Ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ μετά από έρευνά τους κατέληξαν πως πίσω από τα υπερπολυτελή αεροσκάφη του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αξίας 410 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται η Κύπρος.

Πράκτορας του FBI στο πλαίσιο αιτήματός του σε δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης για δέσμευση των δύο πτητικών μέσων του 55χρονου δισεκατομμυριούχου, ένα Boeing 787-8 (DreamLiner) αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων κι ένα Gulfstream 60 εκατ., υποστήριξε μέσω εγγράφων ότι ο Αμπράμοβιτς είναι ο ιδιοκτήτης τους μέσω εταιρείας-κελύφους που είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου.

Το αίτημα των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα (06/06), με το δικαστήριο να εκδίδει διάταγμα δέσμευσης των δύο αεροσκαφών του Αμπράμοβιτς εντός περιόδου 14 ημερών (μέχρι 20/06). Κρίθηκε πως τα δύο αεροπλάνα παραβίασαν κανονισμούς του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Αυτό, βέβαια, που παρουσιάζει ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως η Κύπρος αποτελεί ίσως την προσφιλέστερη λύση για όσους επιχειρηματίες θέλουν να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυρώσεις στον Roman Abramovich από Βρετανία 

Στην κορυφή της πυραμίδας

Στην ένορκη του δήλωση ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για τους σκοπούς έκδοσης του διατάγματος, ο Αμερικανός πράκτορας του FBI Άλαν Φάουλερ αναφέρει ότι ο Αμπράμοβιτς, χρησιμοποιώντας την εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία-κέλυφος Finservus (Trustees) Limited, απέκτησε τα δύο αεροσκάφη, η συνολική αξία των οποίων πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, αφού πρώτα αναλύει γραπτώς το ιστορικό με την αγοραπωλησία των δύο αεροπλάνων, συνοψίζει με σχεδιάγραμμα τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Διεθνές Εμπίστευμα (trust) με την ονομασία «The Europa Settlement Trust» με έδρα την Κύπρο. Ως μοναδικός δικαιούχος παρουσιάζεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Σύμφωνα πάντα με την ένορκο δήλωση, ο τελευταίος έχει αναθέσει τον έλεγχο του εν λόγω Εμπιστεύματος (trust) στην Finservus. Η εν λόγω κυπριακή εταιρεία είναι και η κύρια μέτοχος της -εγγεγραμμένης στο αγγλονορμανδικό νησί Τζέρσι- Wotton Overseas Holdings Limited. Η Wotton με τη σειρά της είναι η μοναδική μέτοχος των Clear Skies Flights Limited (Τζέρσι) και Wenham Overseas Limited (Παρθένες Νήσοι), ιδιοκτήτριες των δύο αεροσκαφών, Gulfstream και Boeing, αντίστοιχα.

Εμπιστεύματα στο νησί μας

Στην ένορκο δήλωση που έκανε ο πράκτορας του FBI για λογαριασμό των εισαγγελικών Αρχών των ΗΠΑ, γίνονται ξεκάθαρες αναφορές για τις δραστηριότητες του Αμπράμοβιτς στην Κύπρο και τη διασύνδεσή του με οικονομικές οντότητες. Μάλιστα, τον θεωρούν δικαιούχο ακόμη ενός Διεθνούς Εμπιστεύματος που δημιουργήθηκε στο νησί μας, του HF Trust. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Εταιρικά έγγραφα δεικνύουν ότι όλες οι μετοχές της Wotton ανήκαν στην Finservus (Trustees) Limited («Finservus»), μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, ως πληρεξούσια για το Europa Settlement Trust, ένα εμπίστευμα που εγκαθιδρύθηκε υπό τους νόμους της Κύπρου. Βασιζόμενοι στην ανωτέρω ιδιοκτησιακή δομή και τη θεώρηση δικαστικών εγγράφων και εγγράφων από ένα άλλο εμπίστευμα (trust) του Αμπράμοβιτς, το HF Trust Settlement, που εγκαθιδρύθηκε υπό τους Νόμους της Κύπρου και έχει παρόμοια δομή, πιστεύω ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ο δικαιούχος του εμπιστεύματος Europa Trust».

Απόλυτη εχεμύθεια

Τα εμπιστεύματα που σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές χρησιμοποίησε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο νησί μας, διασφαλίζουν στον δικαιούχο τους τη μυστικότητα που αυτός επιζητεί. Δηλαδή, μπορεί να ελέγχει με αυτό τον τρόπο περιουσιακά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να φανερώνεται η ταυτότητά του.

Σε ιστοσελίδα κυπριακής εταιρείας που παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες σημειώνεται: «Τα εμπιστεύματα που ιδρύονται στην Κύπρο δεν υποχρεώνονται σε καμιά εγγραφή. Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ειδοποιείται η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την ίδρυση εμπιστεύματος είναι όταν ο επίτροπος είναι Κύπριος ή το εμπίστευμα έχει στην κυριότητα του μετοχές κυπριακής υπεράκτιας εταιρείας. Οι μόνες πληροφορίες που δίνονται στην Κεντρική Τράπεζα είναι το όνομα του εμπιστεύματος και αυτές παραμένουν εντελώς εμπιστευτικές».

Στον ίδιο ιστότοπο αναφέρεται πως «τα εμπιστεύματα είναι στην ουσία η σχέση/συμφωνία με την οποία ο εμπιστευματοπάροχος (settlor) αναθέτει τη διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων σ’ έναν επίτροπο (trustee)».

Τουρκία, Ισραήλ, Ντουμπάι…

Το ομοσπονδιακό Δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης εξέδωσε εν τέλει το διάταγμα δέσμευσης των δύο αεροσκαφών, κρίνοντας πως τα αεροσκάφη του Αμπράμοβιτς παραβίασαν ρητούς κανονισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ, οι οποίοι συνδέονται με τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με τα όσα καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου και δύο εβδομάδες μετά την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τα δύο αμερικανικής κατασκευής αεροπλάνα του Αμπράμοβιτς πραγματοποίησαν πτήσεις προς τη Ρωσία χωρίς τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από το αρμόδιο γραφείο του υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Το Boeing, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ταξίδευσε στις 4 του περασμένου Μαρτίου από το Ντουμπάι με προορισμό τη ρωσική πρωτεύουσα. Όσο για το Gulfstream, εκτέλεσε πτήση από την Κωνσταντινούπολη στη Ρωσία (12/03), στη συνέχεια ταξίδευσε για Τελ Αβίβ (13/03), ενώ την επομένη (14/03) βρέθηκε ξανά στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν καταλήξει στη Μόσχα (15/03).

Η Finservus (Trustees) Limited έχει την έδρα της στη Λεμεσό 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εταιρεία Finservus (Trustees) Limited διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Πρόκειται για εταιρεία που έχει την έδρα της στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στην οδό Χρυσάνθου Μυλωνά. Ως αξιωματούχοι της είναι δηλωμένοι τρεις Ελληνοκύπριοι (διευθυντές) και μια άλλη εταιρεία, η Meritservus Secretaries Ltd (γραμματέας). Ως κάτοχος του εκδοθέντος μετοχικού της κεφαλαίου (1.000 μετοχές) είναι δηλωμένη η MERITSERVUS HC LIMITED, αλλά δεν δηλώνεται ο δικαιούχος του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου (10.000 μετοχές). Η Finservus παρουσιάζει συνέπεια σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που οφείλει να καταχωρεί ετησίως στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

Ενεγράφη στην Κύπρο πριν από 21 χρόνια και συγκεκριμένα στις 19/03/2001. Δύο από τους αξιωματούχους της είναι δηλωμένοι ως διευθυντές της SANMERITUS INVESTMENTS LTD, η οποία επίσης έχει ως διεύθυνση την Χρυσάνθου Μυλωνά στη Λεμεσό. 

Η SANMERITUS έχει συνδεθεί με την εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους Gracia Pacific που συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα του διεθνούς σκανδάλου των Panama Papers.

Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου διερευνητικών δημοσιογράφων OCCRP, που δημοσιεύτηκε περί τα τέλη Μαρτίου, ο Αμπράμοβιτς έχει στενές σχέσεις με την Κύπρο. Τα δε περιουσιακά του στοιχεία στο νησί μας, υπολογίζονται στο 1,24 δισ. δολάρια.

Με βάση την έρευνα του κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων-ερευνητών, ο 55χρονος επιχειρηματίας έχει υπό τον έλεγχό του την Ervington Investments Limited, η οποία έχει αξία $352.000.000. Το OOCRP αναφέρει ακόμη ότι ο Αμπράμοβιτς είναι ο δικαιούχος του -επίσης ιδρυθέντος στην Κύπρο- Διεθνούς Καταπιστεύματος με την ονομασία HF Trust, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα $893.000.000. Στο δημοσίευμα επεξηγείτο ότι ο αμερικανικός οργανισμός εποπτείας, FinCEN, επικαλείται νομικό έγγραφο του 2016 που δείχνει ότι ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, είναι ο μοναδικός δικαιούχος του εν λόγω εμπιστεύματος.

Όπως σημειώσαμε, το FBI στο αίτημά του για τους σκοπούς της έκδοσης εντάλματος δέσμευσης των αεροσκαφών του δισεκατομμυριούχου την περασμένη Δευτέρα, κάνει μεταξύ άλλων αναφορά στο Διεθνές Εμπίστευμα HF Trust.