Το θέμα της προστασίας των θαλάσσιων χελώνων στην Κύπρο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την πρόσφατη έγκριση της Λάρας-Τοξεύτρας ως Ειδικά Προστατευόμενης Περιοχής Μεσογειακής Σημασίας (Specially Protected Area of Mediterranean Importance – SPAMI) από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Με την απονομή του πιστοποιητικού SPAMI στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Διεθνή Ημέρα Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας, στο Μονακό, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η διατήρηση των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί η μοναδική αυτή περιοχή του Ακάμα. 

Το επίσημο πιστοποιητικό SPAMI, το οποίο πιστοποιεί ότι μία περιοχή ανήκει στη λίστα των σημαντικότερων προστατευόμενων περιοχών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, απονεμήθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με άλλες 10 μεσογειακές χώρες που έχουν εγκαθιδρύσει SPAMI. Η αξιολόγηση γίνεται κάθε έξι χρόνια. Και η απονομή των πιστοποιητικών έγινε στις 20 Μαΐου 2022, στο Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό σε ειδική εκδήλωση για την 1η Διεθνή Ημέρα SPAMI, η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Περιφερειακής Δραστηριότητας για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, στα πλαίσια της Σύμβασης της Βαρκελώνης και τελούσε υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, ο οποίος παρευρέθηκε κατά τη διάρκεια του υψηλού επιπέδου τμήματος της εκδήλωσης και χαιρέτισε την 1η Διεθνή Ημέρα SPAMI, με τίτλο «Μαζί για την Προστασία της Μεσογειακής Βιοποικιλότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δωρεάν ξεναγήσεις σε έργα της περιοχής Ακάμα

Η διευθύντρια του ΤΑΘΕ, Μαρίνα Αργυρού, συμμετείχε στην εκδήλωση και παρέλαβε το επίσημο Πιστοποιητικό SPAMI για την προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας. Η προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας εγκρίθηκε το 2013 για συμπερίληψή της στη Λίστα των SPAMI από όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης και το 2021 αξιολογήθηκε επιτυχώς κατά την πρώτη εξαετή αναθεώρηση. Η προστατευόμενη περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας αποτελεί σημαντική περιοχή φωλεοποίησης δύο εμβληματικών προστατευόμενων ειδών της Μεσογείου, της πράσινης χελώνας (Chelonia mydas) και της χελώνας καρέτα (Caretta caretta) και συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση των δύο αυτών ειδών σε μεσογειακό επίπεδο.

 

 

 

Η Λίστα SPAMI δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2001, στο Μονακό, από τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης, βάσει του Πρωτοκόλλου σχετικά με τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλότητα στη Μεσόγειο, όπου είχε εγκαθιδρυθεί το μοναδικό διεθνές SPAMI (Pelagos Sanctuary), που ιδρύθηκε από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Μονακό.

Σήμερα στη Λίστα περιλαμβάνονται 39 SPAMI από 11 μεσογειακές χώρες, από τις συνολικά 1.233 Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Για να συμπεριληφθούν στον Κατάλογο SPAMI, οι υποψήφιες θαλάσσιες και παράκτιες προστατευόμενες περιοχές πρέπει να επιδεικνύουν ένα σύνολο οικολογικών, επιστημονικών, αισθητικών, πολιτιστικών ή εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών, κατόπιν επίσημης υποβολής προτάσεων από τα ενδιαφερόμενα Συμβαλλόμενα Μέρη. Μόλις εγκριθούν και περιληφθούν στη Λίστα, τα SPAMI παρακολουθούνται ως μέρος αυστηρών περιοδικών αναθεωρήσεων που πραγματοποιούνται κάθε έξι χρόνια.

Επομένως, τα SPAMI είναι πολύ περισσότερα από μία απλή ετικέτα. Τα SPAMI είναι οι σημαντικότερες περιοχές για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Η θέσπιση της Ημέρας SPAMI και του Πιστοποιητικού SPAMI έχουν υιοθετηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης της Βαρκελώνης στην 22η Διάσκεψη των Μερών, το 2021. Η Διεθνής Ημέρα SPAMI είναι μία ημέρα για τον εορτασμό των SPAMI και την επέκταση και ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης της Μεσογείου Θάλασσας.

 

 

 

Η ωοτοκία των χελώνων με αριθμούς

Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας αποτελεί μοναδική και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή, αφού στη ζεστή της άμμο εκκολάπτονται τα δύο απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα είδη θαλάσσιων χελώνων. Η περιοχή των παραλιών Λάρας και Τοξεύτρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής θαλάσσιων χελώνων στην Κύπρο, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Η Κυπριακή Δημοκρατία προστατεύει εδώ και δεκαετίες τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας με ειδικό καθεστώς, που δεν διέπει καμία άλλη παραλία στην Κύπρο. Και όχι τυχαία, αφού είναι η περιοχή στην οποία γεννούν και τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων σε σηµαντικούς αριθµούς. 

Η ωοτοκία των χελώνων στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Προγράμματος Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελώνων, το 2020 στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας και γενικότερα στη Δυτική Ακτή εντοπίστηκαν 613 φωλιές των δύο ειδών θαλάσσιων χελώνων, σε σύγκριση με 485 φωλιές το 2019, 571 το 2018, 441 το 2017, 609 το 2016 και 330 το 2015. Επιπλέον, οι 309 φωλιές (97.48%) της Πράσινης χελώνας από τις 317 φωλιές που εντοπίστηκαν στη Δυτική Ακτή και οι 278 φωλιές (93.92%) της χελώνας Καρέτα από τις 296 που εντοπίστηκαν στη Δυτική Ακτή βρίσκονταν εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας. Σημειώνεται ότι στις παραλίες της Δυτικής Ακτής, εκτός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας, περιλαμβάνονται όλες οι παραλίες της περιοχής βόρεια μέχρι το Ακρωτήρι Αρναούτης και νότια μέχρι το αεροδρόμιο Πάφου και τα Μανδριά. 

 

 

Η Θαλάσσια Προστατευόµενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας καλύπτει την παράκτια ζώνη και συγκεκριμένα ολόκληρη τη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή µέχρι την ισοβαθή των 20 µέτρων (περίπου 1 χιλιόµετρο από την ακτή).

Με βάση τη νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων και άλλων, η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μία ώρα πριν από τη δύση του ήλιου, καθώς και η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες. 

Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση ή αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή, το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίχτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός από το καλάμι), το μάζεμα καβουριών από την παραλία, τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο, ενώ απαγορεύεται το πέταμα σκουπιδιών και το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα, κ.λπ.) πάνω στην παραλία ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί την προστατευόμενη περιοχή, να κολυμπήσει και να δει χελωνάκια που τυγχαίνει να εκκολάπτονται και να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, κατά την περίοδο της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελώνων.

Η εφαρµογή του νόµου, στις παραλίες όσο και στη θαλάσσια περιοχή, µε περιπολίες από την ξηρά και από τη θάλασσα, είναι ευθύνη του ΤΑΘΕ, µέσω της Προληπτικής Υπηρεσίας και των Επιθεωρητών Αλιείας. Πινακίδες στην είσοδο της Θαλάσσιας Προστατευόµενης Περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας πληροφορούν το κοινό για τους Κανονισµούς που διέπουν την περιοχή.

Το 2018 εκδόθηκε επίσης ∆ιάταγµα με βάση τον περί Αλιείας Νόμο από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Κ∆Π 234/2018), σύμφωνα με το οποίο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο κάθε χρόνου απαγορεύεται η διέλευση και η αγκυροβόληση σκαφών στη Θαλάσσια Προστατευόµενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας.

Ανδρέας και Μυρούλα οι «άγγελοι» προστασίας

Λαμβάνοντας το Πιστοποιητικό SPAMI, το ΤΑΘΕ εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους πρωτεργάτες του Προγράμματος Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελωνών Ανδρέα Δημητρόπουλο, πρώτο διευθυντή και ιδρυτή του Τμήματος Αλιείας, και Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, δύο άτομα τα οποία έβαλαν τα θεμέλια και συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχή προστασία και διατήρηση των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, εγκαθιδρύοντας τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας το 1989, με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς.

 

 

 

Το Πρόγραμμα Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελώνων υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Προστασίας Άγριας Ζωής (Cyprus Wildlife Society), με τη συνεργασία του ΤΑΘΕ, ως της καθ’ ύλην αρμόδιας αρχής για τις θαλάσσιες χελώνες και την προστασία των βιοτόπων τους. Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος και η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου αποτελούν τους πρωτεργάτες του προγράμματος για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες, καθότι ξεκίνησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν με επιτυχία το πρόγραμμα για την προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων χελώνων της Κύπρου μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Προστασίας και Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Χελώνων της Κύπρου θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα και πρωτοποριακά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει βραβευτεί από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι πρωτεργάτες του προγράμματος έχουν συντάξει, μεταξύ άλλων, σχετικούς οδηγούς και κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία και παρακολούθηση των θαλάσσιων χελώνων, για λογαριασμό της Σύμβασης της Βαρκελώνης και της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.   

 

 

 

Χελωνάκια σε σταθμό εκκόλαψης

Στον βόρειο Κόλπο της Λάρας υπάρχει σταθµός εκκόλαψης και κέντρο πληροφόρησης του κοινού, µε φωτογραφίες και µε πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και για τα διαχειριστικά µέτρα που διέπουν τη Θαλάσσια Προστατευόµενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας στην ξηρά και στη θάλασσα. Τον σταθμό εκκόλαψης και το κέντρο πληροφόρησης επισκέπτονται αρκετοί Κύπριοι και ξένοι µε πολύ ευµενή σχόλια για το έργο που επιτελείται. Από την αρχή της εκκόλαψης, γύρω στα µέσα Ιουλίου, κρατείται, ως συνήθως, ένας µικρός αριθµός (περίπου 10-15) µικρών χελώνων και από τα δύο είδη σε ενυδρείο στον σταθµό εκκόλαψης για να τα βλέπουν οι επισκέπτες, µε σκοπό την ευαισθητοποίησή τους και την αποφυγή της ενόχλησης των φωλιών από επισκέπτες που πιθανό να επιχειρήσουν να επισκεφτούν τις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα για να δουν χελωνάκια. 

Στο «εκκολαπτήριο» στον Σταθμό στη Λάρα, μεταφέρονται γύρω στις 15-20 φωλιές κάθε καλοκαίρι από πολύ τουριστικές παραλίες, κυρίως από τις παραλίες της περιοχής του Κόλπου των Κοραλλίων, οι οποίες δεν έχουν προοπτική διατήρησης σαν βιότοποι. Το «εκκολαπτήριο» είναι μία περιφραγμένη περιοχή της παραλίας της Λάρας, όπου τα αυγά μεταφέρονται και ξαναθάβονται.

Η προστασία των φωλιών επί τόπου, στις παραλίες που γεννιούνται, είναι αναγκαία γιατί οι χελώνες επιστρέφουν, όταν ωριμάσουν και γεννούν πάνω στις παραλίες που γεννήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της επώασής τους, όπως και μετά την εκκόλαψη τους, οι χελώνες καταγράφουν τα γεωμαγνητικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να ξαναβρούν την ίδια παραλία, όταν ωριμάσουν, μετά από 20-30 χρόνια χρησιμοποιώντας τη βιολογική τους πυξίδα.Εκκόλαψη νεογνών και το ταξίδι προς τη θάλασσα

Με μία επίσκεψη στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα διαπιστώσει κανείς ότι υπάρχουν τοποθετημένα ειδικά κλουβιά από αλουµίνιο και σε ορισµένες περιπτώσεις ειδικά πλαίσια ή µε καλάµια/ξύλα, τα οποία προστατεύουν τις φωλιές όπου εναποθέτουν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες από τις αλεπούδες. Παράλληλα, σε κάθε φωλιά υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν το κοινό να µην ενοχλεί τις φωλιές και τις χελώνες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την περιοχή, να κολυμπήσει και να δει χελωνάκια που εκκολάπτονται και κατευθύνονται προς τη θάλασσα, κατά την περίοδο εκκόλαψης των νεογνών.

Πρόκειται για συγκλονιστικές στιγμές, κατά τις οποίες τα μικρά χελωνάκια αναδύονται από την άμμο και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Τα αυγά που εναποθέτουν στην παραλία οι χελώνες Καρέτα και οι Πράσινες χελώνες, από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, εκκολάπτονται περίπου επτά εβδομάδες μετά. Τα χελωνάκια προσελκύονται προς το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα, το οποίο είναι συνήθως η θάλασσα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να προσελκύονται προς την κατεύθυνση τεχνητού φωτισμού, εάν υφίσταται κοντά στην παραλία ωοτοκίας.

Αν αποπροσανατολιστούν και κατευθυνθούν προς τα φώτα, τότε αυξάνονται οι πιθανότητές τους να πέσουν θύματα των αλεπούδων ή να πατηθούν από αυτοκίνητα. Αν παραμείνουν στην ξηρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε θα πεθάνουν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μετά την εκκόλαψη των αυγών, τα άτομα που έχουν επισημάνει τις φωλιές προηγουμένως και τις προστάτευσαν με ειδικά κλουβιά εκεί που γεννούν οι χελώνες, ανοίγουν τις φωλιές για καταγραφή όλων των στοιχείων (π.χ. τσόφλια, αγονιμοποίητα αυγά, κ.ά.), με στόχο τον υπολογισμό του βαθμού εκκολαψιμότητας της κάθε φωλιάς, αλλά και για να βοηθήσουν τα τελευταία χελωνάκια που τυχόν παρέμειναν στην άμμο και να τα κατευθύνουν προς τη θάλασσα.

 

 

 

Καταγράφονται σοβαρές παρανομίες στην περιοχή

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται αρκετές και σοβαρές παράνομες δραστηριότητες εντός και πλησίον της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας-Τοξεύτρας, οι σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν την παράνομη κατασκευή και λειτουργία παραλιακών εστιατορίων και αναψυκτηρίων. Το ΤΑΘΕ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και γίνεται επιτήρηση και έλεγχος σε καθημερινή βάση στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών για τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, όταν εντοπιστούν οποιεσδήποτε παραβάσεις (π.χ. τοποθέτηση ομπρελών) γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών για τις σχετικές απαγορεύσεις με στόχο τη συμμόρφωσή τους. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, το ΤΑΘΕ προχωρεί σε καταγγελία και επιβολή εξώδικου προστίμου. 

Η ανοχή που επιδεικνύεται διαχρονικά έναντι της κατασκευής και λειτουργίας παράνομων εστιατορίων και αυθαίρετων αναψυκτηρίων, αντιβαίνει σειρά αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου και συστάσεων της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα σοβαρότερα προβλήµατα που καταγράφονται στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελώνων είναι τα ακόλουθα:

• Οδήγηση μηχανοκίνητων οχηµάτων πάνω στις παραλίες.

• Παρουσία σκαφών στη θαλάσσια περιοχή, ειδικά Jet-Skis και ταχυπλόων.

• Παραµονή του κοινού κατά τη νύχτα για να δουν και να φωτογραφήσουν χελώνες να γεννούν ή για να δουν χελωνάκια να βγαίνουν από τη φωλιά τους. 

• Κλοπή αυγών από φωλιές. 

• Ψάρεµα µε τη χρήση ψαροντούφεκου και φωτισμού.

• Παράνομη ανέγερση και λειτουργία παραλιακών εστιατορίων και αναψυκτηρίων.

Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας περιλαμβάνει τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των δύο αυστηρά προστατευόμενων ειδών θαλάσσιων χελωνών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας κηρύχθηκε μεταξύ 1989 και 1990, μέσω σχετικών κανονισμών που εκδόθηκαν αρχικά από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΚΔΠ 172/1989) και στη συνέχεια επικυρώθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (ΚΔΠ 273/1990), με βάση τον περί Αλιείας Νόμο.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η ανέγερση οποιασδήποτε κατασκευής στις παραλίες από το αργάκι του Γιουσούφη μέχρι την εκβολή του Άσπρου ποταμού, στη διοικητική επικράτεια των κοινοτήτων Ίνειας και Κάτω Αρόδων, καθώς και του Δήμου Πέγειας, μέσω σχετικού διατάγματος που εκδόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΚΔΠ 8/1990), στη βάση του περί Προστασίας της Παραλίας Νόμου. 

Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας εμπίπτει εντός δύο περιοχών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Χερσόνησος Ακάμα, οι οποίες κηρύχθηκαν μεταξύ 2009 και 2010.

Επιπλέον, το 2013 η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Λάρας-Τοξεύτρας κηρύχθηκε ως Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή Μεσογειακής Σημασίας (Specially Protected Area of Mediterranean Importance), στη βάση του Πρωτοκόλλου για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές και τη Βιολογική Ποικιλότητα της Μεσογείου (Protocol concerning Specially Protected Areas and Biological Diversity in the Mediterranean) της Σύμβασης της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο του Κέντρου Περιφερειακής Δραστηριότητας για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (Regional Activity Centre for Specially Protected Areas) του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (Mediterranean Action Plan of the United Nations Environment Programme), και ως Βιογενετικό Καταφύγιο (Biogenetic Reserve), στη βάση της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.