Στην αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας που ψήφισε η ίδια, θα προχωρήσει η Βουλή, για τα υποχρεωτικά καθίσματα σε λεωφορεία για παιδιά κάτω των έξι ετών. 

Η μη εφαρμογή του νόμου παρά την ψήφισή του το 2018 και τα προβλήματα με τις μετακινήσεις με λεωφορεία των μαθητών νηπιαγωγείων και προδημοτικής, οδηγούν την επιτροπή Μεταφορών της Βουλής να αναστείλει τον νόμο μέχρι να εξευρεθεί άλλη εφαρμοστέα λύση. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, επιβεβαίωσε στον «Φ» ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής που θα γίνει ενδεχομένως την ερχόμενη Δευτέρα, θα κατατεθεί πρόταση νόμου εκ μέρους όλης της Επιτροπής, ώστε να ανασταλεί η νομοθεσία για έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό, πρόσθεσε, θα δοθεί χρόνος για να εξεταστεί διεξοδικά το θέμα, τα προβλήματα που υπάρχουν και που κατέστησαν τον νόμο ανενεργό, ώστε να επιλυθούν. 

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ήδη εξετάζονται κάποιες λύσεις ώστε να αποφευχθεί η πρόνοια για εγκατάσταση ζωνών ασφαλείας τριών σημείων στα λεωφορεία που μεταφέρουν παιδάκια κάτω των έξι ετών. Ενώπιον της επιτροπής Μεταφορών θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομίας, ο σύνδεσμος λεωφορειούχων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φωνές για τα παιδικά καθίσματα σε λεωφορεία

Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων αρνούνταν να μεταφέρουν παιδιά προσχολικής ηλικίας γιατί δεν ήθελαν να αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες ζώνες ασφάλειας, ώστε να μπορούν να τοποθετούν ειδικά καρεκλάκια, κάτι που θα ήταν δαπανηρό και χρονοβόρο. Επίσης πρόβλημα υπήρχε και στο να εξευρεθούν αυτά τα καρεκλάκια, όπως και για το ποιος είχε την υποχρέωση να τα εγκαταστήσει, κ.ά.

Ο υπεύθυνος της Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της Αστυνομίας στην τροποποίηση του νόμου «επειδή το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τα παιδιά». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη όπως όσα λεωφορεία αγοράζονται στο μέλλον να διαθέτουν ζώνες τριών σημείων ή διαζευκτικά, να αγοράζονται προστατευτικά καθίσματα που εφαρμόζουν πάνω στις καρέκλες χωρίς να προϋποθέτουν συγκεκριμένες ζώνες. Επίσης, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών επεξεργάζεται λύσεις όπως εφαρμογή ειδικών καθισμάτων στην πλάτη των καρεκλών του λεωφορείου. 

Σημειώνεται ότι από το διάστημα που τέθηκε σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία, δεν έχουν γίνει έλεγχοι από την Αστυνομία ή το ΤΟΜ, επειδή ακριβώς δεν έτυχε αποδοχής από τους λεωφορειούχους αλλά και των αδυναμιών εφαρμογής της.