Η Βουλή μπλόκαρε το κονδύλι και παράλληλα τις διαδικασίες για ανεύρεση χώρου κράτησης παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο, τις γνωστές φυλακές ανηλίκων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν όλες οι ενέργειες για προκήρυξη προσφορών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είδε με απογοήτευση να μην εγκρίνεται το κονδύλι που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο για τον εντοπισμό κατάλληλου χώρου, ώστε ανήλικοι άνω των 14 ετών να στέλλονται εκεί αντί στις φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών δεν συναίνεσαν στην έγκριση του κονδυλιού που ξεπερνούσε τις 800 χιλιάδες ευρώ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εξεύρεση χώρου κράτησης ανηλίκων, με το αιτιολογικό ότι δεν αποδέχονται τη ρύθμιση, όπως το κέντρο αυτό να το διαχειρίζονται ιδιώτες. 

Μετά την εξέλιξη αυτή πάγωσαν οι διαδικασίες προκήρυξης των προσφορών και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου θα σπεύσει περί το τέλος του μήνα στη Βουλή, σε μια προσπάθεια να πείσει την Επιτροπή να αποσύρει τις ενστάσεις της. Σύμφωνα με τους κρατικούς σχεδιασμούς, η διαχείριση του κέντρου θα γίνεται από ιδιώτη, όμως την ευθύνη της λειτουργίας του θα έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο σωφρονιστικό κέντρο θα κρατούνται παιδιά από 14 ετών μέχρι και την ηλικία των 21 που καταδικάζονται από τα δικαστήρια ανηλίκων σε φυλάκιση, ή διατάσσεται η κράτησή τους. Σήμερα παιδιά κυρίως 17 ετών και άνω κρατούνται ελλείψει χώρων εντός των Κεντρικών Φυλακών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρία του, αφού έτυχε εκτενούς ενημέρωσης από την υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία φυλακών ανηλίκων, εξουσιοδοτώντας παράλληλα τον υπουργό Οικονομικών να διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις. Μάλιστα οι όροι των προσφορών ήταν έτοιμοι, ωστόσο τώρα θα πρέπει να αναμένεται να αλλάξει απόφαση η Βουλή για να γίνει η προκήρυξη.

Αρχικά ο χώρος θα μπορούσε να φιλοξενήσει 10 κλίνες, με προοπτική να αυξηθεί σταδιακά στις 25 κλίνες. Το κόστος του χώρου κράτησης ανηλίκων υπολογίστηκε στις €800.000 για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγήθηκε, αρχικά, την κράτηση των ανήλικων παραβατών εντός του χώρου του θεραπευτικού κέντρου για ανήλικους της Αγίας Σκέπης στα Λατσιά. Ωστόσο, η προτεινόμενη λύση δεν έγινε αποδεκτή από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου που χρηματοδοτεί το εν λόγω θεραπευτικό κέντρο, προτάσσοντας τους ακόλουθους λόγους:

Η δημιουργία χώρων κράτησης για ανήλικους παραβάτες εκτός των Κεντρικών Φυλακών προβλέπεται στη νομοθεσία που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στις 9/4/2021 και τιτλοφορείται ως «ο περί Εγκαθίδρυσης Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά». Ο νόμος προβλέπει ότι για ένα έτος από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ, δηλαδή μέχρι τις 9/4/2022, οι ανήλικοι που θα καταδικάζονται θα μπορούν να κρατούνται στις φυλακές. Ωστόσο, η νέα δομή δεν είναι έτοιμη και ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι.

Βασική φιλοσοφία των νέων ρυθμίσεων είναι ότι η ποινική δίωξη και η κράτηση ανηλίκων μέχρι και την ηλικία των 21 ετών, θα συνιστούν το έσχατο μέτρο, το οποίο θα επιβάλλεται μόνο εφόσον οποιαδήποτε άλλα μέτρα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει. Παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών δεν θα υπέχουν ποινικής ευθύνης για τις πράξεις τους.