Ξανά αλλαγή σχεδίων για τα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, πρόλαβε τα χρονοδιαγράμματα και μάλλον τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια  τα οποία ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είχε προσεγγίσει τις προηγούμενες εβδομάδες προκειμένου να συνάψει μαζί τους συμφωνία, μένουν προς το παρόν εκτός προγράμματος. 

Στον σχεδιασμό ωστόσο παραμένουν όλοι οι ιδιώτες προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και παιδίατροι του ΓεΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες,  θα στελεχώνουν τα εφημερεύοντα ιατρεία που θα λειτουργούν στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και όπου υπάρχει ανάγκη τα αγροτικά ιατρικά κέντρα που ενδεχομένως να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφημεριών.

Η σχετική πρόταση του ΟΚΥπΥ αναμενόταν ότι θα αποστελλόταν χθες στον  ΟΑΥ και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας για την παραχώρηση χώρων και προσωπικού για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ, είτε έχει τη σύμφωνο γνώμη και των δύο συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου, είτε όχι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θωμάς Aντωνίου: Οι επιθέσεις στο ΓεΣΥ έρχονται κατά κύματα

Άλλωστε, η πρόταση είχε κοινοποιηθεί από τον ΟΚΥπΥ στις συντεχνίες από την περασμένη Παρασκευή. Η ΠΑΣΥΔΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», απάντησε θετικά, ενώ η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία τη Δευτέρα είχε ζητήσει 24 ώρες χρόνο για να δώσει την απάντησή της, μάλλον εξακολουθεί να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στάση την οποία βεβαίως η Συντεχνία τηρεί από την πρώτη στιγμή, γεγονός που δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το παρόν τον ΟΚΥπΥ στη λήψη των δικών του αποφάσεων. 

Επί της ουσίας, ο ΟΚΥπΥ φαίνεται να προτείνει στον ΟΑΥ την παραχώρηση των χώρων των εξωτερικών ιατρείων των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων σε όλες τις επαρχίες . 

Στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, όπως προβλέπει και ο σχεδιασμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα λειτουργούν ανά εφημερία, δύο ιατρεία τα οποία θα στελεχώνονται από δύο προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και ένα τρίτο ιατρείο το οποίο θα στελεχώνεται από παιδίατρο. Στις υπόλοιπες επαρχίες θα λειτουργεί ένα ιατρείο για ενήλικες και δεύτερο για παιδιά. 

Ο ιατρικός αλλά και γραφειακός εξοπλισμός, τα αναλώσιμα ιατρικά είδη ή φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται θα παρέχονται από τον ΟΚΥπΥ όπως και οι νοσηλευτές που θα στελεχώνουν τα ιατρεία αλλά και το γραφειακό προσωπικό που θα χρειαστεί θα αποτελούν μέλη του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων και θα εργάζονται με το καθεστώς των υπερωριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτό θα είναι το απογευματινό ωράριο των νοσοκομείων

Παράλληλα, ο ΟΚΥπΥ, και παρά το γεγονός ότι στον αρχικό προγραμματισμό του ΟΑΥ κάτι τέτοιο δεν περιλαμβανόταν, φέρεται να προτείνει και εμπλοκή των 8 μεγάλων αγροτικών ιατρικών κέντρων που διαθέτει, τα οποία και σήμερα λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως και συστήνει την ένταξη τους στο πρόγραμμα εφημεριών, με ή χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, αφού το υφιστάμενο προσωπικό στα περισσότερα από αυτά τα κέντρα θα μπορούσε από μόνο του να καλύψει τις ανάγκες. 

Για την πρόταση του ΟΚΥπΥ ενημερώθηκε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», από τον Οργανισμό το απόγευμα της Δευτέρας και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ετοιμασία της πρότασης, προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστέρηση στη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ και κάλεσε τον ΟΚΥπΥ να επισπεύσει τις διαδικασίες, αφού σε περίπτωση που παρατηρηθεί στασιμότητα ή αδιέξοδο, ο ΟΑΥ έχει πάντα την επιλογή να αποταθεί στον ιδιωτικό τομέα. 

Αισιοδοξία ότι μπορούν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα

Η πρόταση του ΟΚΥπΥ αναμένεται ότι τώρα θα συζητηθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, δεν φαίνεται να είναι καθόλου αρνητικός στα όσα ο ΟΚΥπΥ προτείνει. Βεβαίως, μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί τώρα η οικονομική πτυχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανισμών αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία διαβούλευση και δεν έχει τεθεί προς συζήτηση η οποιαδήποτε οικονομική πρόταση. 

Από πλευράς ΟΑΥ φυσικά, ο σχεδιασμός είναι έτοιμος αφού είχε τεθεί προ δεκαπενθημέρου, αντίστοιχη πρόταση και ενώπιον των ιδιωτικών νοσοκομείων τα οποία είχαν προσεγγιστεί. 

Έχει άλλωστε αποφασιστεί και σχετικά έχουν ενημερωθεί τόσο οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες όσο και οι παιδίατροι του ΓεΣΥ ότι για τις υπηρεσίες εφημερίας που θα προσφέρουν θα λαμβάνουν €55 ανά ώρα. 

Με βάση την πρόταση του ΟΚΥπΥ, ο ΟΑΥ πρέπει τώρα να αναλάβει και την καταβολή αποζημίωσης στους νοσηλευτές και το γραμματειακό προσωπικό που θα στελεχώνουν τα εφημερεύοντα ιατρεία. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το κατά πόσον ο ΟΑΥ θα αποζημιώνει κατευθείαν τους νοσηλευτές και τους γραφείς για την υπερωριακή εργασία που θα προσφέρουν ή εάν η αποζημίωση θα καταβάλλεται στον ΟΚΥπΥ ο οποίος θα πληρώνει στη συνέχεια τους υπάλληλους τους. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως ενδεχομένως να χρειαστεί και διαβούλευση μεταξύ ΟΚΥπΥ και Συντεχνιών για τον καθορισμό του ποσού που θα καταβάλλεται. 

Η διαδικασία της διαβούλευσης που επιβάλλεται να ακολουθηθεί δεν φαίνεται να φοβίζει τους δύο Οργανισμούς οι οποίοι μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» παρουσιάζονται αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα και να λειτουργήσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία πριν το τέλος Ιουνίου.  Αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μόνο εάν η διαδικασία κυλήσει απρόσκοπτα και δεν προκύψουν στη συνέχεια και προβλήματα σε ό,τι αφορά τον ΟΚΥπΥ ο οποίος προχωρεί στο συγκεκριμένο εγχείρημα χωρίς να έχει το πράσινο φως από όλες τις Συντεχνίες των υπαλλήλων του. 

Ενημερώθηκαν και επίσημα οι γιατροί

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών ενημερώθηκαν στο τέλος Μαΐου όλοι οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και οι παιδίατροι του ΓεΣΥ. Η σχετική ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του ΟΑΥ προς τους προσωπικούς γιατρούς, ενηλίκων και παίδων για την αλλαγή του τρόπου αμοιβής τους, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. 

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: «προγραμματίζεται η εφαρμογή υπηρεσιών Εφημερίας από προσωπικούς γιατρούς η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός Ιουνίου 2022 και για την οποία θα ενημερωθείτε λεπτομερώς σε επόμενη ανακοίνωση». 

Συνοπτικά, αναφέρει ο ΟΑΥ απευθυνόμενος στους γιατρούς, «οι υπηρεσίες Εφημερίας προσωπικών γιατρών, θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση κατά τα Σαββατοκύριακα και τις Δημόσιες Αργίες σε συγκεκριμένα κέντρα ανά επαρχία. Η αμοιβή του προσωπικού γιατρού για την παροχή υπηρεσιών εφημερίας ανέρχεται στα €55 ανά ώρα και σημειώνεται ότι η εν λόγω δαπάνη αφορά σε επιπρόσθετο ποσό και έτσι δεν υπολογίζεται στο 80/20». Δηλαδή, οι υπηρεσίες εφημερίας που θα προσφέρουν οι προσωπικοί γιατροί δεν θα αποτελούν μέρος της «κανονικής» αμοιβής τους αλλά το ποσό που θα λαμβάνουν θα είναι επιπρόσθετο των ετήσιων απολαβών τους. 

Ο προγραμματισμός του ΟΑΥ για λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων μόνο κατά τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες σε συγκεκριμένες ώρες, οι οποίες κρίνονται από τους γιατρούς ως πολύ λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών, φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τις επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε οι εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν επί του θέματος (μεταξύ άλλων), δημόσια, επίσημα και από κοινού κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης την οποία προγραμματίζουν. 

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί προς το παρόν δεν ικανοποιούν ούτε τους οργανωμένους ασθενείς, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου έχει συναινέσει με την προσωρινή λειτουργία των ιατρείων μόνο κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στοχεύοντας στην επέκταση του προγράμματος και τις καθημερινές σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό άλλωστε είναι και η πρόθεση του ΟΑΥ ο οποίος στον αρχικό του σχεδιασμό προέβλεπε εφημερίες και κατά τις νυκτερινές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.