Επικίνδυνος συνδυασμός αποδεικνύεται η χρήση ναρκωτικών και ταχύτητας με τραγικές συνέπειες, ενώ ασυμμόρφωτοι είναι οι Κύπριοι οδηγοί και για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση. 

Το πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα που συνέβη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με θύμα 68χρονο Ισραηλινό τουρίστα που οδηγούσε σκούτερ και 26χρονο οδηγό θετικό σε αμφεταμίνες, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, κάθε χρόνο σκοτώνονται πέντε συνάνθρωποί μας που βρίσκονταν κάτω από τη επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Το πρόβλημα πάντως της χρήσης ναρκωτικών και της οδήγησης χειροτερεύει, αφού κάθε μήνα η Τροχαία εντοπίζει και καταγγέλλει πάνω από 100 οδηγούς που πιάνουν τιμόνι ενώ έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως φέτος μέχρι και τις 31 Μαΐου, καταγγέλθηκαν 520 οδηγοί μετά από νάρκοτεστ. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι για χρήση ναρκωτικών από οδηγούς είναι στοχευμένοι και δεν γίνονται ευρέως όπως το άλκοτεστ, λόγω κόστους των τεστ. Τα μέλη της Τροχαίας είναι εκπαιδευμένα και αντιλαμβάνονται από την συμπεριφορά ενός οδηγού, κατά πόσον αυτός πιθανόν να ευρίσκεται κάτω από την επήρεια ουσιών ή όχι.  

Ο «Φ» ζήτησε στοιχεία που διατηρεί η Τροχαία σε σχέση με τους ελέγχους ναρκωτικών και αλκοόλ κατά την οδήγηση. Όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, φέτος (μέχρι και τον Μάιο) διενεργήθηκαν 14.278 έλεγχοι αλκοόλης και έγιναν 1.164 καταγγελίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ένας οδηγός εντοπιστεί με αλκοόλ ή ναρκωτικά τότε συλλαμβάνεται και σχηματίζεται φάκελος που καταχωρείται στο Δικαστήριο. Ιδίως για υποθέσεις ναρκωτικών, τα Δικαστήρια επιβάλλουν ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας: 

>> Το 2021 καταγγέλθηκαν 703 οδηγοί που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών πριν ή και κατά την οδήγηση, ενώ όσον αφορά στην αλκοόλη, έγιναν 27.953 έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 2.311 καταγγελίες. 

>> Το 2020 έγιναν 43.376 έλεγχοι αλκοόλης και καταγγέλθηκαν 3.911 οδηγοί. 

>> Το 2019 τα μέλη της Τροχαίας διενήργησαν 80.644 ελέγχους και καταγγέλθηκαν 7.188 οδηγοί. 

Σημειώνεται ότι το 2020 και το 2021 οι έλεγχοι μειώθηκαν λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στις διακινήσεις που επιβλήθηκαν. 

Χθες για το θέμα της χρήσης ναρκωτικών από τους οδηγούς, ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας, Χάρης Ευρυπίδου, δήλωσε ότι διαπιστώνεται πως όσους περισσότερους ελέγχους κάνει η Τροχαία, τόσο περισσότερα άτομα βρίσκει να οδηγούν έχοντας καταναλώσει διάφορα ναρκωτικά. «Ως Αστυνομία και βλέποντας το τι συμβαίνει στους δρόμους μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με την οδήγηση», ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, στην Κύπρο συνεχίζουμε να μην ασφαλίζουμε τη ζωή μας είτε με τη ζώνη ασφαλείας είτε με το προστατευτικό κράνος, είτε με άλλα μέσα που υπάρχουν. Αν δεν τα βάλουμε καθημερινά στη ζωή μας θα υπάρχουν θανατηφόρα δυστυχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μαύρο τριήμερο

Στο μεταξύ, μαύρο τριήμερο ήταν αυτό του Κατακλυσμού για την Τροχαία αλλά και τον τόπο, αφού από το περασμένο Σάββατο μέχρι και το βράδυ της Κυριακής συνέβησαν τρία θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ ένας 19χρονος μοτοσυκλετιστής βρίσκεται διασωληνωμένος στο νοσοκομείο. Με τα τρία τελευταία θύματα οι νεκροί στην άσφαλτο ανήλθαν στους 19, σε 18 δυστυχήματα που από την αρχή του έτους. Σε σχέση με τα περσινούς αριθμούς ο απολογισμός των τροχαίων δυστυχημάτων αυξήθηκε σημαντικά, καθώς την αντίστοιχη περίοδο το 2021 καταγράφηκαν 13 θανατηφόρα με 14 νεκρούς συνανθρώπους μας.

Το πρώτο θανατηφόρο συνέβη στις 8 το πρωί του περασμένου Σαββάτου, όταν 52χρονος μοτοποδηλάτης Αντρέας Χατζηφιλίππου, εισήλθε από πάροδο στον κύριο δρόμο της βιομηχανικής περιοχής Σωτήρας, όταν κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, κτυπήθηκε και παρασύρθηκε από σαλούν αυτοκίνητο που οδηγούσε 46χρονος, επίσης Ελληνοκύπριος, το οποίο κατευθυνόταν προς τον δρόμο Σωτήρας – Λιοπετρίου, ερχόμενος από την δεξιά πλευρά. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Το δεύτερο σημειώθηκε το βράδυ Κυριακής με θύμα τον 59χρονο Merab Maglakelidze από την Γεωργία, τον οποίο παρέσυρε όχημα, ο οδηγός του οποίου στη συνέχεια τον εγκατέλειψε. Ο οδηγός τελικά συνελήφθη χθες και θα οδηγήθηκε χθες ενώπιον Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Νικολάου υπέυθυνο του ΤΑΕ Πάφου, ο ασυνείδητος οδηγός εντοπίστηκε από την Αστυνομία. Πρόκειται για 36χρονο, από την Σρι Λάνκα, μόνιμο κάτοικο Κύπρου. 

Το τρίτο θανατηφόρο με θύμα τον 68χρονο Tziv Poghal επισκέπτη από το Ισραήλ, συνέβη το βράδυ της Κυριακής, όταν όχημα στην Αγία Νάπα παρέσυρε το ηλεκτρικό του σκούτερ. Ο άτυχος 68χρονος οδηγούσε ηλεκτρικό σκούτερ στην λεωφόρο Nissi με κατεύθυνση την Αγία Θέκλα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου, Στηβ Θεοδούλου, ο Ισραηλινός εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 26χρονος Ελληνοκύπριος και ακολουθούσε αντίθετη κατεύθυνση από την πορεία του σκούτερ. Είναι ο δεύτερος θάνατος οδηγού σκούτερ, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό Πολωνής στη Λεμεσό το 2019.

Στον 26χρονο οδηγό του οχήματος διενεργήθηκε προκαταρκτικός έλεγχος αλκοόλης με μηδενική ένδειξη ενώ σε έλεγχο νάρκοτεστ ήταν θετικός σε αμφεταμίνες.