Αναβολή της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, αποφάσισαν κατά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, εκπρόσωποι ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, του συνδέσμου προσωπικών ιατρών, της Παιδιατρικής Εταιρείας, του ΠΙΣ, της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών και του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των όσων προηγήθηκαν μετά την αναβολή της τρίωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλαν οι γιατροί, μετά την υποχώρηση του ΟΑΥ, προκειμένου τα εμπλεκόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο. 

Κύριος στόχος, τόνισε ο υπουργός υγείας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, είναι να λειτουργήσουν αυτά τα εφημερεύοντα ιατρεία, γιατί με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετείται ο απλός πολίτης που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη.

Κατά τη σύσκεψη, σημείωσε, ακούσαμε προσεκτικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ακούσαμε κάποια προβλήματα και έχουμε συμφωνήσει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάποιες επιπρόσθετες συσκέψεις από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να λύσουμε κάποια από τα προβλήματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον αέρα τα εφημερεύοντα ιατρεία

Σε ό,τι αφορά ιατρικά θέματα, υπέδειξε ο κ. Χατζηπαντέλα, έχει συμφωνηθεί να δημιουργηθεί μια επιτροπή υπό την εποπτεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, που θα εξετάζει όλα τα ιατρικά θέματα, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά τα εμπλεκόμενα μέρη την επόμενη Τετάρτη στις 5 μ.μ. στο Υπουργείο, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να ανακοινωθεί στον κόσμο τι θα πράξουν όσον αφορά τα εφημερεύοντα ιατρεία.

Αναφορικά με την ημερμηνία έναρξης, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι θα γνωρίζουν πότε θα λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως είπε, σίγουρα δεν θα είναι τον Σεπτέμβριο, όπως βγήκε στο φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, αλλά τις επόμενες εβδομάδες. 

«Υπήρξαν κάποια προβλήματα που έχουν λυθεί ευτυχώς, υπήρξε μια πρόοδος. Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται σε αυτά τα ιατρεία, έχει ξεκαθαριστεί, υπάρχει και κάποιο άλλο θέμα όσον αφορά την στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων, και αυτό είναι ένα θέμα που θα το μελετήσουμε ως Υπουργείο Υγείας.

Γνωρίζουμε από την πρώτη μέρα που έχω διοριστεί Υπουργός την άποψη των ασθενών, σίγουρα θα τους ενημερώσω για αυτή τη σύσκεψη. Αλλά γνωρίζουμε και θέλουμε όπως και η Ομοσπονδία Ασθενών τη λειτουργεία αυτών των εφημερευόντων ιατρείων και εμείς στο Υπουργείο Υγείας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, τον φίλο Πέτρο Αγαθαγγέλου. Ήταν καθοριστική η παρέμβαση του χθες ώστε να αποφευχθεί αυτή η απεργία. Ήδη υπό την προεδρία του θα εξεταστούν όλα τα ιατρικά θέματα που αφορούν τα εφημερεύοντα ιατρεία».