Δεν περνά από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο αυξάνονται οι κλίμακες πολιτικής δικαιοδοσίας του ανώτερου και του επαρχιακού δικαστή, με στόχο την εκκαθάριση υποθέσεων που καθυστερούν.

Αυτή τη στιγμή στα Επαρχιακά Δικαστήρια εκκρεμούν 42.000 πολιτικές υποθέσεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, αποφάσισαν να αυξήσουν τις κλίμακες των ποσών για τα οποία υπάρχει διαφορά, που μπορούν να εκδικαστούν από τα κατώτερα δικαστήρια. Το θέμα συζητήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, με την πλειοψηφία των κομμάτων αλλά και τους δικηγόρους να τάσσονται κατά της ρύθμισης αυτής, ζητώντας ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και στις κατώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης. 

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με σημείωμά του επισημαίνει ότι μία τέτοια ρύθμιση αποτελεί μπάλωμα και εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ενδέχεται να ανατεθούν δύσκολες υποθέσεις σε άπειρους δικαστές. Σοβαρές ενστάσεις εκφράστηκαν και από βουλευτές, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν προβλέφθηκε να γίνει μεταρρύθμιση και στις κατώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η προεδρεύουσα της Επιτροπής και βουλευτής ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα ότι με την ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου, θα αποφορτιστούν τα Επαρχιακά Δικαστήρια και οι πρόεδροί τους, με μεγάλες υποθέσεις υψηλής κλίμακας, που έχουν και τη δική τους πολυπλοκότητα». Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι τα τρία νομοσχέδια που έχουμε μπροστά μας, έχουμε την άποψη ως ΔΗΣΥ ότι πρέπει να προχωρήσουν χθες». Πρόσθεσε ότι με αυτό τον διαχωρισμό, εξυπηρετείται και η συμμόρφωση της Δημοκρατίας με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, ώστε το Ανώτατο Συνταγματικό, που θα είναι στην τριτοβάθμια δικαιοδοσία, να ενεργεί ως δευτεροβάθμιο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που θα ελέγχει και τις αποφάσεις των δικαστών του Ανωτάτου, χορηγώντας έτσι και ένδικο μέσο σε δικαστές υποψήφιους που επιθυμούν να προσβάλουν την όποια απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστικού συμβουλίου, που τους επηρεάζει δυσμενώς.

Η κ. Τσιρίδου σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση προχωρά και στα πρωτόδικα δικαστήρια, με το λεγόμενο backlog (υποθέσεις που καθυστερούν). Γι’ αυτό το λόγο, με πρωτοβουλία της υπουργού Δικαιοσύνης, συστάθηκε μία ομάδα με εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων, που μελετά τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων, κατέληξε η κ. Τσιρίδου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, μίλησε για την ανάγκη επίτευξης συναίνεσης μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης, ώστε να προκύψει μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό. Ανέφερε, ακόμα, ότι στον διάλογο που διεξάγεται πρέπει να αντλήσουμε από το θετικό παράδειγμα της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τ/Α, και να υπάρξουν αμοιβαίες υπαναχωρήσεις για να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις. «Με μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις από πλευράς κυβερνώντων και με διάφορες επικοινωνιακές μεταχειρίσεις και από τη Νομική Υπηρεσία, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν δημιουργούνται συναινέσεις». Πρόσθεσε ακόμα ότι αντί να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση από την πρωτοβάθμια Δικαιοσύνη, εκεί που είναι η πλειοψηφία των προβλημάτων, ξεκίνησε από το Ανώτατο.

Προβληματισμούς εξέφρασαν, επίσης, και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Ο κ. Λεωνίδου τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης χρειάζεται να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι πρέπει να μας απασχολεί η ποιότητα της δικαιοσύνης που απονέμεται, κρίνοντας ως «καλόπιστη» την προσπάθεια ρύθμισης, αλλά εκφράζοντας ανησυχίες για το αποτέλεσμα. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδύνατο και καταστροφικό να μην υπάρχει ολοκληρωμένη ρύθμιση.