Κουτσουρεμένη ενδέχεται να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αφού δεν φαίνεται με τις υπάρχουσες ενδείξεις ότι θα εγκριθούν και τα τρία νομοσχέδια. 

Το θέμα συζητήθηκε χθες εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής όπου αναμενόταν να καταθέσουν τα κόμματα πιθανές τροπολογίες τους. Ωστόσο, καμιά τροπολογία δεν κατατέθηκε, γι’ αυτό και αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή συνέλθει εκ νέου στις 25 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, για κατάθεση και συζήτηση τροπολογιών. Η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να αλλάξει, όπως ανέφερε στον «Φ» η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, και να γίνει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Η κ. Τσιρίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να μην ψηφιστούν τελικά και τα τρία νομοσχέδια, λόγω αντιδράσεων, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία της πως με λίγη προσπάθεια θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση νέου Εφετείου και αυτό με το οποίο συστήνεται νέο Δικαστικό Συμβούλιο, με το νομοσχέδιο για διαχωρισμό του Ανωτάτου να εκκρεμεί. 

Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως τα τρία νομοσχέδια για τη Δικαιοσύνη θα σταλούν στην Ολομέλεια στις 30 Ιουνίου, για ψήφιση ή απόρριψη. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η δημιουργία Συνταγματικού και Ανώτατου Δικαστηρίου και η δημιουργία Εφετείου, είναι μια καθόλα πρωτοποριακή εκσυγχρονιστική πράξη που θα έχει σημαντική συμβολή στην επεξεργασία των εκκρεμούντων υποθέσεων και στη λογοδοσία και τον έλεγχο στις ανώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανός, σημείωσε πως εδώ και 10 σχεδόν χρόνια το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο με επαναλαμβανόμενες εκθέσεις του καταγράφει ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο βρίσκεται υπό κατάρρευση, επομένως η όποια προσπάθεια να μετακυλιστεί στο Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Νομικών ή τα κόμματα η προβληματική αυτή κατάσταση, είναι και προκλητική και ατυχής. Το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία συνομιλώντας σε ανώτατο επίπεδο με την εκτελεστική εξουσία, με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ελάχιστος κοινός παρονομαστής  για να υπερψηφιστούν πτυχές της μεταρρύθμισης από την Ολομέλεια της Βουλής, πρόσθεσε.

Για το ζήτημα των 46 αστυνομικών που έμειναν εκτός διαδικασιών πρόσληψης, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να ψηφίσει το όποιο νομοσχέδιο, πρόταση νόμου ή κανονισμό στείλει η Κυβέρνηση προκειμένου να απαλειφθεί το πρόβλημα. Ο κ. Δαμιανού απηύθυνε έκκληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, την ηγεσία της Αστυνομίας και τη Νομική Υπηρεσία να εγκύψουν στο πρόβλημα και να προτείνουν βιώσιμες και σύννομες λύσεις.