Προς απογευματινή λειτουργία οδεύουν τα δημόσια νοσηλευτήρια αφού μετά τις συντεχνίες των γιατρών, το «ναι» είπαν προκαταρκτικά στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και οι συντεχνίες των νοσηλευτηρίων. Σήμερα εργαζόμενοι και ο ΟΚΥπΥ αναμένεται ότι θα τα πουν με τον υπουργό Υγείας και δεν αποκλείεται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις, αν και κάποιες λεπτομέρειες, σε ό,τι αφορά κυρίως τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του νέου ωραρίου αλλά και κάποια ζητήματα για τις αποζημιώσεις των νοσηλευτών που συμμετέχουν στις χειρουργικές επεμβάσεις, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. 

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο κλάδος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ κατά τη διάρκεια της οποίας φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία. 

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συντεχνίες είχαν θέσει το προηγούμενο διάστημα συγκεκριμένες προϋποθέσεις στον ΟΚΥπΥ και ο Οργανισμός την Παρασκευή έδωσε τις σχετικές απαντήσεις του. 

Για το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων ο ΟΚΥπΥ, ο οποίος είχε διενεργήσει και σχετική μελέτη διαβεβαίωσε ότι είναι ικανοποιητική και ότι η απογευματινή εργασία δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία των Κλινικών/ Τμημάτων. Βεβαίως, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί στις συντεχνίες των νοσηλευτών αφού αυτό είναι κάτι που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, η σωστή στελέχωση των Τμημάτων/ Κλινικών θα γίνει με ανακατανομή προσωπικού εκεί και όπου χρειάζεται χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή της διαβούλευσης, συντεχνίες και ΟΚΥπΥ φαίνεται ότι συμφωνούν σε τεράστιο βαθμό. 

Για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν υπερωριακά στα εξωτερικά ιατρεία, οι νοσηλευτές θα λαμβάνουν όσα προβλέπονται βάσει του νόμου της Δημόσιας Υπηρεσίας ανάλογα με την κλίμακα εργοδότησης τους. 

Για τις διάφορες χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις, η ομάδα νοσηλευτών που συμμετέχει (3 άτομα ανά επέμβαση), θα λαμβάνει το 8% του ποσού που ο ΟΚΥπΥ θα εισπράττει από τον ΟΑΥ για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας. 

Αρχικά, ο ΟΚΥπΥ είχε προτείνει ποσοστό 6,2% στις συντεχνίες οι οποίες αντιπρότειναν 10% με τη διαβούλευση να καταλήγει τελικά στο 8% το οποίο ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΝΟ κάνουν αποδεκτό αλλά, όπως πληροφορούμαστε, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από μερίδα νοσηλευτών και κυρίως νοσηλευτών που εργάζονται στις χειρουργικές αίθουσες. Από τη στιγμή, ωστόσο, που η υπερωριακή εργασία θα προσφέρεται σε εθελοντική βάση και από την πλειοψηφία των νοσηλευτών εκφράζεται ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, οι δύο συντεχνίες δεν αναμένεται να φέρουν άλλες ενστάσεις αφού εναπόκειται στους ίδιους τους νοσηλευτές το αν θα συμμετέχουν ή όχι σε επεμβάσεις που θα διενεργούνται σε μη εργάσιμες ώρες. 

Αξίζει εξάλλου να αναφερθεί ότι ο ΟΚΥπΥ προκειμένου να καθησυχάσει τους νοσηλευτές, έχει προτείνει τον καθορισμό κατώτατης αποζημίωσης για τους νοσηλευτές ανεξαρτήτως του ποσού που ο Οργανισμός θα λαμβάνει από τον ΟΑΥ. Δηλαδή, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το 8%, σε χρηματικό ποσό θα είναι μικρότερο της κατώτατης τιμής αποζημίωσης ο ΟΚΥπΥ θα πληρώνει το υπόλοιπο στους νοσηλευτές. Το κατώτατο ποσό, όπως πληροφορούμαστε έχει καθοριστεί στα €50 ανά νοσηλευτή, ανά επέμβαση. 

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των συντεχνιών για σωστό προγραμματισμό των κλινών σε Τμήματα και Κλινικές που θα συμμετέχουν στα απογευματινά ωράρια ώστε να μην προκαλείται συμφόρηση λόγω ελλείψεων στα Τμήματα Ατυχημάτων νοσηλευτές και ΟΚΥπΥ συμφώνησαν ότι θα ακολουθείται συγκεκριμένος σχεδιασμός βάσει του οποίου οι χειρουργικές επεμβάσεις που θα διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες και θα αφορούν «ψυχρά» (προγραμματισμένα και μη επείγοντα περιστατικά) σε καμία περίπτωση δεν θα διενεργούνται σε βάρος των επειγόντων περιστατικών. 

Το απογευματινό ωράριο λειτουργίας των νοσοκομείων θα αφορά το διάστημα 3:00 – 7:00 τις εργάσιμες ημέρες και θα περιλαμβάνει τόσο τα εξωτερικά ιατρεία όσο και τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Δεν θα λειτουργήσει για όλα τα Τμήματα/ ειδικότητες αλλά μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχουν λίστες αναμονής ή υπάρχει ζήτηση από τους πολίτες και σίγουρα υπάρχει διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό. 

Η παρουσίαση της μελέτης που διενήργησε ο ΟΚΥπΥ και αφορά την στελέχωση των νοσηλευτηρίων με νοσηλευτικό προσωπικό και τον τρόπο με τον οποίο η ανακατανομή του προσωπικού θα είναι αρκετή για να στελεχωθούν σωστά όλα τα Τμήματα/ Κλινικές που θα λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες, θα γίνει στις συντεχνίες από τον Οργανισμό την Παρασκευή.

ΟΚΥπΥ: Άμεσα αλλά εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα

Η ημερομηνία έναρξης του απογευματινού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεν έχει ακόμα οριστεί αφού οι συντεχνίες των νοσηλευτών έχουν θέσει αίτημα για μη εφαρμογή του, τουλάχιστον κατά τον μήνα Αύγουστο, προκειμένου να πάρουν τις άδειες για τους οι νοσηλευτές χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στα Τμήματα/ Κλινικές λόγω υποστελέχωσης. 

Από πλευράς του ΟΚΥπΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ»,  υπάρχει πρόθεση για άμεση εφαρμογή του προγράμματος υπερωριών χωρίς διακοπή κατά τον μήνα Αύγουστο, με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι, κατά τις μη εργάσιμες ώρες θα προσφέρονται υπηρεσίες μόνο στις ειδικότητες/ Τμήματα όπου θα υπάρχει βάσει στελέχωσης η δυνατότητα αυτό να επιτευχθεί. 

Η πρόθεση αυτή του Οργανισμού δεν βρίσκει αντίθετες τις συντεχνίες οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Το θέμα αυτό, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. 

Διευκρινίζεται ότι οι συντεχνίες δεν φέρουν ένσταση το απογευματινό ωράριο να αρχίσει τη λειτουργία του άμεσα, να συνεχιστεί εντός Ιουλίου, να διακοπεί τον Αύγουστο και να επαναρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. 

Μετά και την εξέλιξη αυτή και με δεδομένη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών των γιατρών, η απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων πρέπει να θεωρείται δεδομένη. 

Υπενθυμίζεται ότι στους γιατρούς έχει προσφερθεί σταθερή αποζημίωση €115 για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν (ανά ημέρα) στα εξωτερικά ιατρεία και ποσοστό 20% επί του ποσού που ο ΟΚΥπΥ θα αμείβεται από τον ΟΑΥ για τις χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις. Αναφέρεται τέλος, ότι γιατροί και ΟΚΥπΥ έχουν επίσης καταλήξει σε συμφωνία και για το οικονομικό κίνητρο που θα λαμβάνουν οι ειδικοί γιατροί, ανάλογα με την παραγωγικότητα της κάθε Κλινικής/ Τμήματος για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.