η χρήση 30 φορτηγών για την απομάκρυνση χώματος και βράχων από την κατολίσθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξυπνάμε και βάζουμε τον σταυρό μας» – Έκκληση Δημάρχου Αγλαντζιάς για Σκαλί

Οι ρυθμοί αντίδρασης των εμπλεκομένων υπηρεσιών αποτυπώνεται σε «συνοπτική έκθεση» του Δήμου Αγλαντζιάς, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να εκδίδει τις άδειες οικοδομής, δεδομένου ότι η ζώνη δεν απαγόρευε την ανάπτυξη:

* Πριν περίπου 20 χρόνια είχε παρατηρηθεί ότι αποκόπτονταν και κατέρρεαν τεμάχια βράχων από διάφορα σημεία των κορυφογραμμών.

* Μετά από αίτημα του δήμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών (03/06/2004).

* Στις συναντήσεις της «Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής» (2005) διαφάνηκε ότι πρέπει να ετοιμαστεί μελέτη για την επίμαχη περιοχή.

*  Ο δήμος ανέλαβε το 2012 την προκήρυξη προσφοράς για την επιλογή μελετητή για ετοιμασία μελέτης σταθεροποίησης των βράχων σε διάφορες περιοχές (κατακυρώθηκε το 2013).

* Η μελέτη ολοκληρώθηκε μέσα του 2017. Σύμφωνα με την μελέτη τα κατασκευαστικά έργα προεκτιμήθηκαν στο 1.082.500 ευρώ.

* Στη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών στις 24/7/2017, αποφασίστηκε ότι το έργο θα προωθηθεί κατά φάσεις και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών.

* Μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας, ο δήμος ενημέρωσε (15/6/2020) το υπουργείο Εσωτερικών ότι όλα τα έγγραφα για προκήρυξη της προσφοράς είναι έτοιμα και ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Τέλος Σεπτεμβρίου 2020 το υπουργείο απάντησε θετικά όσον αφορά στα κατασκευαστικά έργα της πρώτης φάσης.

* Στις 14/04/2022 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως πραγματοποιήσει συνάντηση με την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με κύριο αίτημα την οικονομική στήριξη του Κράτους.

Σημειώνεται, πως αναλόγως των αποτελεσμάτων μελέτης, τμήμα της έκτασης της περιοχής (μεταξύ “Πλατύ” και νότια του πρανούς) και την περιοχή Παλιάς Αγλαντζιάς (βόρεια του πρανούς) θα κηρυχθεί σε «Λευκή ζώνη» ώστε να απαγορεύεται οποιαδήποτε ανάπτυξη.

Σημειώνεται επίσης, πως η υψομετρική διαφορά του πρανούς που διαχωρίζει τις δύο περιοχές κυμαίνεται από 3 μέτρα έως 15 μέτρα και σε αρκετές περιπτώσεις το πρανές είναι σχεδόν κάθετο.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ανέφερε πως προβλήματα στο έδαφος διαπιστώθηκαν από την περιοχή του Αλουμίνιουμ τάουερ (aluminium tower) καλύπτοντας και την περιοχή ΚΕΜΑ μέχρι και το Σκαλί. Το 1987 είχε εκπονηθεί μελέτη.