Και για τρίτη περίπτωση πλαστογραφίας κατηγορείται στο Δικαστήριο ο τέως Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης, ο οποίος κλήθηκε και πρέπει να παραστεί στο Δικαστήριο στις 9 Ιουνίου για ν’ απαντήσει στις κατηγορίες.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μαζί με τις κατηγορίες για την πλαστογραφία τόσο του πτυχίου του από αμερικανικό πανεπιστήμιο, όσο και του απολυτήριου Λυκείου, εναντίον του κ. Γιαννάκη στο κατηγορητήριο υπάρχει και ξεχωριστή κατηγορία που αφορά πλαστογραφία συστατικής επιστολής. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, αυτός φέρεται να πλαστογράφησε συστατική επιστολή η οποία φαίνεται ότι προέρχεται από την εταιρεία Παρασκευαΐδης όπου εργαζόταν προηγουμένως πριν αναλάβει στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες της Αστυνομίας, τέτοια συστατική επιστολή δεν είχε ετοιμάσει ο όμιλος Παρασκευαΐδη, αλλά φέρεται να την ετοίμασε ο ίδιος ο κ. Γιαννάκη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kαταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση Γιαννάκη

Συνολικά στο κατηγορητήριο υπάρχουν οκτώ κατηγορίες, τέσσερις που αφορούν πλαστογραφία και τέσσερις που σχετίζονται με την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου. Οι πλαστογραφίες αφορούν δύο φορές το πτυχίο πανεπιστημίου, μια το απολυτήριο Λυκείου και μια τη συστατική επιστολή.

Σημειώνεται ότι αρχικά η Αστυνομία εισηγείτο σε έκθεσή της προς τη Νομική Υπηρεσία, τη σύναψη κατηγορητηρίου κατά του κ. Γιαννάκη με 18 κατηγορίες. Μάλιστα, έκρινε ότι υπήρχαν στοιχεία που αφορούσαν απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες. Ωστόσο, κατά τη μελέτη του φακέλου από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, κρίθηκε ότι εφόσον ο τέως Επίτροπος εργάστηκε στον Οργανισμό, όσα αποκόμισε ήταν δεδουλευμένα του, γι’ αυτό και δεν προκύπτει ζήτημα δίωξής του γι’ αυτά, παρόλο που μπορεί να προσλήφθηκε με πλαστά έγγραφα.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και η εκδίκασή της θα γίνει από αυτό χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη από το Κακουργιοδικείο, παρόλο που η κατηγορία της πλαστογραφίας όπως αυτή αναφέρεται στο κατηγορητήριο, προβλέπει ανώτατη ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 χρόνια. Κρίθηκε σκόπιμο από τη Νομική Υπηρεσία ότι η εκδίκασή της από Επαρχιακό Δικαστήριο δεν αλλάζει επί της ουσίας τίποτε, εφόσον στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, τα αδικήματα διαπράχθηκαν πολύ παλιά, αφού χρονολογούνται από το 1995.

Σημειώνεται, ότι ο τέως Επίτροπος είχε υποβάλει την παραίτησή του στις 26 Μαΐου 2021, μετά τη δημοσίευση καταγγελίας του Γενικού Ελεγκτή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας και την έναρξη αστυνομικής έρευνας, για ενδεχόμενη πλαστογράφηση του απολυτηρίου και του τίτλου σπουδών του.