Με κωδικό θα μπαινοβγαίνουν στη νεκρή ζώνη γεωργοί και ιδιοκτήτες οικιών, των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται κατά μήκος της πράσινης γραμμής και η πρόσβαση προς αυτές θα αποκοπεί με μεταλλικές καγκελόπορτες, ώστε να αποτρέπεται η διείσδυση μεταναστών.

Ήδη, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ζήτησε από τους κοινοτάρχες των περιοχών όπου τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα, να ετοιμάσουν κατάλογο των γεωργών και των ιδιοκτητών οικιών εντός της νεκρής ζώνης, ώστε να τους δοθεί ο ειδικός κωδικός προκειμένου να μπορούν να ανοίγουν τις καγκελόπορτες. Ο κατάλογος θα πρέπει να διαβιβαστεί στον υπουργό Εσωτερικών μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να δρομολογηθούν ο ανάλογες ρυθμίσεις. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν αποκλειστικό κωδικό και οι πόρτες θα ανοίγουν με την καταχώρησή του στο κινητό τους τηλέφωνο. Όπως εξήγησε ο υπουργός, θα ληφθεί πρόνοια ώστε σε περίπτωση διακοπής στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος να ενεργοποιείται το άνοιγμα του κάθε κάγκελου με φωτοβολταϊκό το οποίο θα εγκατασταθεί και το οποίο θα παράγει ρεύμα. Αν δεν ανοίξει ούτε σε αυτή την περίπτωση η καγκελόπορτα, οι γεωργοί θα μπορούν να καλούν την Αστυνομία της περιοχής τους και αστυνομικός θα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει με χειροκίνητο τρόπο είσοδο/έξοδο στη νεκρή ζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ιδιώτες 37,37% της γης – Στοιχεία για ελεύθερες περιοχές

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως θα εγκατασταθούν τέσσερις καγκελόπορτες σε κάθε επηρεαζόμενη κοινότητα. Όπως είπε, με την εγκατάστασή τους δεν θα αποτραπεί μόνο η διέλευση αλλοδαπών αλλά και λαθρεμπόρων, κάτι το οποίο άπτεται και θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Όσον αφορά στο σύστημα επιτήρησης αναμένεται να ενεργοποιηθεί περί το τέλος Αυγούστου και οι κάμερές του θα καταγράφουν τις κινήσεις των μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν εικόνα για τον αριθμό τους και πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Ερωτηθείς ως προς το πώς θα αντιμετωπιστούν αλλοδαποί σε περίπτωση που επιχειρήσουν να περάσουν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι αυτό αφορά τις διωκτικές Αρχές, για να προσθέσει πως αντιλαμβάνεται ότι θα ενεργούν όπως ενεργούν και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων. Δηλαδή, με χρήση σπρέι, νερού κ.λπ.

Όσον αφορά την ασφάλεια που παρέχουν τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν εδώ και μήνες κατά μήκος της πράσινης γραμμής, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ύψος τους είναι περίπου 180 εκατοστά. Στο μεταξύ, έχουν γεμίσει χόρτα και όπως είπε ο κ. Νουρής θυμίζουν περισσότερο τοίχο παρά συρματόπλεγμα. 

Ρωτήσαμε τον κ. Νουρή τι θα πράξουν οι Αρχές αν φτάσουν αλλοδαποί έξω από το συρματόπλεγμα και ζητήσουν να τους επιτραπεί η είσοδος προκειμένου να ζητήσουν την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν το ερώτημα είναι κατά πόσον θα τους δεχθούμε, η απάντηση είναι «βεβαίως δεν θα τους δεχθώ». Όπως είπε, ο κανονισμός του 2004 προβλέπει πως όποιος διέρχεται από την πράσινη γραμμή πρέπει, είτε να κατέχει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα είτε να έχει φτάσει στην Κύπρο από νόμιμο λιμάνι ή αεροδρόμιο. Για όσους επιχειρούν να περάσουν μέσω της πράσινης γραμμής, ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Επιπλέον, το άρθρο 3 του κανονισμού προβλέπει πως δεν πρέπει να επιτρέπουμε την παράνομη εισδοχή μεταναστών σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ερωτηθείς, ποια είναι η λύση με τους αλλοδαπούς δεδομένου ότι πέραν αυτών που θα επιχειρήσουν να αφιχθούν στις ελεύθερες περιοχές, υπάρχουν ήδη αρκετοί αλλοδαποί, όπως υποδεικνύει και ο ίδιος, ο κ. Νουρής ανέφερε: «Η λύση είναι να φύγουν όλοι οι μη νόμιμοι από την Κύπρο, αυτή είναι η λύση». 

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν και ανήλικοι, είπε πως όταν φύγουν οι ενήλικες και μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα.

Πόσοι μπορούν να απορροφηθούν

Ερωτηθείς, ποιον αριθμό αλλοδαπών θα μπορούσε να διαχειριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:

«Δεν ξέρω, αλλά θα απαντήσω ως εξής. Το 2014 είχαμε 2.500 μετανάστες αιτητές ασύλου. Αυτός είναι αριθμός διαχειρίσιμος αλλά σήμερα που ξεπεράσαμε τις 35.000, ναι ο αριθμός δεν είναι διαχειρίσιμος. Υπάρχουν 22.000 αιτήσεις προς εξέταση και 6.000-7.000 εκκρεμούν ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου. Εξάλλου, ήδη παραχωρήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας σε άλλους 11.500 και άρα πλησιάζουμε περίπου τις 40.000, αριθμός που μεταφράζεται σε 4% του πληθυσμού, τη στιγμή που στην Ισπανία και στην Ελλάδα το ποσοστό περιορίζεται στο 0,8%.

Νουρής: Με λένε ρατσιστή… 

Σε παρατήρηση πως πολλοί από τους αλλοδαπούς που φτάνουν στην Κύπρο θεωρούν ότι δικαιούνται να περάσουν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία, ο κ. Νουρής απάντησε: Καλά, εγώ που διαμένω σε αυτή τη χώρα δεν έχω δικαίωμα να την προστατεύσω; Πού ξανακούστηκε κάτι τέτοιο; Σε παρατήρηση ότι κάποιοι θεωρούν ρατσιστικές κάποιες προσεγγίσεις του, είπε: «Μου λένε είσαι ρατσιστής. Επαναλαμβάνω, είναι ρατσισμός επειδή στοιχειωδώς θέλω να προστατεύσω τη χώρα μου; Είπα και προηγουμένως, αν οι αριθμοί ήταν διαφορετικοί, και παρέπεμψα στο 2014, οι αλλοδαποί που υπήρχαν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και να εργαστούν χωρίς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα». Και ο κ. Νουρής πρόσθεσε: «Και για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί αναφέρω πως οι Αιγύπτιοι και οι Σύροι εργάζονται και προσφέρουν, ειδικά στην κτηνοτροφία, τη γεωργία ή ακόμη και ως τεχνίτες. Ωστόσο, αλλοδαποί προερχόμενοι από κάποιες αφρικανικές χώρες δεν ενσωματώνονται και δεν δουλεύουν. Σας καλώ να ρωτήσετε γεωργούς ή και ξενοδόχους που εργοδότησαν Αφρικανούς, να σας περιγράψουν τις εμπειρίες τους. Δεν κατηγορώ τους Αφρικανούς επειδή δεν κάνουν κάτι το οποίο δεν έκαναν ποτέ», είπε. Δεν δούλευαν ούτε στις χώρες τους αφού στηρίζονταν στη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών κ.λπ., συμπλήρωσε.