Eκτός κινδύνου είναι ο εντεκάχρονος που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο μετά από δάγκωμα φιδιού, δήλωσε στην εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ στον ΑCTIVE, ο Διευθυντής του νοσηλευτηρίου Χρίστος Μηνά.  Παρακολουθούμε είπε, «κλινικά και εργαστηριακά, καθώς χρειαζόμαστε ακόμη 48 ώρες για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος να προκύψουν διάφορες επιπλοκές».

Στην Κύπρο επικρατεί η οχιά, η γνωστή φίνα, ανέφερε ο κύριος Μηνά, εξηγώντας ότι, τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι πολύ σημαντικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην εντατική του Μακάρειου 11χρονος μετά από δάγκωμα φιδιού

«Παρά την άμεση αντίδραση και τις πρώτες βοήθειες υπάρχει θνητότητα από την τοξίνη του δαγκώματος της οχιάς» είπε ο γιατρός συνιστώντας σε όλους να μην κυκλοφορούν με πόδια ακάλυπτα και ειδικά σε χώρους όπου υπάρχει πυκνή και ψηλή βλάστηση.

«Από εκεί και πέρα αν προκύψει ατύχημα και δαγκωθεί κάποιος από δηλητηριώδη οχιά, δεν κάνουμε αυτά που κάναμε παλαιότερα. Δηλαδή, δεν σκίζουμε το τραύμα, δεν αναρροφούμε με ρούφηγμα το δηλητήριο με το στόμα ή άλλες συσκευές, δεν βάζουμε φάρμακα, ούτε πάγο. Εκείνο που κάνουμε είναι να απομακρυνόμαστε με ασφάλεια, διότι υπάρχει κίνδυνος δεύτερος δαγκώματος και ακινητοποιούμε το μέλος εκείνο του σώματος που δέχθηκε το δάγκωμα, συνήθως το πόδι, ώστε να μη μεταδίδεται το δηλητήριο, το πλένουμε με σαπούνι και νερό και σπεύδουμε στις Πρώτες βοήθειες πριν περάσει χρόνος» υπέδειξε ο γιατρός.

Εξαιρετικής σημασίας είπε, είναι η ακινητοποίηση μετά από δάγκωμα και το πολύ καλό πλύσιμο με σαπούνι.

Active Radio