Απύθμενο θράσος τοπικών εκκλησιαστικών παραγόντων χαρακτηρίζει την πρώτη αντίδραση τους όσον αφορά την επίδοση ειδοποίησης επιβολής από το επαρχιακό γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες και εντός διορίας 15 ημερών να αρθούν οι παράνομες επεμβάσεις και κατασκευές, καθώς και της διαβίβασης σχετικής επιστολής από το Τμήμα Περιβάλλοντος, με βάση την οποία θα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σχέδια κατεδάφισης της μονής και αποκατάστασης της περιοχής.

Η μονή ανεγείρεται παράνομα σε τεμάχιο εκκλησιαστικής γης, το οποίο εμπίπτει εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης και Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κάβο Γκρέκο.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο βρίσκεται περίκλειστο εντός του Κρατικού Δάσους Αγίας Νάπας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου Κάβο Γκρέκο. Με βάση το Ιδεόγραμμα Ανάπτυξης της ισχύουσας Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας, χωροθετείται σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως Δασική Έκταση. Η καθορισμένη χρήση γης αφορά Ακτή και Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΦ), ενώ το τεμάχιο εκκλησιαστικής γης εμπίπτει σε Πολεοδομική Ζώνη Προστασίας (Δα1).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την προηγούμενη εβδομάδα τοπικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες επικοινώνησαν με λειτουργούς των αρμόδιων αρχών, απειλώντας ότι θα προβούν σε δικαστικά μέτρα εναντίον τους προσωπικά, ενώ παράλληλα θα υποβάλουν ιεραρχική προσφυγή κατά των νομικών μέτρων που έχουν ληφθεί για άμεσο τερματισμό των κατασκευαστικών εργασιών, κατεδάφιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση το φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα απείλησαν ότι την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσουν εκ νέου και θα εντείνουν τις κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή παράνομης ανέγερσης της μονής.

Σημειώνεται ότι όλες οι συναρμόδιες αρχές (υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες) έχουν προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, πλην της τοπικής αρχής, δηλαδή του Δήμου Αγίας Νάπας.

Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες που διαβιβάστηκαν προς την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 17/3/2024, για μεγάλης κλίμακας αυθαίρετες χωματουργικές επεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν εκχέρσωση / αποψίλωση βλάστησης, εκσκαφές και επιχωματώσεις, καθώς και παράνομες κατασκευαστικές εργασίες, σε τεμάχιο γης εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας, με στόχο την ανέγερση μονής, χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και πολεοδομικές / οικοδομικές άδειες, διενεργήθηκε με οδηγίες της Υπουργού, Μαρίας Παναγιώτου, επιτόπια επίσκεψη στις 19/3/2024 όπου και διαπιστώθηκε ότι οι καταγγελίες ήταν βάσιμες.

Την ίδια ημέρα, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες, μεταξύ των οποίων συνάντηση με εκπρόσωπο του ιερού ναού Αγίας Νάπας και ενημέρωση του για τις παράνομες ενέργειες, καθώς και την υποχρέωση άμεσου τερματισμού των οικοδομικών εργασιών και άμεσης λήψης μέτρων προς αποκατάσταση της νομιμότητας.

Στις 21/3/2024, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη και προχώρησε στην επίδοση εξώδικου προστίμου ύψους €2.000, λόγω της υποβάθμισης βιοτόπου και όχλησης της άγριας πανίδας, με βάση τις πρόνοιες του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου.

Εν αναμονή των σχεδίων κατεδάφισης

Με την ειδοποίηση επιβολής, ημερ.28/3/2024, η Πολεοδομική Αρχή (Επαρχιακή Λειτουργός Αμμοχώστου Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως) έχει διαπιστώσει, μετά και από σχετική ενημέρωση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ότι σε τεμάχιο εκκλησιαστικής γης εκτελούνται παράνομες επεμβάσεις και κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες σχετίζονται με την αίτηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας, η οποία υποβλήθηκε στις 20/3/2024 και αφορά την ανέγερση μοναστηριού Αγίου Εφραίμ και Αγίας Αικατερίνης. Ως εκ τούτου, ζητείται ο άμεσος τερματισμός των κατασκευαστικών εργασιών και η άρση των παράνομων επεμβάσεων και κατασκευών σε διάστημα 15 ημερών.

Η Περιβαλλοντική Αρχή, με επιστολή ημερομηνίας 29/3/2024, η οποία απεστάλη προς τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, σημειώνει ότι σε συνέχεια της σχετικής ειδοποίησης επιβολής δυνάμει του άρθρου 46 που σας απεστάλη στις 28/3/2024 από το Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, απαιτείται άμεση υποβολή σχεδίου κατεδάφισης και σχεδίου αποκατάστασης στο Τμήμα Περιβάλλοντος προς αξιολόγηση πριν τις οποιεσδήποτε ενέργειες.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή του σχεδίου κατεδάφισης είναι η ερχόμενη Τετάρτη, 3/4/2024, ενώ το σχέδιο αποκατάστασης δύναται να υποβληθεί στη συνέχεια, σε εύλογο χρονικό διάστημα.