Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής ολοκλήρωσε χθες την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών, που επιτρέπουν την πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, για να φρουρούν την Πράσινη Γραμμή, προς ανακοπή των μεταναστευτικών ροών. 

Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα οδηγηθούν σύντομα στην Ολομέλεια προς ψήφιση, αφού φαίνεται να σχηματίζεται πλειοψηφία. Από τους κανονισμούς αφαιρέθηκε η πρόνοια όπως οι γυναίκες υποψήφιες να ήταν υποχρεωμένες να φέρουν βεβαίωση ότι δεν έχουν γυναικολογικά προβλήματα. Η προεδρεύουσα της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας, πως είναι πάρα πολύ σημαντικό σήμερα να ασκηθεί έλεγχος στην Πράσινη Γραμμή, «γιατί πραγματικά η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί, τα νούμερα νομίζω μιλούν από μόνα τους, 92% των αφίξεων στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι από την Πράσινη Γραμμή ειδικά το 2022 και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε και ένα φυσικό εμπόδιο για την επιτήρηση στο πιο καυτό θέμα, στον χώρο που αντιμετωπίζει τα πιο πολλά προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περίπου 100 μετανάστες περνούν κάθε μέρα από την Πράσινη Γραμμή

Για το ίδιο θέμα, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μίλησε για έγνοιες που έχουν αφού αυτά τα άτομα θα οπλοφορούν σε μια περιοχή όπου από τη μια πλευρά υπάρχουν οι Τούρκοι στρατιώτες, στη μέση τα Ηνωμένα Έθνη, από την άλλη οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, ο φράκτης και πίσω από τον φράκτη, θα είναι αυτή η ομάδα. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών –για σωστή ενημέρωση και κατατόπιση– γιατί εκεί διαφημίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι θέλουν να προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «έτσι ώστε να δώσουμε περισσότερα όπλα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».