Υποχώρησε σε όλα τα αιτήματα των γιατρών ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος μεταξύ άλλων αποδέχθηκε και την αναβολή της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ, γεγονός που προκάλεσε αμέσως την αντίδραση του υπουργού Υγείας. 

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μισή μόνο ώρα μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΟΑΥ, Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, επιστημονικών εταιρειών και συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου, κάλεσε άπαντες σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα στις 9:30 το πρωί στο γραφείο του, προκειμένου να τους επισημάνει ότι βούληση του ιδίου και της Κυβέρνησης είναι να τεθούν σε λειτουργία τα εφημερεύοντα ιατρεία το αργότερο το μεθεπόμενο Σάββατο. 

Η χθεσινή ημέρα ήταν από το πρωί έντονη, με τους εκπροσώπους του ΟΑΥ και τους γιατρούς του δημοσίου να ανταλλάζουν πυρά από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως. Οι εκπρόσωποι τόνιζαν ότι έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από μια εβδομάδα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ θα λειτουργούσαν από το προσεχές Σαββατοκύριακο. Έστελναν μάλιστα το μήνυμα ότι ο ΟΑΥ δεν πρόκειται να κάνει πίσω, έστω κι αν οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου είχαν εξαγγείλει στάση εργασίας για σήμερα το πρωί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστέλλεται η στάση εργασίας των γιατρών

Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις που έλαβαν ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι αποφάσισαν για τους ίδιους χωρίς καν να τους ρωτήσουν. Έθεταν υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της απόφασης για παραχώρηση δομών του δημοσίου στον ΟΑΥ για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων και εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην είσοδο ιδιωτών γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια. 

Στη 1:00 το μεσημέρι, ΟΑΥ, ΠΙΣ, επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ και συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου πραγματοποίησαν προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα μεταξύ τους σύσκεψη. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι γιατροί ζήτησαν να δοθεί χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο, να γίνει μελέτη και στη συνέχεια να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Μάλιστα, από πλευράς συντεχνιών τέθηκε θέμα και για λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων στην ύπαιθρο και υποστήριξαν ότι πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα ιατρεία (σε αστικές και ορεινές περιοχές ταυτόχρονα). Ο ΟΑΥ διαφώνησε με τη θέση αυτή και πρότεινε δύο εβδομάδες αναβολή στη λειτουργία των ιατρείων. Τελικά, κατέληξαν σε ασαφές χρονοδιάγραμμα δύο με τριών εβδομάδων, γεγονός που στην ουσία οδηγεί τα εφημερεύοντα ιατρεία σε καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα από την αρχική ημερομηνία που ειχε ανακοινωθεί και ήταν η 1η Ιουνίου.

Ο ΟΑΥ, αποδέχθηκε επίσης αίτημα των γιατρών για σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει σε πρώτη φάση κάποιες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ γιατρών και Οργανισμού και αφορούν το καθηκοντολόγιο κυρίως των γιατρών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών (π.χ. το κατά πόσον θα έχουν την ευθύνη να προβαίνουν σε συρραφές ή όχι) και θα συνεχίσει ακολούθως να λειτουργεί για να παρακολουθεί την πορεία της εφαρμογής των εφημεριών. Από πλευράς κάποιων επιστημονικών εταιρειών τέθηκε και θέμα για την αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι γιατροί κατά τις εφημερίες που θα προσφέρουν, αφού διαφωνούν με το ποσό των €55 ανά ώρα που ο ΟΑΥ τους προσφέρει και ζητούν όπως το ποσό αυτό αυξηθεί στα €70. 

Εις αντάλλαγμα των υποχωρήσεων του ΟΑΥ, οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου αποδέχθηκαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη για σήμερα στάση εργασίας των προσωπικών γιατρών του ΟΚΥπΥ. 

Τέλος, η σύσκεψη αποφάσισε όπως ζητήσει από τον υπουργό Υγείας τη σύμφωνο γνώμη του για αναβολή της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, κάτι το οποίο ωστόσο δεν πρόλαβαν να πράξουν ΟΑΥ και γιατροί, αφού ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα της μεταξύ τους συνάντησης συγκάλεσε ο ίδιος σύσκεψη προκειμένου να ζητήσει ενημέρωση και να εκφράσει τη διαφωνία του με την αναβολή και την εκ νέου αλλαγή του χρονοδιαγράμματος. Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως πληροφορούμαστε, είναι να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία πριν από τον Ιούλιο οπόταν και αρχίζει η περίοδος των καλοκαιρινών αδειών και υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν τα φαινόμενα που είχαν παρατηρηθεί πέρσι όταν οι προσωπικοί γιατροί απουσίαζαν και οι δικαιούχοι τους απευθύνονταν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα να επικρατεί συμφόρηση και ταλαιπωρία. 

Επισημαίνεται ότι στη χθεσινή σύσκεψη δεν συμμετείχε ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων στον ΟΑΥ, τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ, τα οποία θα στελεχώνουν με νοσηλευτές και γραφειακό προσωπικό του δημοσίου και όλους τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε, είχαν περιληφθεί και τα 8 Αγροτικά Ιατρικά Κέντρα τα οποία και σήμερα προσφέρουν υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως. Ωστόσο, ο ΟΑΥ προτίμησε να θέσει το πρόγραμμα εφημεριών πρώτα στις αστικές περιοχές και στη συνέχεια να το επεκτείνει. Η συμφωνία μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ προνοούσε έναρξη του προγράμματος στις 19 ή το αργότερο στις 25 Ιουνίου. 

ΟΣΑΚ: «Να σκεφτούν τους ασθενείς»

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης μεταξύ ΟΑΥ και γιατρών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανωμένων ασθενών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιάς Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριο Κουλούμα, να καλεί όλους «να σκεφτούν επιτέλους τους ασθενείς». Εδώ και τρία χρόνια, είπε, «προσπαθούμε και πιέζουμε να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Τώρα ενημερωνόμαστε ότι και πάλι αποφασίστηκε αναβολή διότι οι συντεχνίες είχαν εξαγγείλει μέτρα και επειδή κάποιοι από την ηγεσία του ΠΙΣ οι οποίοι πάντοτε πολεμούσαν το ΓεΣΥ μερίμνησαν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα. Ας θυμηθούν όλοι τι έγινε πέρσι το καλοκαίρι στα ΤΑΕΠ και ας σκεφτούν και οι ίδιοι οι γιατροί ότι με τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων θα μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν τις άδειές τους χωρίς να σκέφτονται τους ασθενείς τους οι οποίοι θα έχουν κάπου αλλού να αποταθούν». Ως ΟΣΑΚ, είπε καταλήγοντας ο κ. Κουλούμας, «απαιτούμε τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων άμεσα και τονίζουμε ότι εάν υποκύπταμε σε εκβιασμούς επαγγελματιών το ΓεΣΥ δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ».