Ένας χρόνος πέρασε από το μαύρο πρωινό της 25ης Μαΐου 2021 όταν ο 32χρονος λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου από τη Λεμεσό, βρήκε τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή της Τροοδίτισσας. Οι οικείοι του αναμένουν ακόμη απαντήσεις στα ερωτήματα τους για την τραγωδία που βρήκε το σπιτικό τους. Ζητούν απαντήσεις για το μοιραίο, ποια μέτρα ασφάλειας λήφθηκαν για αποτροπή του, αλλά και ποιοι φέρουν ευθύνη για τον αδόκητο χαμό του παιδιού τους.

Για την τραγωδία διατάχθηκαν δύο ανεξάρτητες έρευνες. Η μία από πλευράς αστυνομικών Αρχών και η άλλη από το ΓΕΕΦ. Μέχρι σήμερα και οι δύο έρευνες έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο τα πορίσματα τους δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Ο φάκελος της διερεύνησης φαίνεται να έχει σκαλώσει στα γραφεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, ενώ προηγουμένως είχε περάσει από το Νομικό Τμήμα της Δύναμης. Όπως μας αναφέρθηκε από αστυνομική πηγή, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Ο Γενικός Εισαγγελέας αφού μελετήσει τον φάκελο της υπόθεσης, θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες ή αμέλεια. Ακολούθως, θα δοθούν οδηγίες και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Όπως έγραψε και σε παλαιότερο δημοσίευμα ο «Φ», από τη διερεύνηση της υπόθεσης από πλευράς Αστυνομίας, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να προκύπτει ποινική ευθύνη σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Εντούτοις, από τα όσα συμπεριλαμβάνονται στο ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό, φαίνεται να προκύπτουν κενά και ελλείψεις σε ό,τι αφορά τις ασκήσεις που διεξάγει η Εθνική Φρουρά. Επίσης, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν πρωτόκολλα και κανονισμοί που να διέπουν τη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η μητέρα του 32χρονου Ξάνθου, κ. Μελίνα Κυριάκου, ένα χρόνο μετά την τραγωδία και τον αδόκητο χαμό του παιδιού της αναφέρει στον «Φ»: «Περιμένουμε απαντήσεις, να μας πουν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και φυσικά κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σημειώνει επίσης, πως μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί από επίσημα χείλη για τα αποτελέσματα των πορισμάτων και από τις δύο υπηρεσίες. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ό,τι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από μόνοι μας και από αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων η κ. Κυριάκου τόνισε πως θα πρέπει επιτέλους να λαμβάνονται περισσότερα μέτρα ασφάλειας στον στρατό. «Την ημέρα της κηδείας του γιου μου, είπα ότι θα ήθελα να είμαι η τελευταία μάνα που χάνει το παιδί της εν ώρα καθήκοντος στον στρατό. Δυστυχώς, άλλη μια μάνα πρόσφατα μαυροφόρεσε χάνοντας τη μονάκριβη κόρη της σε ατύχημα που έγινε σε στρατόπεδο».

Σε επικοινωνία που είχε ο «Φ» με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Χρίστο Πιερή, μας ανέφερε πως για την ώρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για να μπορεί να τοποθετηθεί για το πόρισμα, ούτε και εάν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες. «Αναμένουμε και εμείς την επίσημη ενημέρωση και τα όσα θα αποφανθεί η Νομική Υπηρεσία», πρόσθεσε.  

Να σημειωθεί πως από πλευράς ερευνών της Εθνικής Φρουράς παραμένουν ακόμη αναπάντητα κάποια ερωτήματα που αφορούν κυρίως την τοποθέτηση του σχοινιού στο σημείο. Επίσης, όπως μας αναφέρθηκε, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αμέλεια τότε ενδεχομένως να προκύψουν πειθαρχικά αδικήματα τα οποία είναι αρμοδιότητα της Εθνικής Φρουράς.

Στο σημείο της τραγωδίας πήγαν χθες μέλη της Εθνικής Φρουράς, τα οποία πραγματοποίησαν τρισάγιο εις μνήμην του 32χρονου Λοχαγού.