Κάλλιο αργά παρά ποτέ… Από χθες άρχισε να εμπεδώνεται το -σχετικά άγνωστο- αίσθημα ασφάλειας και στα δικαστήρια Λευκωσίας. Η χθεσινή ήταν η πρώτη ημέρα που λειτούργησαν τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα από ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Όσοι προσέρχονταν στον περιφραγμένο, πλέον, χώρο των δικαστηρίων υποβάλλονταν (οι ίδιοι και οι αποσκευές τους) σε έλεγχο από το εκπαιδευμένο προσωπικό της εταιρείας που κέρδισε και τη σχετική προσφορά.

Να σημειωθεί ότι τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα και οι αψίδες ανίχνευσης μετάλλων, εγκαταστάθηκαν εντός λυόμενου που είχε τοποθετηθεί εδώ και κάποιους μήνες σε προαύλιο χώρο και συγκεκριμένα μπροστά από το κτήριο όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις. Η ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε και τους εν λόγω ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο, «απαλλάσσοντας», ταυτόχρονα, την Αστυνομία Κύπρου. Η τελευταία ήταν επιφορτισμένη προσωρινά με αυτό το καθήκον στις θύρες εισόδου των εγκαταστάσεων του δευτεροβάθμιου δικαστικού σώματος.

Ταυτόχρονα, όπως ενημερώθηκε επί τόπου ο «Φ», ήδη έχουν εγκατασταθεί κάμερες ασφαλείας, ενώ είναι έτοιμο και το κέντρο ελέγχου του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» είπε στο ΡΙΚ το δικαστήριο στην υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου

Το θέμα ασφάλειας στον χώρο των Δικαστηρίων Λευκωσίας επανήλθε στο προσκήνιο στις 26/02/2018, όταν είχε σημειωθεί πυρκαγιά και έκρηξη στην αίθουσα φύλαξης τεκμηρίων στο κτήριο αρ.4 όπου εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις. Ακολούθησε το καλοκαίρι του 2021 διάρρηξη και εμπρησμός σε αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού (21/07). Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν και να απολεσθούν τεκμήρια πολύ σοβαρών υποθέσεων. Και τα δυο περιστατικά υπερτόνιζαν την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων σε σχέση με την ασφάλεια.

€2,87 εκατομμύρια

Η εταιρεία που ανέλαβε το συμβόλαιο είναι η νεοεμφανισθείσα στην Κύπρο MEGA GUARD PRIVATE SECURITY SERVICES CYPRUS LIMITED. Για την επόμενη τετραετία θα παρέχει υπηρεσίες για τον έλεγχο προσώπων, αποσκευών και αντικειμένων στα δικαστήρια παγκύπρια, με τη χρήση ακτινοδιαγνωστικών μηχανών και ανιχνευτών μετάλλων χειρός, για το ποσό των €2,870.530.

Βάσει της επιτυχούσας προσφοράς της Mega Guard, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η δικαστική υπηρεσία το προηγούμενο έτος, οι υπηρεσίες ασφαλείας για τα επόμενα τέσσερα έτη ανά επαρχία θα έχουν το ακόλουθο κόστος:

• Λευκωσία – €1,825.597

• Λεμεσός – €456.399

• Λάρνακα – €142.848

• Ελ. Αμμόχωστος – €141.419

• Πάφος – €304.266

Βάσει του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Τρία εκατομμύρια πεντακόσιες εξήντα οκτώ χιλιάδες (3.568.000,00) ευρώ για τα τέσσερα πρώτα χρόνια (Λευκωσία – €2.253, Λεμεσός – €563.360, Πάφος – €375.560, Λάρνακα – €187.800, Αμμόχωστος – €187.800) και επιπλέον ένα εκατομμύριο επτακόσιες ογδόντα τέσσερις χιλιάδες (1,784.000) ευρώ για 2 χρόνια σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα ανανέωσης.

Να σημειωθεί ότι μια από τις συνολικά έξι εταιρείες που υπέβαλε προσφορά, προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, επιδιώκοντας την επανακήρυξη του διαγωνισμού. Ωστόσο, το πενταμελές αυτό σώμα με απόφασή του στις 28/04/2022 απέρριψε ομόφωνα την εν λόγω προσφυγή, κρίνοντας «την προσβαλλόμενη απόφαση καθόλα νόμιμη».

Η MEGA GUARD ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1994, ενώ ενεγράφη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου στις 09/04/2021.

Άλλα μέτρα ασφαλείας

Περί τα τέλη Απριλίου ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση μεταλλικής περίφραξης ύψους 2,4 μέτρων, περιμετρικά των πέντε κτηρίων όπου δικάζονται ποινικές και αστικές -κυρίως- υποθέσεις στη Λευκωσία. Το όλο έργο περίφραξης προνοεί μικρότερης κλίμακας εργασία και για το κτήριο όπου στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο.

Εξάλλου, στις 7 Ιουνίου προκηρύχθηκαν προσφορές για τη φρούρηση των κτηρίων των δικαστηρίων παγκύπρια, που περιλαμβάνει υπηρεσίες (1) παρακολούθησης συστημάτων συναγερμού, (2) φύλαξης, (3) λειτουργίας συστήματος ανίχνευσης και (4) περιπόλου.

Η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού ανέρχεται στα €4,684.375, ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν προσφορά μέχρι τις 08/09/2022.