Ψάχνουν να βρουν τι πήγε λάθος και πώς έγινε κατορθωτό ένα απαγορευμένο και προστατευμένο είδος αγριόγατας να αφίχθηκε στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, από τις εξετάσεις προκύπτει ότι ο κηδεμόνας του ζώου παρουσίασε διάφορα έγγραφα στο Τμήμα Τελωνείου του αεροδρομίου Λάρνακας, τα οποία έχουν τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο διαφόρων υπηρεσιών και της Αστυνομίας και ενδεχομένως να είναι φτιαχτά ή ακόμη και κατά παραγγελία.

Η πρωτοφανής επίθεση αγριόγατας σε τρίχρονο αγοράκι στη Λεμεσό, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το καυτό θέμα της εισαγωγής απαγορευμένων ζώων, όπως και τους ελέγχους που διενεργούνται κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως η απαγορευμένη γάτα έφτασε αεροπορικώς τον Ιούνιο του 2021 από τη Μόσχα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με το πρόσωπο που την έφερε να προσκομίζει στους τελωνειακούς λειτουργούς το διεθνές διαβατήριο του ζώου όπως και τα διάφορα άλλα έγγραφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση από αγριόγατα ράτσας δέχθηκε 3χρονο αγόρι

Στα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο Τμήμα Τελωνείου αναγραφόταν ότι επρόκειτο για γάτα Σαβάνας κατηγορίας 5, η οποία επιτρέπεται να διακινείται με ειδική άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι όμως στην Κύπρο. Αντικείμενο διερεύνησης είναι κατά πόσο τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν κατά την άφιξη του ζώου, είναι αυθεντικά ή έχουν φτιαχτεί κατόπιν παραγγελίας του αγοραστή.

Πάντως, αυτό που διαπιστώνεται από την εξέταση του ζώου από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, είναι ότι η γάτα ανήκει στην κατηγορία 1 και 2, η οποία θεωρείται απαγορευμένο είδος, και είδος υπό προστασία και απαγορεύεται να διακινείται στην επικράτεια της Ε.Ε. Δεν αποκλείεται ακόμη η ημερομηνία γεννήσεως του ζώου η οποία αναγραφόταν στα έγγραφα, αλλά και το μικρο μέγεθος που είχε όταν ήρθε στη χώρα μας, να μπέρδεψε του λειτουργούς θεωρώντας το άλλης κατηγορίας.

Κληθείς να τοποθετηθεί στον «Φ» ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ανέφερε ότι «και επιτρεπόμενο είδος να είναι για άλλες χώρες, για την Κύπρο δεν επιτρέπεται». Σε ερώτηση εάν από τις μέχρι τώρα εξετάσεις προκύπτει ότι τα έγγραφα του ζώου είναι ενδεχομένως πλαστά, ο κ. Πίπης σημείωσε πως «η αυθεντικότητα τους είναι κάτι που διερευνάται ενώ ζητήθηκαν έγγραφα από τη χώρα που ήρθε». Συμπλήρωσε μάλιστα πως άλλο είδος αναγράφεται στα έγγραφα, ωστόσο το ζώο φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά εμφάνισης τα οποία εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία.

Πρόσθεσε ότι από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις της υπηρεσίας του, δεν προκύπτει υποβολή από πλευράς του κηδεμόνα, αίτησης εισόδου του ζώου στην Κύπρο. «Η περίπτωση του συγκεκριμένου ζώου δεν ήταν υπόψη της υπηρεσίας και δεν υποβλήθηκε αίτηση για άδεια εισαγωγής και κατοχής», είπε.

Να σημειωθεί πως η αγριόγατα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κατοχή της ιδιοκτήτριας, ενώ γίνονται σκέψεις για μεταφορά της στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού ή της Πάφου. Σε βάρος της ιδιοκτήτριας της γάτας διερευνώνται τα αδικήματα των αμελών και απερίσκεπτων πράξεων, καθώς και της παράνομης εισαγωγής και κατοχής του ζώου.