Ολοένα και περισσότερο ακούγονται το διάστημα αυτό οι φωνές των διαμαρτυρομένων πολιτών για την ασυνήθιστη έκταση των κυκλοφοριακών προβλημάτων σε καθημερινή βάση σε πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες της πόλης. Το προσωρινά δυσάρεστο για τους δημότες Πάφου είναι ότι οι δυσκολίες αυτές όχι μόνο θα συνεχισθούν, αλλά θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, αφού οι αναπλάσεις επεκτείνονται πλέον σε όλο τον κεντρικό ιστό της πόλης. Μακροπρόθεσμα πάντως οι σημερινές δυσκολίες θα μετατραπούν σε μόνιμη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της, επισημαίνουν οι δημοτικοί άρχοντες, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν την αναγκαία υπομονή για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα.

Η πασχαλινή εικόνα της Πάφου εν έτει 2022 περισσότερο εργοτάξιο θυμίζει παρά γιορτινή περίοδο. Η έναρξη των έργων ανάπλασης που ήδη διεξάγονται στον κεντρικό ιστό της πόλης και σε πολυσύχναστα σημεία του οδικού δικτύου, όπως είναι το πρώτο τμήμα της λεωφόρου Ελλάδος, παρά τη λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, η λεωφόρος Γρίβα Διγενή που οδηγεί προς το ιστορικό κέντρο και η λεωφόρος Νεοφύτου Νικολαΐδη, δημιουργούν ένα σκηνικό ασυνήθιστο για μια μικρή πόλη όπως η Πάφος, με τα κυκλοφοριακά προβλήματα να κάνουν φυσιολογικά την εμφάνισή τους για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. 

Αν και ο Δήμος Πάφου έχει λάβει πρόνοιες για την κατά το δυνατό ομαλή διακίνηση στα συγκεκριμένα σημεία, είναι ευνόητο και δεδομένο ότι τα κυκλοφοριακά «εμφράγματα» δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η ανάπλαση και βελτίωση κεντρικών οδικών αξόνων και περιοχών είναι από τα μεγαλύτερα σε έκταση έργα που πραγματοποιούνται στη σύγχρονη ιστορία της Πάφου, με ένα κόστος εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Η έκταση του έργου καθιστά αναπότρεπτη την πρόκληση σοβαρών και χρονοβόρων προβλημάτων στην καθημερινότητα της πόλης και των δημοτών, για αυτό και η δημοτική Αρχή ζητά την κατανόηση και υπομονή των πάντων τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Ιδιαίτερα σοβαρό αναμένεται να είναι το πρόβλημα το επόμενο διάστημα σε πολυσύχναστους κόμβους και άξονες, όπως στη λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, την Ελλάδος, τη Γρίβα Διγενή, αλλά συνεπώς και σε σημεία όπου δεν εκτελούνται έργα, όπως στο ιστορικό κέντρο και την πλατεία Κέννεντυ.

Το πρόβλημα που θα κληθούν να διαχειρισθούν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες αναγνωρίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν δεν μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο, αφού το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι της δεκαετίας του ’60 και του ’70 και συνεπώς δεν έδιδε διεξόδους.

Κύριοι οδικοί άξονες, πλατειακοί χώροι, πολυσύχναστες περιοχές είναι εδώ και εβδομάδες προσωρινά απροσπέλαστοι για τους πολίτες, ως τίμημα για τη ριζική ανάπλαση και εκσυγχρονισμό της Πάφου και στις πέραν του ιστορικού κέντρου περιοχές της.

Την πίστη του ότι πολύ σύντομα η φυσιολογική ταλαιπωρία δημοτών και επισκεπτών θα λάβει τέλος, εξέφρασε ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος: «Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς. Κατάλαβαν και οι αρμόδιοι των συνεργείων ότι πρέπει να επιταχύνουν. Όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Η Πάφος αλλάζει», ήταν η χαρακτηριστική ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή το μεγάλο έργο στη λεωφόρο Ελλάδος.

Και όντως στο νευραλγικό αυτό κομμάτι της πόλης, κάτι φαίνεται να αλλάζει την τελευταία εβδομάδα: Στο τελικό της στάδιο φαίνεται ότι μπαίνει πλέον η ταλαιπωρία διακινούμενων στο ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Ελλάδος, καθώς και των επιχειρήσεων που είναι στην πλευρά αυτή της λεωφόρου, όπου τους τελευταίους μήνες είναι σε πλήρη εξέλιξη το μεγάλο έργο της ανάπλασης και αναβάθμισης του κεντρικού αυτού οδικού άξονα της πόλης.

Τα έργα στο συγκεκριμένο κομμάτι παρά το Δημοτικό Πάρκο Δασούδι μέχρι την υπεραγορά Lidl έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ήδη έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα χιλιάδων διακινούμενων στο οδικό δίκτυο, επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά και καταναλωτών, αφού τα έργα στην άνοδο της Ελλάδος έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα σε μεγάλο μέρος της Πάφου, αλλά και μεγάλη οικονομική ζημιά στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.

Το μεγάλο έργο στη λεωφόρο Ελλάδος βεβαίως δεν θα ολοκληρωθεί με το άνοιγμα του συγκεκριμένου τμήματος, αφού οι εργασίες μεταφέρονται σε άλλα σημεία του οδικού άξονα μέχρι την τμηματική αποπεράτωσή τους. Εκφράζεται ωστόσο ικανοποίηση για τον ρυθμό ολοκλήρωσης πλέον του κάθε τμήματος του έργου, αφού ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδος στην κυκλοφοριακή και εμπορική καθημερινότητα της Πάφου επιβάλλει την όσο το δυνατό ταχύτερη προώθησή του.

Ένας άλλος από τους πλέον κομβικούς και πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης, η λεωφόρος Νεοφύτου Νικολαΐδη, δόθηκε επίσης τις μέρες αυτές στην κυκλοφορία, συμβάλλοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση της διακίνησης χιλιάδων αυτοκινητιστών και στην αποσυμφόρηση όλου του κέντρου της πόλης.

Η συγκεκριμένη λεωφόρος, που συνδέει την ανατολική είσοδο του Δήμου Πάφου με το ιστορικό του κέντρο και διέρχεται από σημαντικές υπηρεσίες όπως τα Κυβερνητικά Κτήρια, το Επαρχιακό Δικαστήριο, αλλά και δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις και κέντρα εστίασης, άνοιξε για την τροχαία κίνηση μετά από μήνες εργασιών για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της.

Τα έργα στη Νεοφύτου Νικολαΐδη δεν έχουν αποπερατωθεί πλήρως, αφού αν και το οδόστρωμα χρησιμοποιείται πλέον από τα τροχοφόρα, οι εργασίες συνεχίζονται για την αποπεράτωση των πεζοδρομίων εκατέρωθεν του οδοστρώματος και για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των καλωδιώσεων των υπηρεσιών κοινωνικής ωφελείας.

Την ικανοποίησή του για το άνοιγμα της κεντρικής αυτής λεωφόρου της πόλης εξέφρασε και ο δήμαρχος Πάφου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος έγραψε συγκεκριμένα μετά το άνοιγμα της Νεοφύτου Νικολαΐδη: «Σε λίγες εβδομάδες φεύγουν και όλα τα καλώδια και πάσσαλοι και αποκτά ο δρόμος ευρωπαϊκή εικόνα».